Skip to content
Politicus.gr

Politicus.gr

Eνημέρωση – αναλύσεις – σχολιασμός: Πολιτική – Οικονομία – Κοινωνία – Τέχνη – Περιβάλλον

  • Όλες οι ειδήσεις
  • Πολιτική
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτισμός
  • Οικονομία
  • Απόψεις
  • Περισσότερα
    • Micropolitics
    • Top Hashtags
    • Υγεία
    • Media
    • Life
    • Επιχειρήσεις
    • Αθλητικά
Αναζητηση
  • Απόψεις
  • Κόσμος

Γράφει ο Γιάννης Λούλης

Η τοξική εποχή μας και το σύμπτωμα Πούτιν

Newsroom 7 Μαΐου, 2022 - 15:38

Ενα νέο σταυροδρόμι διαμορφώνεται πλέον στην Ευρώπη, για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: η ολομέτωπη εισβολή της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία, την οποία επιδιώκει να καταλάβει και να καταστρέψει ως κράτος, δεν ήταν εύκολο να προβλεφθεί. Παράλληλα, η συγκεκριμένη πολεμική επιχείρηση εμπλέκει και το ΝΑΤΟ και την Αμερική με την προμήθεια συγκεκριμένου οπλισμού στην Ουκρανία.

Ξαφνικά λοιπόν προκύπτουν επικίνδυνα αλυσιδωτά φαινόμενα: η Ρωσία του Πούτιν, αφού δοκίμασε τη βία σε διάφορες περιοχές, από την Τσετσενία έως τη Συρία, κάνει τώρα ένα εγχείρημα υψηλού κινδύνου σε μια ήπειρο από όπου ξεκίνησε ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος! Παράλληλα, Αμερική και ΝΑΤΟ, από τη μια πλευρά, και πουτινική Ρωσία από την άλλη, έχουν μετατραπεί, για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σε εχθρικά στρατόπεδα. Ακρως εχθρικά, αλλά και, ευτυχώς εν μέρει, συγκρατημένα. Ενώ, αν πάμε βαθύτερα, γίνεται φανερό πως μια εποχή που πλημμύριζε σταδιακά από όλο και περισσότερες τοξίνες οδηγείται στα άκρα με πολλαπλές επιπτώσεις, από οικονομικές έως και ανθρωπιστικές.

Στις δυο προηγούμενες αναλύσεις από το βήμα αυτό, προσεγγίστηκε κυρίως το φαινόμενο Πούτιν ως απειλητικό, επιθετικό και αδίστακτο στη βία που επιλέγει. Μέχρι πρόσφατα, η βία αυτή, εξίσου σκληρή με την τωρινή, ήταν όμως λιγότερο φιλόδοξη και άρα λιγότερο αποσταθεροποιητική σε παγκόσμιο επίπεδο. Ποιο είναι όμως το επικίνδυνο συστατικό τούτης της βίας, που αναπόφευκτα αποκτά μια παγκόσμια διάσταση, την οποία δεν διέθεταν οι προηγούμενες ανομίες και αυθαιρεσίες του Πούτιν; Το συστατικό αυτό δεν έχει τονιστεί αρκετά, παρά την κλιμάκωση των πουτινικών ανομιών.

Η πραγματικότητα είναι ωμή και άκρως επικίνδυνη: από την Κριμαία στη Συρία, από τις περιοχές Λουχάσκ και Ντονέτσκ της Ουκρανίας τις οποίες ο Πούτιν άρχισε να διεκδικεί με παραστρατιωτικές ομάδες, φτάσαμε στη φάση στην οποία έχει αρχίσει ο ίδιος όλο και πιο εμμονικά να φαντασιώνεται τη Ρωσία ως μια υπερδύναμη. Ανταγωνιστική της Αμερικής! Πορευόμενος λοιπόν στην ουκρανική εισβολή, διατράνωσε τη δημιουργία «μιας αυτοκρατορίας λαών που μοιράζονται τη ρωσική γλώσσα», ενώ παρουσίασε το «υπερσυγκεντρωτικό κράτος», που είχε στήσει στη Ρωσία, ως μοχλό για την επιστροφή της τελευταίας «σε θέση υπερδύναμης». Από τη φαντασίωση αυτή του Πούτιν, λοιπόν, απειλούνται παγκόσμιες ισορροπίες.

