Το περιεχόμενο του διαβήματος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ήταν και σαφές και ηχηρό και κυρίως χαρακτηριστικό της επικίνδυνης κατάστασης που δημιουργούν στο Αιγαίο, κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο οι Τούρκοι.
«Παραβιάζετε την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας», διαμήνυσε το ΥΠΕΞ, μέσω του Γ.Γ του Υπουργείου. «Οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου», επισήμανε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος κυρίως στις επικίνδυνες και προκλητικές υπερπτήσεις οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών, πάνω ακόμα και από κατοικημένα νησιά του Αιγαίου.
Σάμος, Ρόδος, Κάρπαθος , Κάλυμνος, «είδαν» τα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά να περνούν μια ανάσα από το έδαφος τους. Η ίδια κατάσταση και σε Αρκιούς, Αγαθονήσι, Φούρνους, Οινούσσες, Φαρμακονήσι, αλλά και στα Ίμια κ.α.
Τα διαβήματα και τα «αντίμετρα»
Η τουρκική προκλητικότητα ανέβηκε επικίνδυνα μετά το διάβημα διαμαρτυρίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ η Αθήνα, σε μια πρώτη απάντηση στο κλίμα έντασης, ακύρωσε την πρόσκληση στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία στην άσκηση “ΝΑΤΟ Tiger Meet” που θα διεξαχθεί στα μέσα Μαΐου στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο. Επίσης το πρωί η Ελληνική Κυβέρνηση διέρρευσε ότι «παγώνει» τις προγραμματισμένες συνομιλίες με την Τουρκία για ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) στο Αιγαίο και αμέσως μετά το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε νέο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία επαναλαμβάνοντας πάλι με έμφαση ότι «η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη».
Οι κινήσεις αυτές έρχονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία με τον Χουλουσί Ακάρ να επαναφέρει πριν λίγα 24ωρα με ένταση το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών, εξαρτώντας την μάλιστα με την ελληνική κυριαρχία σε αυτά τα νησιά. Οι δε ΗΠΑ πιέζουν για αποστολή όπλων στην Ουκρανία, πρωτίστως αντιαεροπορικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνται για την άμυνα των νησιών του Αιγαίου, ενώ υπάρχει και το σημαντικό και κρίσιμο ραντεβού του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπαϊντεν στις 16 Μαϊου.
Εκβιασμός για αποστρατικοποίηση
Το κρίσιμο ερώτημα που ταλανίζει την Αθήνα, είναι που το πάει πλέον η Τουρκία; Μέχρι που είναι διατεθειμένη «να τραβήξει το σκοινί»; Τι ακριβώς σχεδιάζει κυρίως για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ακόμα και για τα μεγάλα και κατοικημένα, που είναι στο στόχαστρο των μονομερών διεκδικήσεων της;
Έχει μάλιστα φροντίσει και αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό και η ποιοτικά αναβαθμισμένη διεκδίκηση της, να διασυνδέσει την αποστρατιωτικοποίηση τους με την ελληνική κυριαρχία επ’ αυτών.
Το έκανε απολύτως ξεκάθαρο ο κ. Σινιρίογλου με επιστολή του στον ΓΓ του ΟΗΕ
(21Σεπτεμβρίου 2021 ), το υπερτόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν σε δημόσιες δηλώσεις του , το ανέδειξε κατ΄επανάλειψη το τελευταίο διάστημα το κ. Τσαβούσογλου, το επανέλαβε και το επανέφερε στην πρώτη γραμμή της τουρκικής ατζέντας ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Ακάρ μόλις πριν λίγα 24ωρα , ορίζοντας μάλιστα ανοιχτα και δημόσια 16 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για τα οποία η Τουρκία εξαρτά το καθεστώς στρατιωτικοποίησης με την ελληνική κυριαρχία . Σύμφωνα δε με τα όσα ισχυρίζεται η τουρκική πλευράτο καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης αφορά τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία, ενώ σημειώνει ότι για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη οι προβλέψεις είναι ακόμη αυστηρότερες λόγω «εγγύτητας στην τουρκική ενδοχώρα»
Σύμφωνα με στρατιωτικούς και διπλωματικούς κύκλους ο ελληνικό Επιτελείο έχει πλέον ξεκάθαρη εικόνα ότι οι Τούρκοι έχουν αποφασίσει να διατηρήσουν σταθερά ψηλά την ένταση αν όχι να την κλιμακώσουν στα όρια του επεισοδίου. Ωστόσο αυτό είναι μία πολύ σημαντική παράμετρος, αλλά δεν είναι η μόνη για να αποσαφηνιστούν τα επικίνδυνα παιχνίδια της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Η Άγκυρα στέλνει τα δικά της ξεκάθαρα μηνύματα με όλη αυτή την ένταση. Προσπαθεί να επιβάλλει μέσα από την διαρκή κλιμάκωση της έντασης και της έμπρακτης αμφισβήτησης, την βαθιά αναθεωρητική της ατζέντα για το καθεστώς του Αιγαίου. Στοχοποιεί ακόμα και μεγάλα κατοικημένα νησιά για να «στηρίξει» τον κενοφανή και ανυπόστατο ισχυρισμό περί εξάρτησης της στρατιωτικοποίησης με την κυριαρχία. Επιθυμεί να σύρει την Ελλάδα σε ένα απ’ ευθείας και εφ΄όλης της ύλης πολιτικό διάλογο πάνω στα θέματα που αφορούν το καθεστώς του Αιγαίου. Άλλωστε οι προθέσεις της αυτές καταγράφονται ξεκάθαρα και στις περιβόητες διερευνητικές συνομιλίες όπου θέτει μετ΄εμφάσεως το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης , τις γκρίζες ζώνες κ.α .
