Οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να συνεισφέρουν 3 δισεκ. δολάρια στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Ντουμπάι. Η δέσμευση της Ουάσιγκτον έγινε επίσημα γνωστή από την Χάρις, σε αποσπάσματα της ομιλίας της που δόθηκαν εκ των προτέρων στη δημοσιότητα.
«Σήμερα, με υπερηφάνεια σας ανακοινώνω ότι θα προχωρήσουμε σε νέα δέσμευση 3 δισεκ. δολαρίων για το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, που βοηθά τις αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια που χρειάζονται για να επενδύσουν σε ανθεκτική, καθαρή ενέργεια και βασιζόμενες στη φύση λύσεις» αναφέρεται στα αποσπάσματα της ομιλίας της αντιπροέδρου των ΗΠΑ.
Η τελευταία αυτή δέσμευση της Ουάσιγκτον, την οποία είχαν νωρίτερα αναφέρει πηγές στο Reuters, θα είναι επιπρόσθετη των 2 δισεκ. δολαρίων που έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ στο ταμείο.
Το ταμείο, που δημιουργήθηκε το 2010, είναι το μεγαλύτερο διεθνές ταμείο που αφορά τη δράση για την κλιματική αλλαγή και έχει συγκεντρώσει δεσμεύσεις για κεφάλαια ύψους άνω των 20 δισεκ. δολαρίων. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η αντιπρόεδρος θα πει στους συμμετέχοντες στην COP28 ότι ο κόσμος χρειάζεται να «διασφαλίσει πως όλοι βρίσκονται στο τραπέζι».
Η Χάρις, που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στην COP28 αντί του προέδρου Τζο Μπάιντεν, είναι μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας που περιλαμβάνει επίσης τον ειδικό απεσταλμένο για το Κλίμα Τζον Κέρι και δεκάδες ακόμα αξιωματούχους. «Είναι σημαντικό για τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο να διασφαλίσουν ότι ένας ηγέτης από τις ΗΠΑ πήγε στην COP» δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Χάρις θέλει να «διασφαλίσει ότι παρουσιάζουμε στον κόσμο την πρόοδο που έχουμε σημειώσει στις ΗΠΑ».
Οι συντονιστές του Ταμείου δήλωσαν τον Οκτώβριο ότι στον τωρινό, δεύτερο κύκλο συνεισφορών έχουν συγκεντρωθεί δεσμεύσεις ύψους 9,3 δισεκ. δολαρίων περίπου για τη χρηματοδότηση έργων σε χώρες που είναι ευάλωτες απέναντι στην κλιματική αλλαγή από το 2024 έως το 2027. Ωστόσο, ακόμη και με αυτά τα ποσά, οι μέχρι τώρα δεσμεύσεις αντιπροσωπεύουν ένα ελάχιστο μέρος των περίπου 250 δισεκ. δολαρίων που θα χρειαστούν ανά έτος, έως το 2030, οι αναπτυσσόμενες χώρες για να προσαρμοστούν στην αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.