Η μεγάλη μέρα έφτασε και μεγάλη ανακοίνωση δεν είχαμε. Όσοι περίμεναν ότι την Ημέρα της Νίκης θα κηρυχθεί επίσημα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεν άκουσαν παρά μια σειρά επιχειρημάτων από τον Ρώσο πρόεδρο με τα οποία επιχείρησε να «νομιμοποιήσει» την ρωσική εισβολή. Επίσης, ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Ούτε λόγος βέβαια για «συντέλεια».
Τα σενάρια που στην πλειοψηφία τους ήταν δυσοίωνα με τον μεγαλύτερο φόβο να έγκειται σε ενδεχόμενη επέκταση του πολέμου και δη με τη χρήση πυρηνικών προς τη Δύση από πλευράς Μόσχας «πήγαν κουβά».
Τελικά, η ομιλία του Ρώσου προέδρου στην παρέλαση της 9ης Μαΐου έμοιαζε περισσότερο με την ομιλία που περίμεναν οι πιο συγκρατημένοι και οξυδερκείς οι οποίοι υπενθύμιζαν από τη μία πως στον Πούτιν δεν αρέσει να κάνει ηχηρές παρεμβάσεις, και από την άλλη πως η ρωσική κοινωνία δεν θα του συγχωρούσε μια γενική επιστράτευση.
Κι όμως, πριν από λίγα 24ωρα το Reuters υποστήριξε μάλιστα ότι «ο Πούτιν στις 9 Μαΐου θα προειδοποιήσει τη Δύση για τη συντέλεια του κόσμου», την ώρα που παγκόσμια αίσθηση είχε προκαλέσει η μετάδοση από τη ρωσική τηλεόραση προσομοίωσης πυρηνικής επίθεσης σε Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο, τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις εν λόγω πρωτεύουσες μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα.
Στον απόηχο της «ήσυχης» ομιλίας Πούτιν, από την οποία απουσίαζαν όλες οι σημαντικές ανακοινώσεις- ακόμη και ο πανηγυρισμός μιας «νίκης»- γεννάται το ερώτημα, γιατί ο Ρώσος ηγέτης δεν αναβάθμισε την «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση» σε πλήρη «πόλεμο», κάτι που σε τελική ανάλυση, θα ξεκλείδωνε νέες επιλογές, μεταξύ των οποίων η μερική ή και πλήρης κινητοποίηση εφεδρειών για την ενίσχυση των μαχόμενων δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τρία ήταν τα σενάρια για το τι θα μπορούσε να ανακοινώσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη σημερινή επέτειο και διαψεύστηκαν και τα τρία.
- Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, το οποίο υποστήριζαν σθεναρά αξιωματούχοι της Δύσης και της Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα μπορούσε να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου. Εξηγούν, μάλιστα, τη θεωρία αυτή λέγοντας πως μια τέτοια κίνηση θα επιτρέψει την πλήρη κινητοποίηση των εφεδρικών δυνάμεων της Ρωσίας, την ώρα που οι προσπάθειες εισβολής συνεχίζουν να παραπαίουν.
- Στο δεύτερο σενάριο, η Μόσχα ενδεχομένως να εξετάζει και άλλους τρόπους, για να συνεχίσει και να κλιμακώσει την επίθεσή της. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται η προσάρτηση των εδαφών του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία, η μεγάλη ώθηση δυνάμεων για την κατάληψη της Οδησσού στο νότο ή η δήλωση περί πλήρους ελέγχου της Μαριούπολης.
- Το τρίτο -και τελευταίο- σενάριο προέκυψε από τον Πάπα Φραγκίσκο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας αποκάλυψε πως ο Πούτιν σχεδιάζει να τερματίσει τον πόλεμο στις 9 Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες που του εκμυστηρεύθηκε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.
Ο ηγέτης της Ρωσίας προσπάθησε να δικαιολογήσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία δημιούργησαν απειλές «απαράδεκτες για εμάς» στα σύνορα της Ρωσίας, γι’ αυτό και η εισβολή ήταν «η αναγκαστική, έγκαιρη και μόνη σωστή απόφαση. .». Ο Πούτιν παρουσίασε τη Ρωσία ως θύμα, σχολιάζει η Ρωσίδα ειδικός, Καταρζίνα Ζυσκ. «Αυτό είναι επίσης για να δικαιολογήσουμε και να δώσουμε κάποιο νόημα σε αυτόν τον πόλεμο», προσθέτει. Η ίδια σημειώνει ότι έμεινε έκπληκτη που ο Πούτιν δεν ανέφερε τους φιλοδυτικούς προδότες στη Ρωσία για να κάνει οποιονδήποτε αμφισβητεί τον πόλεμο αποδιοπομπαίο τράγο, και τονίζει ότι είναι ενδιαφέρον που ο Ρώσος ηγέτει υπονοεί ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ καθώς και με την Ουκρανία.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Πούτιν θέλησε να απεικονίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως τη συνέχεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη μάχη κατά του ναζισμού.
