Η σημερινή «ημιεπίσημη» ανακοίνωση της κυβέρνησης, αφού προέρχεται από το ΑΠΕ αναφέρει για την κρίση στην Ουκρανία:
«Η ανάγκη συντονισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης, υπογραμμίστηκε στην τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης τονίστηκε ακόμη η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και η εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση».
Πρόκειται πράγματι για απόσταγμα υψηλής διπλωματίας. Μέσα σε 74 λέξεις κατάφεραν να μην πουν τίποτα. Κενές, τετριμμένες φράσεις, που δείχνουν απλά αμηχανία. Ο αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού θα πρέπει να έχει νοιώσει ότι τον ξεπέρασαν σε… σαφήνεια και αποφασιστικότητα. Αλλά μάλλον είναι τόσο μεγάλη η ευρωπαϊκή «ενότητα», που τα πολλά λόγια περιττεύουν. Συνεννοούνται με κλειστά μάτια. Το μόνο ερώτημα που δεν απάντησαν είναι πόσο κράτησε αυτή η τηλεδιάσκεψη. Γιατί αν κρίνει κανείς από τη βαρύτητα των «αποφάσεων» είναι αμφίβολο αν τους χρειάστηκαν πάνω από πέντε λεπτά…
Ισως έξι λεπτά. Γιατί όπως καταλάβαμε από κάτω, όπου το ΑΠΕ έχει κοτσάρει ένα tweet του Σαρλ Μισέλ (όπου φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν καν πως προφέρονται τα ονόματα κάποιων πρωθυπουργών) οι Ευρωπαίοι ηγέτες μαζί με τον κύριο Μητσοτάκη (εντάξει αυτού το όνομα το «μετέφρασαν» σωστά) ήταν συνολικά έξι.
«Ενότητα, Αλληλεγγύη, Αποφασιστικότητα» έγραψε με τη γνωστή του μετριοφροσύνη ο Σαρλ Μισέλ.
Στο Κρεμλίνο τρέμουν μετά από αυτή την παρέμβαση και στην Ουάσιγκτον έχουν εκνευριστεί γιατί τους επισκίασε. Τόσες δηλώσεις, τόσες «διαρροές» από τις μυστικές υπηρεσίες και έρχεται η τηλεδιάσκεψη των «έξι» να κλέψει την (μιντιακή) παράσταση.
Εδώ και εβδομάδες όλος ο πλανήτης ειρωνεύεται την ΕΕ για την ανυποληψία της, μια σειρά από πρωθυπουργοί σφυρίζουν αδιάφορα για να μην δυσαρεστήσουν «ούτε τον αστυφύλακα, ούτε το χωροφύλακα» και κάποιοι πιστεύουν ακόμα, ότι μπορούν να οικοδομήσουν ευρωπαϊκό προφίλ ποστάροντας ένα «ξέμπαρκο» tweet…
«Αχ Ευρώπη, εσύ μας μάρανες» που είχε πει κάποτε και ο Τζιμάκος.
Διαβάστε ακόμα
Σύσκεψη στο Μαξίμου, με φόντο την κρίση στην Ουκρανία και το φυσικό αέριο