Οσο ο Πούτιν, λοιπόν, επένδυε σε μια Ρωσία με θέση υπερδύναμης, τόσο αναζητούσε τρόπους για να πείσει, τουλάχιστον τις χώρες που περιβάλλουν τη Ρωσία και κάποτε ανήκαν στο σοβιετικό μπλοκ, ότι μια υπερδύναμη γεννιέται. Ο τοκετός, όμως, απαιτούσε βία και αίμα για να γίνει πιστευτός, σε μια ζώνη επιρροής και ελέγχου που θα μεγάλωνε διαρκώς, αλλά και που θα ενίσχυε ταυτόχρονα τη δημοτικότητα του Πούτιν στη δική του χώρα. Αλλωστε, όπως έχουν επισημάνει σημαντικοί αναλυτές (James Meek στο London Review of Books και η M.E. Sarotte σε πρόσφατο βιβλίο της «Not one inch»), ο Πούτιν δεν έκανε καμιά ουσιαστική οικονομική μεταρρύθμιση στη χώρα του, η οποία έχει ως σπονδυλική στήλη τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και όχι πρωτοποριακές και δυναμικές επιχειρήσεις.

Η όποια λοιπόν δημοφιλία του Πούτιν στη Ρωσία και η όποια ανοχή στη δικτατορία του εδράζονται αποκλειστικά στον εθνικισμό που καλλιεργεί. Ο Πούτιν παράγει πλέον, κυρίως, υπερπατριωτισμό! Επενδύει στην υπερηφάνεια των Ρώσων διά της ισχύος που εκπέμπει η χώρα τους και μάλιστα σε μια συγκυρία, όπου η Αμερική αποτραβιέται από τους ανόητους, άνομους και αυτοκαταστροφικούς τυχοδιωκτισμούς της, από το Αφγανιστάν έως το Ιράκ.

Ας αναζητήσουμε όμως τον τοκετό του «φαινομένου Πούτιν» μέσα από δράσεις παγκόσμιας ανομίας, αυθαιρεσίας και αλαζονείας. Αυτές θα εκπορεύονταν από την Αμερική, όταν αυτή θα επικρατούσε (μαζί με το δημοκρατικό στρατόπεδο) στον ανταγωνισμό με το ανατολικό μπλοκ. Είναι ακριβώς η κατάρρευση τούτη, την οποία ο Πούτιν θα περιέγραφε ως «τη μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του εικοστού αιώνα».

Και τούτο, όχι διότι ο ίδιος είναι κομμουνιστής ή σοσιαλιστής, αλλά διότι είναι βέρος εθνικιστής. Για τον Πούτιν, λοιπόν, η «μεγαλύτερη καταστροφή» δεν αφορούσε ένα καθεστώς, αλλά ένα έθνος! Παράλληλα, μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και του ανατολικού μπλοκ, η αλαζονεία της Αμερικής ξεχείλιζε, δρώντας μονομερώς και μάλιστα με συνεχή κλιμάκωση της βίας ως διεθνής «παλικαράς», αγνοώντας τις σοφές προτροπές του διάσημου πολιτικού επιστήμονα Σάμουελ Χάντινγκτον, που συμβούλευε την Αμερική να μην πορεύεται κυριαρχικά ως «μοναδική υπερδύναμη».

Επιβάλλεται λοιπόν ένας νηφάλιος αναλυτής να αναγνωρίσει πως όντως η επέκταση-διεύρυνση του ΝΑΤΟ από την Αμερική ήταν πιθανόν να λειτουργήσει ασφυκτικά για τη Ρωσία, δημιουργώντας μια αίσθηση περικύκλωσης και πνιγηρότητας. Στο πολύ αντικειμενικό και ρεαλιστικό βιβλίο «Not one inch» της Αμερικανίδας διεθνολόγου και ιστορικού M.E. Sarotte, ένα έργο ζωής, επισημαίνεται πως δεκαοκτώ συνετοί και σοφοί Αμερικανοί διεθνολόγοι πίεζαν τη χώρα τους το 1995 να μην πολλαπλασιαστούν τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Κάτι που θα δημιουργούσε την αίσθηση στη Ρωσία ότι «η Δύση επιχειρεί να την περικυκλώσει, να την απομονώσει, να τη στριμώξει σε μια γωνιά». Την ίδια άποψη είχε εκφράσει ο εμβληματικός Αμερικανός διπλωμάτης Τζορτζ Κέναν, ο οποίος την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου είχε διαμορφώσει τη διάσημη πολιτική της Δύσης για «ανάσχεση» της επέκτασης της Σοβιετικής Ενωσης. Ο Κέναν σε άρθρο του χαρακτήριζε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς ως «το πιο μοιραίο λάθος της μετα-ψυχροπολεμικής περιόδου» από μέρους της Αμερικής. Ολοι αυτοί οι σοφοί διανοητές φοβόντουσαν εκείνο που τελικά συνέβη: δηλαδή να αποκτήσει η Ρωσία ως ηγέτη της έναν ακραίο εθνικιστή, ώστε με τον Πούτιν να ανοίξει η «πόρτα του φρενοκομείου»!