Στην ομιλία του όμως δεν έκανε λόγο για γενική κινητοποίηση και κήρυξη πολέμου αλλά ούτε για κήρυξη νίκης. Από την ομιλία του έλειπαν επίσης οι συνήθεις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, αλλά δεν απουσίαζαν οι αναφορές στις ρωσικές απώλειες για τις οποίες η Ρωσία αποφεύγει να μιλάει. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε αλλαγή στην ορολογία: πρόκειται ακόμα για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όχι για πόλεμο.
Μάλιστα προσέφερε κίνητρο στους Ρώσους να πάρουν τα όπλα λέγοντας ότι τα παιδιά όσων πολεμήσουν στην Ουκρανία θα μπορούν να μπουν στα ρωσικά πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις. Επιπλέον διαβεβαίωσε ότι το ρωσικό κράτος θα φροντίσει τα παιδιά όσων χάνουν τη ζωή τους στην Ουκρανία.
Τέλος, σημείωσε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία εστιάζουν πλέον στην περιοχή του Ντονμπάς.
Παρά την προβλέψιμη σύνδεση του σημερινού πολέμου στην Ουκρανία με τον αγώνα κατά του ναζισμού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πούτιν δεν έδωσε στοιχεία για τις μελλοντικές του προθέσεις.
«Η ομιλία για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν στερεοτυπική και οι δικαιολογίες για τον τρέχοντα πόλεμο ήταν τελετουργικές επαναλήψεις όλων όσων έχουμε ακούσει ήδη. Αναγνώρισε όμως θανάτους και πληγές», σχολιάζει ο Ρόλαντ Ολίφαντ της Telegraph.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του γραφείου των Financial Times στη Μόσχα, Μαξ Σέντον, διακρίνει την απουσία κήρυξης νίκης ως τη σημαντικότερη εξέλιξη: «Η μεγαλύτερη απουσία από την ομιλία του Πούτιν ήταν οποιαδήποτε πραγματική ΄΄νίκη’’. Είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα πολεμούν ηρωικά στο Ντονμπάς, αλλά δεν ανέφερε τη Μαριούπολη ή άλλα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία».
Κάτι τέτοιο δεν ήταν ποτέ πιθανό να συμβεί, σχολιάζει ο καθηγητής Μαρκ Γκαλεότι, που ειδικεύεται στη Ρωσία. Ο καθηγητής ήταν από τους συγκρατημένους ειδικούς όταν δήλωναν τι ανέμεναν από τον Πούτιν κατά την ομιλία του για την Ημέρα της Νίκης. Έχοντας επιβεβαιωθεί, καθώς τόνιζε ότι δεν περιμένει «μεγάλες» κουβέντες, ο καθηγητής εξηγεί γιατί ο Πούτιν δεν έκανε λόγο για ευρύτερη κινητοποίηση, και γιατί το γεγονός ότι δεν την ανακοίνωσε δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αποτελεί επιλογή του.
Ακόμα κι αν κινηθεί προς μια κινητοποίηση, η οποία συνεπάγεται σημαντικό πολιτικό και οικονομικό κόστος, για δυνητικά αμφισβητήσιμα στρατιωτικά πλεονεκτήματα, αυτό θα ήταν σιωπηρά μια παραδοχή της αποτυχίας της αρχικής στρατηγικής του, αναφέρει. «Ένα πράγμα που δεν επρόκειτο να ανακοινώσει την Ημέρα της Νίκης ήταν μια ήττα», λέει χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας τον λόγο του Πούτιν, ο Γκαλεότι σημειώνει πως δεν πρόκειται για τον λόγο ενός ανθρώπου που σκέφτεται την υποχώρηση, ούτε καν τον περιορισμό και την περιχαράκωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ακανθώδη ζητήματα της κλιμάκωσης παραμένουν, και θα πέσουν σύντομα στο τραπέζι του Πούτιν, δεδομένου ότι χρειάζονται μήνες για να συγκεντρωθούν, να εκπαιδευτούν και να ενσωματωθούν οι έφεδροι στις μονάδες τους.
Αυτή η μέρα, κατά τον Γκαλεότι, προοριζόταν να είναι μια γιορτή της ένδοξης νίκης που θα τοποθετούσε τον Πούτιν στο πάνθεον των Ρώσων ηρώων-ηγετών. Αντ’ αυτού ο Πούτιν αναγκάστηκε να προχωρήσει υποδεικνύοντας ότι έρχονται μεγαλύτεροι αγώνες στο άμεσο μέλλον, καταλήγει ο καθηγητής.
Πούτιν: Η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στο έδαφός μας, προφανή απειλή για τη Ρωσία το ΝΑΤΟ
Η τοξική εποχή μας και το σύμπτωμα Πούτιν
Reuters: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα προειδοποιήσει τη Δύση για τη «συντέλεια» του κόσμου στις 9 Μαΐου