Η κυβέρνηση δεν είπε όλη την αλήθεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την έρευνα του Υπουργείου Εξωτερικών για εξαγωγές κατασκοπευτικού λογισμικού σε τρίτες χώρες, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το insidestory. Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι την Δευτέρα αναμένεται η τελική έκθεση της Επιτροπής Pega του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι περίπου 35 σελίδες αφορούν την χώρα μας.
Το insidestory αναφέρει στο δημοσίευμά του ότι η ελληνική κυβέρνηση συνδέεται ξεκάθαρα μέσω του έμπιστου συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιάννη Σμυρλή, με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Δηλαδή με την Ιntellexa, που εμπορεύεται το Predator, τον μεγαλομέτοχό της Φέλιξ Μπίτζιο, και με την Krikel, συμφερόντων του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου.
Το ρεπορτάζ της Ελίζας Τριανταφύλλου και του Τάσου Τέλλογλου, αναφέρει επίσης ότι το σημείο συνάντησης όλων είναι το υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα η διεύθυνση Β6, η οποία έχει εγκρίνει τις αιτήσεις των δύο παραπάνω εταιρειών για την εξαγωγή προϊόντων κατασκοπευτικού λογισμικού, με υπογραφή του κ. Σμυρλή. Σημειώνεται εδώ ότι ο κ Σμυρλής είναι πλέον αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας, μετά την παραίτησή του από τη θέση του ως Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Το insidestory αποκαλύπτει την αδειοδότηση εξαγωγών κατασκοπευτικού λογισμικού στο Σουδάν, την Ουκρανία και την Μαδαγασκάρη με εξαγωγείς τις εταιρείες Krikel και Intellexa. Το θέμα της πώλησης του λογισμικού στην αφρικανική χώρα είχαν αποκαλύψει και oι New York Times τον περασμένο Δεκέμβριο.
Το ίδιο δημοσίευμα, αυτό του insidestory, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν της απαντά ότι βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η έρευνα που ξεκίνησε στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Νοέμβριο του 2022 για τις εξαγωγές κατασκοπευτικού λογισμικού σε τρίτες χώρες, αφού φέρεται να έχει ολοκληρωθεί ήδη από την αρχή του έτους. Σημειώνει επίσης ότι υπάρχουν ελλείψεις στην εσωτερική έρευνα του υπουργείου, αφού ο τότε υπεύθυνος για τις σχετικές αδειοδοτήσεις εξαγωγών σε χώρες με όχι και τόσο υψηλή προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Μπαγκλαντές, Σουδάν), Γιάννης Σμυρλής, δεν εξετάστηκε, για άγνωστους λόγους.
Παραλλήλως, η ιστοσελίδα σημειώνει και τη στενή συνεργασία ατόμων και εταιρειών που φέρονται να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στο σκάνδαλο μέσω του Predator, υπενθυμίζοντας το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» για την επαγγελματική σχέση της Λ.Κ. με τον Μπίτζιο από το 2012, όταν και οι δύο εργάζονταν στον όμιλο Libra. Η ίδια το 2021 εμφανίζεται να εργάζεται στην Krikel, συμφερόντων Λαβράνου, ενώ το 2022 το σπίτι της βρέθηκε στο στόχαστρο της εισαγγελικής έρευνας για τις παρακολουθήσεις, επειδή κατονομάστηκε από υπαλλήλους του ΥΠ.ΕΞ. ως ο άνθρωπος που υπέγραψε κάποιες από τις αιτήσεις της Krikel για την εξαγωγή «συστημάτων σχεδιασμένων για την εξαγωγή δεδομένων από κινητές συσκευές».
Τον χαβά του ο Τσαβούσογλου – Ξαναβάζει το Αιγαίο στο προεκλογικό «παιχνίδι»
Πρώτη συνάντηση των εμπόλεμων του Σουδάν – Σε τραγική κατάσταση άμαχοι και παιδιά
Άνοιξε τα χαρτιά του για ενδεχόμενη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας ο Ανδρουλάκης