Οσες λοιπόν υποσχέσεις προσέφερε η πρώτη δεκαετία μετά το 1989, με σύμβολο την πτώση του τείχους του Βερολίνου, τόσες και περισσότερες απογοητεύσεις θα επιφύλασσε στη συνέχεια. Η Ιστορία διέψευσε παταγωδώς το έργο του 1992 του διανοητή Φράνσις Φουκουγιάμα περί δήθεν «τέλους της Ιστορίας» και τον ισχυρισμό πως η νέα δυναμική θα ήταν υποτίθεται η κυριαρχία και ο πολλαπλασιασμός των δημοκρατικών καθεστώτων παγκοσμίως, καθώς και η επικράτηση των φιλελεύθερων αξιών.

Τελικά οι αξίες αυτές ποδοπατήθηκαν αμείλικτα από τη δημοκρατική μοναδική υπερδύναμη και τον άνομο κόσμο που δημιούργησε κυρίως με τον Μπους, μετά με τον Ομπάμα και στη συνέχεια και πέρα από κάθε φαντασία, με την εκλογή του αμοραλιστή και λαϊκιστή Τραμπ. Η καρδιά του προβλήματος όμως ήταν πρωτίστως μία: αμοραλισμός! Ο Μπους παραβίασε κάθε έννοια όχι μόνο διεθνούς δικαίου, αλλά και πληθώρας ατομικών δικαιωμάτων. Ο Ομπάμα απολάμβανε τη χρήση δολοφονικών drones, ενώ ο Τραμπ, αρνήθηκε να δει τις φρικιαστικές κασέτες του τεμαχισμού του Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, διότι επεδίωκε να καλύψει τον Σαουδάραβα πρίγκιπα που διέταξε την αποτρόπαιη δολοφονία.

Ολα αυτά δεν είναι ασύνδετα με την κλιμακούμενη αποθράσυνση του Πούτιν: από την ισοπέδωση του Γκρόζνι στην Τσετσενία, την αρπαγή της Κριμαίας, έως και τους βομβαρδισμούς της Συρίας με χιλιάδες αμάχους και την καταστροφή ακόμα και νοσοκομείων. Στόχος ήταν οι Ρώσοι, σε ρόλο «υπερδύναμης», να βάλουν πόδι στη Συρία, με συνέταιρό τους έναν από τους πιο αδίστακτους δικτάτορες της Μέσης Ανατολής, τον Ασαντ. Αλλωστε ο Ομπάμα επέτρεψε το πραξικόπημα των Αιγύπτιων στρατηγών που αποτελείωσαν με απίστευτη βία την Αραβική Ανοιξη, ενώ, ταυτόχρονα, παρέκαμψε τον νόμο του Κογκρέσου, σύμφωνα με τον οποίο η ανατροπή μιας εκλεγμένης κυβέρνησης με τη βία θα οδηγούσε στην παύση οποιασδήποτε στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στη χώρα αυτή. Ολα αυτά τα άνομα, στυγνά και βίαια δεν ήταν φυσικό να αποθρασύνουν τον Πούτιν; Το μάθημα από τις δημοκρατίες ήταν, λοιπόν, απλό για τον ίδιο: κάθε αυθαιρεσία του ήταν «φυσιολογική»!

