O πρωθυπουργός έχει στριμωχτεί «στη γωνία» από το σκάνδαλο των υποκλοπών και επιστρατεύει «λυτούς και δεμένους» προκειμένου να βγει από το κάδρο των ευθυνών επιχειρώντας να διαμορφώσει μια διαφορετική εικόνα αξιοποιώντας την επικοινωνία, όπου διαθέτει «υπεροπλία».
Επιχειρείται να εμφανιστεί και ο ίδιος ως θύμα υποκλοπών στο παρελθόν σε μια προσπάθεια «συμψηφισμού στο ισοδύναμο».
Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο εργάζεται πυρετωδώς για να βρει δημοσιονομικό χώρο, ώστε ο πρωθυπουργός να μπορέσει να δώσει νέα επιδόματα, με στόχο την αλλαγή της ατζέντας.
Άλλωστε, μετά το «σφυροκόπημα» που θα δεχτεί στη Βουλή, ακολουθεί η ΔΕΘ, όπου θα επιχειρήσει να θολώσει τα νερά.
Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις
Καταρχάς, οι αποπομπές του ανιψιού Δημητριάδη και του εκλεκτού Κοντολέοντα, δείχνoυν πως ο πρωθυπουργός δεν διστάζει να επιρρίψει ευθύνες στους πλέον στενούς συνεργάτες του, για να βγει «καθαρός». Αυτό, ας το λάβουν υπόψη τους όσοι εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης και λένε συνειδητά ψέματα για τον στηρίξουν.
Να σημειωθεί, ότι έγκριτοι συνταγματολόγοι και δικηγόροι επισημαίνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού και του δείχνουν τον δρόμο της παραίτησης.
Ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης δήλωσε πως ο πρωθυπουργός γνώριζε τα πάντα για τις παρακολουθήσεις από τις 31 Μαρτίου του 2021.
Εξηγώντας γιατί ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε για τις υποκλοπές, σημείωσε ότι μετά από το αίτημα του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, να ενημερωθεί γιατί παρακολουθούσαν το τηλέφωνό του, η κυβέρνηση έσπευσε μέσα στη νύχτα, σε άσχετο νομοσχέδιο, τον Μάρτιο του 2021, να αλλάξει συγκεκριμένες διατάξεις.
Και όντως, αν ο κ. Μητσοτάκης ήθελε -ακόμη και σήμερα- τη διαφάνεια και όχι το κουκούλωμα, θα καταργούσε τη διάταξη που ο ίδιος πέρασε.
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 87 του ν. 4790/2021 καταργήθηκε η αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ να γνωστοποιεί σε θιγόμενους ότι έχουν υποστεί «νόμιμη παρακολούθηση», μετά τη λήξη του μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών τους, εάν το μέτρο εναντίον τους είχε ληφθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας. Αντίθετα, μπορούν να το πληροφορούνται μόνο όσοι υπέστησαν παρακολούθηση για σοβαρά εγκλήματα!
Συμπερασματικά, μπορούμε να καταλάβουμε που οδηγούν οι αποκαλύψεις.
Ο στριμωγμένος πρωθυπουργός, βρίσκεται σε πανικό και κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο. Έφτασε σε σημείο να πει ότι δεν θα επέτρεπε τη… νόμιμη παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Δηλαδή θα παρανομούσε; Αφού υπήρχε εντολή εισαγγελέα. Τι μας λέει ο πρωθυπουργός; Ότι θα έκανε παρέμβαση στη δικαιοσύνη; Ναι αυτό είπε. Και αυτό κάνει.
Έτσι εξηγείται και η πολιτική εργαλειοποίηση της έρευνας για τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις από τον Άρειο Πάγο.
Αντί η έρευνα να επικεντρωθεί στις ευθύνες της κυβέρνησης, ασχολείται με διαρροές εγγράφων. Έφτασε στο σημείο να ερευνά τυχόν παρακολούθηση του κ. Μητσοτάκη και αφήνει εκτός την ουσία, την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, Κουκάκη και άλλων.
Από το 2009 η εξεταστική
Και σαν να μην φτάνουν οι χουντικές μέθοδοι για να βγει από το κάδρο των ευθυνών, ο κ. Μητσοτάκης, θα ακολουθήσουν και κινήσεις για συμψηφισμό.
Ήδη τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης έχουν δώσει το στίγμα.
Κάνουν λόγω για παρακολούθηση Μητσοτάκη το 2018, άρα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Επειδή όμως δεν φτάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα φτάσουν και στο ΠΑΣΟΚ.
Έτσι, το σενάριο που εξετάζουν στο Μαξίμου, είναι ο πρωθυπουργός, να προτείνει εξεταστική επιτροπή, αλλά να περιλαμβάνει το διάστημα από το 2009, που κέρδισε τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ, έως σήμερα.
Παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και παροχές για αλλαγή ατζέντας
Ο κ. Μητσοτάκης, γνωρίζει πως θα δεχτεί σφοδρή επίθεση στο κοινοβούλιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το πρώτο βήμα θα είναι να παρέμβει στα μέσα ενημέρωσης για να «παίξουν» χαμηλά και με συγκεκριμένο τρόπο το σκάνδαλο. Να υπενθυμίσουμε ότι πολλά μέσα ενημέρωσης δεν είχαν ούτε 10 δευτερόλεπτα, το θέμα για την εξεταστική για τη «λίστα Πέτσα».
Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο, προσπαθεί να βρει δημοσιονομικό χώρο, για να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός παροχές από τη ΔΕΘ.
Με τα νέα επιδόματα, αλλά και με ανακοινώσεις για παροχές στο μέλλον, ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα, νομίζοντας ότι θα καταφέρει να αφήσει πίσω του το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Ωστόσο, το σκάνδαλο έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις, με αποτέλεσμα το Μαξίμου να βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά και ο πρωθυπουργός να γίνεται επικίνδυνος για όλους, καθώς –λόγω πανικού- συμπεριφέρεται σαν λαβωμένο ζώο που είναι στριμωγμένο στον τοίχο.
Washington Post: Μιλά για ελληνικό Watergate και στέλνει ομάδα δημοσιογράφων στην Ελλάδα για έρευνα