Hταν ίσως το πιο παράδοξο γεγονός της χτεσινής μέρας. Την ώρα που η βρετανική ρυθμιστική αρχή ανακοίνωνε ότι θα απαγορεύσει την εκπομπή του ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού RT στη χώρα, το BBC αναμετέδιδε τη συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ ακριβώς στο RT. Δείγμα κι αυτό του πόσο κοντόφθαλμα λειτουργεί μερικές φορές ο «ελεύθερος κόσμος».
Η συνέντευξη είχε μεγάλο ενδιαφέρον γιατί μέσα από αυτή μπορούσε να διακρίνει κανείς τη στρατηγική της Μόσχας, για το επόμενο διάστημα, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να ακούει τα ξεσπάσματα και τις κατάρες του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Λαβρόφ είναι διπλωμάτης και γνωρίζει άριστα τι θέλει να πει και πώς και πότε θα το πει. Και μάλλον αυτά που είπε δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για ένα γρήγορο τέλος του πολέμου. Αλλωστε λίγο αργότερα ο Πρόεδρος Πούτιν οργάνωνε μια φιέστα «πατριωτισμού», στο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας, με κεντρικό ομιλητή τον ίδιο και συνθήματα ουσιαστικά υπέρ του πολέμου.
Η τοποθέτησή του Λαβρόφ λοιπόν ήταν ξεκάθαρη: « Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στις ΗΠΑ να είναι ο παγκόσμιος σερίφης». Ουσιαστικά ο Ρώσος διπλωμάτης υπονόησε ότι η Ουκρανία την πληρώνει ως «αντιπρόσωπος» των ΗΠΑ και της πρόθεσής τους να κάνουν τον κόσμο «αμερικάνικο σαλούν», μια προοπτική που κατά τη Μόσχα δεν αρέσει και σε άλλες χώρες εκτός από την ίδια. Δεν δίστασε μάλιστα να αναφέρει συγκεκριμένες χώρες μεγάλου μεγέθους, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, το Μεξικό που ανησυχούν από τα αμερικανικά σχέδια. Αυτό βεβαίως που δεν είπε, ήταν ότι οι υπόλοιποι διαφωνούντες με την στρατηγική των ΗΠΑ δεν αποφάσισαν να αιματοκυλίσουν μια τρίτη χώρα.
Δεν νοιώθει απομονωμένος
Είναι σαφές πάντως ότι η ρωσική ηγεσία προσπαθεί να καταρρίψει την άποψη που κυριαρχεί αυτή την εποχή στα δυτικά ΜΜΕ, ότι η χώρα είναι εντελώς απομονωμένη διεθνώς. Προφανώς ο κύριος Λαβρόφ μπορεί να είχε περισσότερο στο μυαλό του το εσωτερικό ακροατήριο, αφού θα πρέπει να καταλαβαίνει ότι ειδικά για τη νέα γενιά μια τέτοια προοπτική «εγκλωβισμού» φαντάζει εφιαλτική. Ουσιαστικά θυμίζει άλλες εποχές, τότε που η σοβιετική κοινωνία ήταν κλειστή και αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο.
Πλέον είναι σαφές από τα λόγια των αξιωματούχων του Κρεμλίνου, ότι η ρωσική κοινωνία θα πρέπει να αναμένει περισσότερη εσωστρέφεια και να στηριχτεί στις «δικές της δυνάμεις», από τη στιγμή που η χώρα έμαθε το ιστορικό της μάθημα, όπως εκτιμά ο Λαβρόφ: «Η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να υπολογίζουμε του Δυτικούς εταίρους έχει καταστραφεί πλήρως. Πλέον, μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στον εαυτό μας και σε εκείνους τους συμμάχους που στέκονται δίπλα μας». υποστήριξε.
Ο ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας επανέλαβε και τις γνωστές αιτιάσεις περί «ναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας και της ανάγκης να χτυπηθεί, όχι μόνο η ναζιστική ιδεολογία και πρακτικές, αλλά και να προωθηθεί η κατάργηση όλων εκείνων των νόμων που κάνουν διακρίσεις κατά του ρωσόφωνου πληθυσμού, της ρωσικής γλώσσας και κουλτούρας. Αυτά είναι και τα σημεία του φερόμενου ως σχεδίου ειρήνευσης των 15 σημείων, στα οποία αντιστέκεται η ουκρανική πλευρά, που αρνείται τις κατηγορίες αυτές. Αποτελούν πρακτικά τα «αγκάθια», που πιθανώς θα οδηγήσουν σε ένα πόλεμο μακράς διάρκειας εφόσον οι απόψεις είναι τόσο διαφορετικές.
Κατηγόρησε ξανά τον Ουκρανό πρόεδρο για τις διώξεις των Ρωσόφωνων της Ουκρανίας, στέλνοντας ένα έμμεσο πλην σαφές μήνυμα, ότι η Μόσχα δύσκολα θα «επιστρέψει» τις κατακτηθείσες περιοχές στο Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία.
Οι κυρώσεις δεν πτοούν την ηγεσία στο Κρεμλίνο
Ο Λαβρόφ έδειξε για μια ακόμα φορά αισιόδοξος ότι οι κυρώσεις που έχουν πλήξει τη ρωσική οικονομία θα ξεπεραστούν. «Η Δύση μας απειλεί με ένα πέμπτο κύμα κυρώσεων, ίσως μετά από αυτό να υπάρξει ένα ακόμα. Έχουμε συνηθίσει, αλλά θα βγούμε πιο ισχυροί από αυτές» τόνισε, ενώ αστειεύτηκε, λέγοντας πως η Ρωσία είναι πρωταθλήτρια στις κυρώσεις.
Σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει την κοινή γνώμη της πατρίδας του έκανε λόγο για μια στρατηγική της Δύσης που επιδιώκει «να περιθωριοποιηθεί η Ρωσία, να περιοριστεί, να τεθεί τέλος στην ανάπτυξη της και να μηδενιστεί ο ρόλος της Ρωσίας στην παγκόσμια πολιτική, στην οικονομία, στον αθλητισμό, στην τέχνη, στο εμπόριο, στην επιστήμη, στην εκπαίδευση» είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως έδειξε σίγουρος ότι οι εκκλήσεις Ζελένσκι προς τις ΗΠΑ για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία δεν πρόκειται να εισακουστούν, κάτι που εξασφαλίζει στις ρωσικές δυνάμεις ουσιαστικά τον απόλυτο έλεγχο του ουκρανικού εναέριου χώρου και δίνει μια σχετική «άνεση» στις επίγειες δυνάμεις της, που κινούνται χωρίς το φόβο αεροπορικών επιθέσεων. Κατηγόρησε πάντως τον Ουκρανό Πρόεδρο ότι προσδοκά από το Κογκρέσο να εξωθήσει τον πρόεδρο Μπάιντεν σε ένα σενάριο σύγκρουσης ΗΠΑ-Ρωσίας. Κάτι που ευτυχώς δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα.
Ειδήσεις σήμερα
Goldman Sachs: Η Ελλάδα στους χαμένους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Σάντσεθ: Σε ευρωπαϊκά προβλήματα απαιτούνται ευρωπαϊκές απαντήσεις
ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα και EBRD δηλώνουν «τρομοκρατημένοι» από τον πόλεμο στην Ουκρανία