Oι αντίπαλοι οπαδοί την φώναζαν Τσέλσκι, «ρωσοποιώντας» το όνομά της, εξαιτίας του ιδιοκτήτη της. Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ένας από τους πιο γνωστούς Ρώσους ολιγάρχες αγόρασε την ομάδα από την ομώνυμη συνοικία του Λονδίνου. Ο 56χρονος μεγιστάνας εβραϊκής καταγωγής, γεννημένος στο Σάρατοφ στα χρόνια της Σοβιετικής Ενωσης, δεν ήταν βέβαια κάποιος φανατικός της ομάδας με τα μπλε από τα παιδικά του χρόνια. Αποφάσισε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο το 2002 μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Το αγγλικό ποδόσφαιρο, που είχε ξεκινήσει να μετατρέπει την εμπορευματοποίηση του σε επιστήμη και το ίδιο σε ένα πανάκριβο προϊόν είχε αρκετές ομάδες που αναζητούσαν φρέσκο χρήμα και του προσφέρθηκαν τότε ως εναλλακτική για αγορά: Αρσεναλ, Τοτεναμ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι. Η τελευταία αποδείχθηκε η πιο συμφέρουσα.
Μια πολύ επικερδής επένδυση
Η εξαγορά της κόστισε μόλις 140 εκατομμύρια λίρες. Από αυτά 40 πήγαν στον προηγούμενο της ιδιοκτήτη, 90 δόθηκαν για να να ξεπληρωθούν χρέη στις τράπεζες και 10 μπήκαν ως εγγύηση στα ταμεία της.
Ήταν μια καλή επένδυση, αν σκεφτεί κανείς ότι την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Αμπράμοβιτς αποφάσισε να πουλήσει, για να προλάβει τα χειρότερα ζητούσε 1,5 έως 2 δισ. λίρες. Ποιος όμως θα ήταν διατεθειμένος να δώσει τόσα χρήματα, γνωρίζοντας, ότι ίσως να μπορούσε να αγοράσει πολύ φθηνότερα μετά από μερικές εβδομάδες; Πάντως υπήρχαν πληροφορίες ότι κρούσεις ήδη έγιναν, απλώς η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον με την κίνησή της αποφάσισε να τις μπλοκάρει. Θα ήταν ίσως προκλητικό ο Αμπράμοβιτς να πουλήσει την ομάδα και μερικά δισ. να μεταφερθούν προς… ανάπαυση σε κάποια τράπεζα ενός εξωτικού νησιού.
Από την Πέμπτη η Τσέλσι ουσιαστικά έχει μπει «στον πάγο», όπως όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Ρώσου δισεκατομμυριούχου στη Βρετανία. Η απόφαση ήρθε έτσι κι αλλιώς καθυστερημένα, υποστηρίζουν πολλοί και έδωσε ίσως την ευκαιρία στον Ρώσο ολιγάρχη να προλάβει να φυγαδεύσει εκτός χώρας κάποια από τα αμύθητα πλούτη του.
Tέλος στις πωλήσεις κάθε είδους
Για την ομάδα με τα μπλε έρχονται περίεργες μέρες. Μέχρι νεωτέρας δε μπορεί να προβεί σε καμιά εμπορική δραστηριότητα. Δε μπορεί να αγοράσει, να πουλήσει ή να δανείσει ποδοσφαιριστές. Δε μπορεί να πουλήσει εισιτήρια, φανέλες, σουβενίρ. Ισχύουν μόνο τα ήδη πωληθέντα εισιτήρια και τα διαρκείας για τα επόμενα παιχνίδια. Δε μπορεί να ξοδέψει πάνω από 20.000 λίρες για τις μετακινήσεις της ομάδας για κάποιο αγώνα. Το μόνο που δεν απαγορεύτηκε ακόμα είναι η πώληση μπύρας και χοτ ντογκ στα μπαρ του γηπέδου της, του Στάμφορντ Μπριτζ.
Παράλληλα ο ένας μετά τον άλλο οι χορηγοί ανακοινώνουν τη διακοπή της συνεργασίας μαζί της, με πρώτη και καλύτερη την εταιρία τηλεπικοινωνιών «3» από την οποία η ομάδα υπολογίζεται ότι εισέπρατε 40 εκατομμύρια λίρες ετησίως, για να φέρει στη μπροστινή πλευρά της φανέλας το σήμα της. Η κατάσταση έχει φέρει αναστάτωση στα αποδυτήρια, καθώς είναι ασαφές τι θα συμβεί με τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών, ειδικά εκείνων που λήγουν το καλοκαίρι. Κάποιοι μίλησαν για σκηνές χάους. Πάντως η ομάδα κέρδισε την Πέμπτη το βράδυ το εκτός έδρας παιχνίδι της στο Νόριτς με 3-1.
Ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος στο μεταξύ είναι κάτοχος ισραηλινής και πορτογαλικής υπηκοότητας, πάντα θεωρείτο ως «φίλα προσκείμενος» προς το Κρεμλίνο. Μάλιστα πολλοί εκτιμούν ότι ήταν από εκείνους που ενορχήστρωσαν το πέρασμα της εξουσίας από τον Γέλτσιν στον Πούτιν, με αντάλλαγμα την απόκτηση πρώην κρατικού πλούτου μέσα από σκοτεινές διαδικασίες. Το 2017 οι ελβετικές αρχές είχαν αποφανθεί ότι μεγάλο μέρος της περιουσίας του προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες. Αλλωστε κανένας ολιγάρχης δεν έκανε την μυθική περιουσία του ενάντια στη σημερινή ρωσική ηγεσία. Οσοι το επιχείρησαν βρέθηκαν είτε κυνηγημένοι, είτε φυλακισμένοι. Για αυτό και η τωρινή απόφαση των Βρετανών ήταν το λιγότερο αναμενόμενη.
Τι θα κάνει τελικά ο Αμπράμοβιτς;
Τώρα όλοι αναρωτιούνται για τις επόμενες κινήσεις του μεγιστάνα, στα περιθώρια που του επιτρέπει φυσικά η τιμωρία από την βρετανική κυβέρνηση. Μπορεί να πουλήσει και να φύγει ως ήρωας; Σε ποια τιμή και με ποιο προορισμό για τα χρήματα; Ή μήπως θα προσπαθήσει να «πολεμήσει» για να ξαναπάρει πίσω την ομάδα, με τον κίνδυνο φυσικά αυτό να οδηγήσει στο μαρασμό της και τη φυγή ποδοσφαιριστών και τεχνικού προσωπικού αν η διαδικασία αυτή τραβήξει σε μάκρος και ουσιαστικά δεν τηρούνται οι όροι των συμβολαίων. Κανείς δε μπορεί να ξέρει.
Η διοίκηση της ομάδας, από την οποία ο Αμπράμοβιτς είχε ανακοινώσει προ ημερών την αποχώρησή του, επιδιώκει να ξεκινήσει συνομιλίες με την κυβέρνηση για να διευκρινιστούν αρκετές από τις παραπάνω ασάφειες. Σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει να μπορεί να αποκομίσει κέρδος από οποιαδήποτε απόφαση.
Προς το παρόν οι «μπλε» θα συνεχίζουν να αγωνίζονται στην Αγγλία και στην Ευρώπη με την ειδική άδεια, που εξασφάλισαν και θα περιμένουν να δουν τι θα συμβεί με τη λήξη της περιόδου στα τέλη Μαϊου. Ως τότε ελπίζεται ότι θα έχει λήξει και ο πόλεμος και θα έχει ίσως ξεκαθαρίσει και το τοπίο σε σχέση την αντιμετώπιση της «ρωσικής παροικίας πολυτελείας» στο Λονδίνο.
Σε κάθε περίπτωση με την πιθανολογούμενη αποχώρηση του Αμπράμοβιτς κλείνει ένα αρκετά επιτυχημένο κεφάλαιο στην ιστορία του συλλόγου. Πριν από αυτόν η ομάδα είχε στεφθεί τελευταία φορά πρωταθλήτρια Αγγλίας το 1955! Στα χρόνια του κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα Αγγλίας και δύο φορές το Τσάμπιονς Λιγκ. Πριν από λίγες μόλις εβδομάδες είχε στεφθεί και πρωταθλήτρια κόσμου σε επίπεδο συλλόγων για το 2021.
Σάλος στη Βρετανία για τους Ρώσους ολιγάρχες που «λύνουν και δένουν» με ακίνητα και κρυφές εταιρείες
Μπορούν οι «ανήσυχοι» ολιγάρχες να σταματήσουν την επίθεση του Πούτιν;
Η Κύπρος «δεύτερη πατρίδα» για περίπου 40.000 Ρώσους – Ο ρόλος των ολιγαρχών