Η ωμή αλήθεια λοιπόν είναι πως ο Ανομος Κόσμος και οι τοξίνες του προϋπήρχαν του Πούτιν. Αυτές οι τοξίνες όμως έστρωσαν τον δρόμο για την αποθράσυνση του στυγνού Ρώσου δικτάτορα. Ετσι έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι δικαιούται να αρπάξει την Ουκρανία, διότι αυτή «δεν είχε την παράδοση ενός γνήσιου έθνους». Είναι λοιπόν παράδοξο, όπως δείχνουν οι δείκτες του ανεξάρτητου Freedom House, πως παγκοσμίως οι περισσότερες χώρες χάνουν ελευθερίες, με μόνο 28 να κερδίζουν, ενώ οι μη ελεύθερες ως ποσοστό, έχουν εκτοξευθεί αυτά τα 15 χρόνια. Συμπεραίνοντας: Ο Πούτιν, ως ακραίος εθνικιστής και ηγέτης μιας μεγάλης στρατιωτικής δύναμης, αποτελεί ένα άκρως επικίνδυνο φαινόμενο. Το πιο επικίνδυνο στη φάση αυτή! Ομως δεν ήρθε από το «πουθενά». Αποτελεί σύμπτωμα –ακραίο βεβαίως– μιας όλο και πιο τοξικής εποχής.

*Διδάκτορας του Cambridge, επικοινωνιολόγος, αναλυτής και συγγραφέας πολλών βιβλίων. Το τελευταίο του είναι το «Ανομος κόσμος: Πώς φθάσαμε στην εποχή Τραμπ», Καστανιώτης, 2019. Για όλα τα βιβλία του: johnloulis.gr.

Πρώτη δημοσίευση στην efsyn.gr

Share on TwitterTweet
Share on LinkedIn Share
Send email Mail
Tags: Βλαντιμίρ Πούτιν Ρωσία

Continue Reading

Previous: Βόρεια Ιρλανδία: «Νέα εποχή» σηματοδοτεί η νίκη του Σιν Φέιν
Next: Τι συμβολίζει το «ν» στο κόμμα Μελανσόν

Ο Παλμός της Επικαιρότητας

Στουρνάρας: Μειώνεται το κόστος του χρήματος στην Ελλάδα g-stournaras-meionetai-kostos-xrimatos-stin-ellada.jpg 1
  • Οικονομία

Στουρνάρας: Μειώνεται το κόστος του χρήματος στην Ελλάδα

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Έως δύο κλιματιστικά ανά νοικοκυριό – Πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις klimatistika.jpg 2
  • Οικονομία

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Έως δύο κλιματιστικά ανά νοικοκυριό – Πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις

Επισιτιστική κρίση – Μακρον – Σολτς σε Πούτιν: Να αρθεί ο αποκλεισμός της Οδησσού PUTIN-MAKRON.jpg 3
  • Κόσμος

Επισιτιστική κρίση – Μακρον – Σολτς σε Πούτιν: Να αρθεί ο αποκλεισμός της Οδησσού

Ξανά στο νοσοκομείο ο φοιτητής που χτυπήθηκε από τα ΜΑΤ στο ΑΠΘ astinomia-apth.jpg 4
  • Κοινωνία

Ξανά στο νοσοκομείο ο φοιτητής που χτυπήθηκε από τα ΜΑΤ στο ΑΠΘ

Ταμείο Ανάκαμψης: Πλήρης χρήση των δανείων-€12,7 δισ. έως το 2026 money.png 5
  • Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Πλήρης χρήση των δανείων-€12,7 δισ. έως το 2026

Ρωσία: Ρεκόρ κερδών από εξαγωγές ορυκτών καυσίμων rosia-rekor-kerdon-eksagoges-orukton-kausimon.jpg 6
  • Ενέργεια

Ρωσία: Ρεκόρ κερδών από εξαγωγές ορυκτών καυσίμων

Σχετικά άρθρα

PUTIN-MAKRON.jpg Επισιτιστική κρίση – Μακρον – Σολτς σε Πούτιν: Να αρθεί ο αποκλεισμός της Οδησσού
  • Κόσμος

Επισιτιστική κρίση – Μακρον – Σολτς σε Πούτιν: Να αρθεί ο αποκλεισμός της Οδησσού

Newsroom 28 Μαΐου, 2022 - 18:04
DONBASS Οι Ουκρανοί ομολογούν «ήττες», την ώρα που η Δύση προσπαθεί να ορίσει τη «νίκη»
  • Επιλογές
  • Κόσμος

