Κάθε πολίτης που πιστεύει στην αλληλεγγύη δεν μπορεί παρά να εξάρει την κυβερνητική ευαισθησία γύρω από την περίθαλψη των Ουκρανών προσφύγων που έρχονται προς τα μέρη μας κυνηγημένοι από τα ρωσικά τανκς, οι οποίοι έχουν αισίως φτάσει τις 8.500 – ανάμεσά τους και 3.000 ανήλικα.
Ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να τους εξασφαλίσει τα απαραίτητα: στέγη, τροφή, ασφάλεια. Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι υπάρχουν 30.000 διαθέσιμες κλίνες σε 34 δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα. Δεν έχει βέβαια γίνει σαφές αν πρόκειται σε όλες τις περιπτώσεις για δομές φιλοξενίας ή για κλειστές δομές κράτησης, γνωστές από τους μέχρι τώρα χειρισμούς στο προσφυγικό.
Εντύπωση μου προκάλεσε και η ιδιαίτερη μέριμνα του κράτους να εξασφαλίσει από την πρώτη στιγμή στα παιδιά σχολικές τάξεις, ελληνικές ή ξενόγλωσσες. Το παρήγορο βέβαια είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν έρθει στη χώρα μας ασυνόδευτα παιδιά, αλλά η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι ακόμα και στην περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί στο μέλλον, θα προκύψει η ανάλογη φροντίδα. «Υπάρχει άλλωστε η σχετική εμπειρία ώστε να τους παρασχεθεί απόλυτη ασφάλεια και προστασία», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης, αν και δεν ήταν απαραίτητο – όλοι ξέρουμε τις μέχρι τώρα επιδόσεις της κυβέρνησης σ’ αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, ο οποίος άλλωστε υπάγεται απευθείας στις αρμοδιότητες του γραφείου του πρωθυπουργού.
Συγκινητική είναι εξάλλου και η μέριμνα για την εξασφάλιση εργασίας σε όσους το επιθυμούν, εφόσον προς αυτή την κατεύθυνση έχει κινητοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας, απ΄ όπου έχει εκδηλωθεί ζήτηση κυρίως από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ιδιωτικά νοσηλευτήρια, εταιρείες πληροφορικής και από τον αγροτικό τομέα – υπό την αιγίδα πάντα το υπουργείου Μετανάστευσης.
Το αποκορύφωμα όμως των κρατικών αντανακλαστικών αλληλεγγύης είναι ότι οι μεταναστευτικές αρχές έχουν δεσμευθεί ότι από τις επόμενες βδομάδες θα ξεκινήσει άμεσα η έκδοση αδειών παραμονής σε όλους τους Ουκρανούς που έχουν έρθει στην Ελλάδα, βάσει των οποίων θα τους δοθεί σε πρώτη φάση η δυνατότητα να παραμείνουν στη χώρα για τουλάχιστον 12 μήνες, με δικαίωμα εργασίας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Η ελληνική κυβέρνηση δίνει μαθήματα ανθρωπισμού. Νομίζω ότι γι’ αυτές τις καλές πρακτικές θα είχε ενδιαφέρον να ζητηθεί η γνώμη όλων εκείνων που έχουν φτάσει στη χώρα με τα προηγούμενα προσφυγικά κύματα από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Τουρκία ή από χώρες της Βόρειας Αφρικής και έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία από την ελληνική κρατική φιλοξενία.
Θέλω να πω μ’ αυτό ‘ότι η αλληλεγγύη που εκδηλώνει σήμερα η κυβέρνηση είναι αλληλεγγύη αλά καρτ. Δεν ξέρω αν οι λόγοι της διαφοροποίησης εκπορεύονται από το χρώμα, το θρήσκευμα, τη γλώσσα ή τη γεωγραφική προέλευση των προσφύγων. Μια πρώτη απάντηση έδωσε ο ίδιος ο κ. Μηταράκης από τον Προμαχώνα: «Είναι σημαντικό σ΄ αυτές τις δύσκολες μέρες η Ευρώπη να δείξει την ενότητά της και την ανθρωπιά της».
Ανθρωπιά αλά καρτ. Με ευρωπαϊκή ετικέτα. Οι άλλοι βλέπεις είχαν την ατυχία να γεννηθούν στην Ασία ή στην Αφρική. Και οι βόμβες που τους ξεσπίτωσαν δεν ήταν ρωσικού τύπου – ήταν κυρίως αμερικανικού και ευρωπαϊκού.
Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο Πούτιν μπροστά στο φάσμα της ήττας;