Δραματικά εξελίσσεται η ενεργειακή κρίση στη Βρετανία, καθώς, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας, τον Οκτώβριο η αύξηση στους λογαριασμού ενέργειας σε ετήσια βάση θα φτάσει το 80%, ποσοστό ρεκόρ μετά το 45% τον Απρίλιο.
Η Αρχή υπολογίζει ότι το ετήσιο κόστος για τον μέσο πελάτη από 1.971 λίρες θα φτάσει τις 3.549 λίρες.
Το τελευταίο πλαφόν στις τιμές -το μέγιστο ποσό που μπορούν να χρεώνουν οι προμηθευτές φυσικού αερίου στους πελάτες ανά μονάδα ενέργειας- θα τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου, με την επίσημη έναρξη του χειμώνα, και το κόστος των λογαριασμών ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί ξανά τον Ιανουάριο, φτάνοντας στις 4.000 λίρες.
Σημαντική αίτια για τις αυξήσεις αυτές είναι η εκτίναξη της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η κρίση αυτή οδηγεί σε άνοδο των τιμών καταναλωτή, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στις οικονομίες σε όλη την Ευρώπη.
Το πλήγμα είναι μεγάλο και για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των πλουσιότερων οικονομιών στην G7, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπο τους τελευταίους μήνες με απεργίες, καθώς οι εργαζόμενοι πιέζουν για αυξήσεις των αμοιβών τους, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής.
Οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, μαζί με την ταχεία αύξηση του κόστους των τροφίμων, αναμένεται να ωθήσουν τον πληθωρισμό πάνω από 10,1%, υψηλό 40 ετών, που καταγράφηκε τον Ιούλιο και να πυροδοτήσουν ύφεση αργότερα μέσα στη χρονιά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας. Φιλανθρωπικά ιδρύματα, αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας, αλλά και εταιρείες ενέργειας προειδοποιούν για τις καταστροφικές επιπτώσεις στους φτωχότερους ανθρώπους που ήδη αγωνίζονται να προμηθευτούν βασικά είδη καθώς οι μισθοί χάνουν διαρκώς την αξία τους.
Περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος χρειάστηκε χρεωθούν εκ νέου για να καλύψουν βασικούς λογαριασμούς τον Μάιο, σύμφωνα με μελέτη από το Ίδρυμα Joseph Rowntree, μη κερδοσκοπική οργάνωση που επικεντρώνεται στη φτώχεια στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως εξήγησε η Ρεμπέκα ΜακΝτόναλντ, επικεφαλής οικονομολόγος του Ιδρύματος, η μείωση του βιοτικού επιπέδου στη Βρετανία είναι «κλίμακας που δεν έχουμε δει για πολλές δεκαετίες. Απαιτούνται πραγματικά μεγάλες και δημιουργικές παρεμβάσεις σε επίπεδο εθνικής πολιτικής, προκειμένου να αποτραπεί ουσιαστική καταστροφή για πολλές οικογένειες με χαμηλό εισόδημα».