Οι Ουκρανοί ομολογούν «ήττες», την ώρα που η Δύση προσπαθεί να ορίσει τη «νίκη»

Κώστας Αργυρός 28 Μαΐου, 2022 - 15:09
trump_lastdays Θέλει ψήφους από το λόμπι των όπλων ο Τραμπ: Τάχθηκε υπέρ της οπλοκατοχής
  • Κόσμος

Θέλει ψήφους από το λόμπι των όπλων ο Τραμπ: Τάχθηκε υπέρ της οπλοκατοχής

newsroom 28 Μαΐου, 2022 - 10:19
russia-ukraine.jpg NYT: Ρωγμές στο μέτωπο της Δύσης κατά Ρωσίας
  • Κόσμος

NYT: Ρωγμές στο μέτωπο της Δύσης κατά Ρωσίας

Newsroom 27 Μαΐου, 2022 - 17:28
ΚΑΜΑΡΑ Κυβέρνηση… κρότου λάμψης
  • Απόψεις
  • Κοινωνία

Κυβέρνηση… κρότου λάμψης

Κώστας Αργυρός 27 Μαΐου, 2022 - 15:27
makron-apotropiasmos-orgi-makeleio-teksas.jpg Euractiv: Καμία αναφορά στα ελληνοτουρκικά στην επικοινωνία Μακρόν – Ερντογάν
  • Κόσμος

Euractiv: Καμία αναφορά στα ελληνοτουρκικά στην επικοινωνία Μακρόν – Ερντογάν

Newsroom 27 Μαΐου, 2022 - 12:41

Δημοφιλή

To «making off» του Πούτιν και η εκλεκτική αντίληψη της ΕΕ απέναντι στην ιστορία MELONI LEPEN 1
  • Αναλύσεις
  • Κόσμος

To «making off» του Πούτιν και η εκλεκτική αντίληψη της ΕΕ απέναντι στην ιστορία

Ουκρανικό breakfast με λιχουδιές Νταβός URSULA DAVOS 2
  • Απόψεις
  • Κόσμος

Ουκρανικό breakfast με λιχουδιές Νταβός

O Mπάιντεν προειδοποιεί ανοικτά την Κίνα, που επενδύει στο μέτωπο των ΒRICS à¯Ç´ógÇ∞ÇÈóºéÒî] 3
  • Επιλογές
  • Κόσμος

O Mπάιντεν προειδοποιεί ανοικτά την Κίνα, που επενδύει στο μέτωπο των ΒRICS

Νταβός ’22: Μια από τα ίδια, δίχως το χιόνι DAVOS 222jpeg 4
  • Απόψεις
  • Κόσμος

Νταβός ’22: Μια από τα ίδια, δίχως το χιόνι

«Βούτυρο ή Κανόνια», το δίλημμα για τους λαούς της Ευρώπης  f35-exoplismoi 5
  • Απόψεις
  • Πολιτική

«Βούτυρο ή Κανόνια», το δίλημμα για τους λαούς της Ευρώπης 

Ανασχηματισμός: Γεωργιάδης και Σκρέκας πονοκεφαλιάζουν το Μαξίμου skrekas-georgiadis 6
  • Πολιτική

Ανασχηματισμός: Γεωργιάδης και Σκρέκας πονοκεφαλιάζουν το Μαξίμου

Οι Ουκρανοί ομολογούν «ήττες», την ώρα που η Δύση προσπαθεί να ορίσει τη «νίκη» DONBASS 7
  • Επιλογές
  • Κόσμος

Οι Ουκρανοί ομολογούν «ήττες», την ώρα που η Δύση προσπαθεί να ορίσει τη «νίκη»

Politicus.gr Copyright © All rights reserved.
Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας για να σας προσφέρουμε την πιο σχετική εμπειρία θυμίζοντας τις προτιμήσεις σας και επαναλαμβανόμενες επισκέψεις. Κάνοντας κλικ στο "Αποδοχή όλων", συναινείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Ωστόσο, μπορείτε να επισκεφτείτε τις "Ρυθμίσεις cookie" για να παράσχετε μια ελεγχόμενη συγκατάθεση.
Ρυθμίσεις cookieΑποδοχή όλων
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SAVE & ACCEPT