Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Λι Γιουσένγκ χαρακτήρισε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις χώρες της Δύσης στη Ρωσία «ολοένα και πιο εξοργιστικές», ενώ μίλησε ξανά εναντίον της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα Ανατολικά.
Η δήλωση αυτή ήρθε μόλις μια ημέρα μετά την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη στρατιωτική βοήθεια προς τη Ρωσία. «Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας γίνονται όλο και πιο εξωφρενικές», δήλωσε ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Λε Γιουσένγκ στο Πεκίνο.
«Οι Ρώσοι πολίτες στερούνται τα περιουσιακά στοιχεία τους σε τρίτες χώρες χωρίς λόγο», δήλωσε, αναφερόμενος στα μέτρα κατά ολιγαρχών, που θεωρούνται ότι έχουν στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Η δυτική στρατιωτική συμμαχία δεν πρέπει να επεκταθεί περαιτέρω προς τα ανατολικά, στριμώχνοντας μια πυρηνική δύναμη, όπως η Ρωσία», πρόσθεσε για μια ακόμα φορά ο Λι. Με αυτόν τον τρόπο, υιοθετεί για μια ακόμα φορά τη ρωσική προοπτική, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.
Ο Λι εξήγησε μάλιστα ότι απορρίπτει κατηγορηματικά τα τιμωρητικά μέτρα που έλαβε η Δύση ενάντια στη Μόσχα: «Η ιστορία έχει δείξει ξανά και ξανά ότι οι κυρώσεις δεν μπορούν να λύσουν προβλήματα». Θα έβλαπταν μόνο τους απλούς ανθρώπους και θα χειροτέρευαν την παγκόσμια οικονομία.
Η Κίνα δεν έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αρνείται να ακολουθήσει το παράδειγμα των άλλων χωρών επιβάλλοντας κυρώσεις.
Πιέσεις και προς την «ουδέτερη» Ινδία
Την ίδια στιγμή ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα στη συνάντηση, που είχε στο Νέο Δελχί με τον Ινδό ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι, του είπε ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει κλονίσει «τα θεμέλια της διεθνούς τάξης» και απαιτεί ξεκάθαρη απάντηση. Η Ινδία έχει επίσης κρατήσει μια ουδέτερη στάση σε ότι αφορά τις κυρώσεις προς τη Μόσχα και απέφυγε εκ νέου να πάρει θέση.
Ιαπωνία και Ινδία συμμετέχουν στο στρατηγικό φόρουμ του Τετραμερούς Διαλόγου για την Ασφάλεια (Quad), στο οποίο συμμετέχουν επίσης οι ΗΠΑ και η Αυστραλία. Η Ιαπωνία συμμετέχει στις κυρώσεις εις βάρος Ρώσων πολιτών και ρωσικών οντοτήτων και έχει δεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες.
H Kίνα δηλώνει (ακόμα) στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας, αλλά οι ΗΠΑ πιέζουν