Ανταλλάγματα και συνεκμετάλλευση
Η Τουρκία επιπροσθέτως έχοντας ανεβάσει τις μετοχές της λόγω του ρόλου της «χρήσιμης δύναμης» και των πρωτοβουλιών που «τρέχει» για ειρηνευτικές συνομιλίες στο Ουκρανικό, ζητάει ανταλλάγματα αναφορικά με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θέλει να έχει στην Ανατολική Μεσόγειο και την μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στα όποια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη περιοχή. Θέλει ρόλο ρυθμιστή, τοποτηρητή και χωροφύλακα για να εδραιώσει και την παρουσία της, αλλά και τις προσβάσεις της στα κοιτάσματα.
Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία εδώ και καιρό δεν περιορίζεται σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου όπου συνήθως έχει και την σιωπηλή ανοχή των δυνάμεων που δεν αναγνωρίζουν το εύρος των 10 ν.μ. του, αλλά προχωρά απροκάλυπτα σε υπερπτήσεις ελληνικών νησιών. Μάλιστα χθες Τετάρτη προχώρησε σε μια πρωτοφανή κλιμάκωση της έντασης με μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων πρόκληση καθώς καταγράφηκαν 41 υπερπτήσεις σε 22 νησιά από τα Ίμια μέχρι την Ρόδο και το Καστελόριζο.
Τα μηνύματα της Τουρκίας
Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και του αναθεωρητισμού έρχεται εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, λόγω της Ρωσικής εισβολής και σε μια συγκυρία μάλιστα όπου ΗΠΑ, Δυτικοί και ΝΑΤΟ ποντάρουν πολλά στη συνοχή της ιδιαίτερα κρίσιμης για τοις εξελίξεις Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, βασικοί πυλώνες της οποίας είναι η Ελλάδα και η Τουρκία.
Η Άγκυρα και ο Ερντογάν βλέπουν ότι παρόλη την Αμερικανική στροφή προς την Τουρκία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός λαμβάνει πρόσκληση για επίσκεψη στο Λευκό Οίκο και συνομιλίες με τον κ. Μπάϊντεν, ενώ για την ώρα τουλάχιστον δεν έχει γίνει ανάλογη κίνηση για πρόσκληση στον Τούρκο Πρόεδρο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων, η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο που θέτει σε δοκιμασία την συνοχή της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, είναι και ένα έμμεσο μήνυμα προς την Ουάσιγκτον για να κάνει μια εξαιρετικά μεγάλη κίνηση προς τον κ. Ερντογάν 9πιθανά πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο/0, αλλά και να επιταχύνει την προμήθεια σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-16 (ήδη άνοιξε το δρόμο το Στεϊτ Ντιπάρτμεντ με επιστολή του προς τo Κογκρέσο ) αλλά και να προχωρήσει σε προμήθεια F-35 και υπερσύγχρονων αντιαεροπορικών συστημάτων
Επίσης η Άγκυρα δείχνει εκνευρισμένη για το ότι η Αθήνα δεν άφησε να περάσει στα «μαλακά» η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, ούτε και η ελληνική καταδίκη για την ισόβια κάθειρξη που επιβλήθηκε στον αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Οσμάν Καβαλά.
Ωστόσο και η Αθήνα πρέπει να επανεκτιμήσει την στάση της και την τακτική της έναντι της Τουρκίας, καθώς ήλπιζε ότι κρατώντας ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας στο ανώτατο δυνατόν επίπεδο (συνάντηση κορυφής Ερντογάν – Μητσοτάκη στη Κωνσταντινούπολη), εν μέσω της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, θα διασφάλιζε «ήρεμο κλίμα» στο Αιγαίο και στοιχειώδη συνεννόηση με την Άγκυρα λόγω του ειδικού βάρους που έχει στην Ουκρανική κρίση η Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ . Ήδη η Αθήνα αμέσως μετά το μπαράζ των προκλητικών υπερπτήσεων , ακύρωσε ακύρωσε την πρόσκληση στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία στην άσκηση “ΝΑΤΟ Tiger Meet” που θα διεξαχθεί στα μέσα Μαΐου στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο. Σύμφωνα δε με πληροφορίες η κυβέρνηση, αποφάσισε να μεταθέσει για το μέλλον τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, τα οποία είχαν συζητηθεί στη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη και η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα συζήτησης τους , είχε ανακοινωθεί επίσημα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής της Αθήνας
Όμως αυτά πιθανά δεν φτάνουν για να ανασχέσουν την τουρκική προκλητικότητα και τον αναθεωρητισμό.
Σε πρώτη φάση η Ελλάδα οφείλει να θέσει το όλο θέμα αμέσως στο ΝΑΤΟ παρουσιάζοντας χάρτες και στοιχεία για την τουρκική προκλητικότητα και να απαιτήσει από την Συμμαχία σε αυτή την κρίσιμη φάση να μην αποδεχθεί τίποτα από τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί αποστρατιωτικοποίησης. Επιπροσθέτως από την Ε.Ε πρέπει να ζητήσει αμέσως την επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, ενώ όπως λένε διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι μπορεί και πρέπει να ζητήσει από τις ΗΠΑ να παγώσουν και να μην προχωρήσουν σε προμήθεια προς την Τουρκία ούτε των σύγχρονων F-16.
Διαβάστε ακόμη:
“Παγώνουν” τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία μετά το μπαράζ προκλήσεων στο Αιγαίο
Η προσπάθεια της Τουρκίας να εξοντώσει τους Κούρδους δεν πρέπει να πετύχει