Κόσμος

H μεγάλη νύχτα της «μάχης του Κιέβου»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένει από τον ρωσικό στρατό να επιτεθεί στο Κίεβο τα ξημερώματα του Σαββάτου. Σε μια δήλωση αργά το βράδυ της Παρασκευής, κάλεσε τον πληθυσμό της πρωτεύουσας να υπερασπιστεί αποφασιστικά την πρωτεύουσα. «Η μοίρα της χώρας κρίνεται αυτή τη στιγμή», είπε σε βίντεο στο κανάλι του στο Telegram.

«Ο εχθρός θα χρησιμοποιήσει όλη του τη δύναμη για να σπάσει την αντίστασή μας», είπε ο Ζελένσκι. «Αυτό το βράδυ ετοιμάζονται να εισβάλουν στο Κίεβο». Κάλεσε όλους τους Ουκρανούς να «σταματήσουν τον εχθρό όπου είναι δυνατόν». Ο πληθυσμός πρέπει να αφαιρέσει όλες τις ειδικές πινακίδες που βάζουν οι σαμποτέρ στους δρόμους και τα σπίτια. «Κάψε την εχθρική στρατιωτική τεχνολογία με ό,τι έχεις στη διάθεσή σου!» είπε χαρακτηριστικά.

Για τη Μόσχα θεωρείται σημαντικό να μπορεί να ισχυριστεί το πρωί του Σαββάτου, ότι έχει θέσει το Κίεβο υπό τον έλεγχό της. Πάντως όπως εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές ο ρωσικός στρατός δεν κατάφερε να υλοποιήσει τους στόχους του, την πρώτη ημέρα της επίθεσης, αφού η αντίσταση της ουκρανικής πλευράς ήταν ισχυρότερη του αναμενόμενου και οι απώλειες της ρωσικής πλευράς σημαντικές. Αντιφατικές είναι πάντως οι πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος αυτών των απωλειών.

Στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας με όλες τις γειτονικές χώρες, κυρίως με την Πολωνία, αλλά και με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία δυναμώνει το ρεύμα των ανθρώπων, που εγκαταλείπουν τη χώρα. Πρόκειται κυρίως για γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους αφού ο ανδρικός πληθυσμός έχει επιστρατευτεί και δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψει τη χώρα. Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί έχουν περάσει τα σύνορα και ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τις εκατοντάδες χιλιάδες τα επόμενα 24ωρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Τηλεφώνημα Μπάιντεν στον Ζελένσκι

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε ξανά στον Ουκρανό Πρόεδρο και τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξή του. Ο Μπάιντεν είπε σε γραπτή δήλωση ότι ενημέρωσε τον Ζελένσκι για τη συνεχιζόμενη οικονομική, ανθρωπιστική βοήθεια και βοήθεια των ΗΠΑ για την ασφάλεια. Ο Μπάιντεν τόνισε επίσης: «Επαίνεσα τις θαρραλέες ενέργειες του ουκρανικού λαού, που αγωνίζεται για να υπερασπιστεί τη χώρα του».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέιν Ψάκι είπε ότι εξετάζονται διάφορες επιλογές για την εξασφάλιση πρόσθετης υποστήριξης για την Ουκρανία. «Επομένως, για να το πω ωμά, θα παράσχουμε πρόσθετη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι διαφορετική σήμερα από ό,τι πριν από λίγες μέρες.

Νωρίτερα το ψήφισμα καταδίκης της εισβολής της Ρωσίας απορρίφθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξαιτίας του βέτο της Ρωσίας. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Μόσχα άσκησε βέτο στο κείμενο κατά την ψηφοφορία στο ισχυρότερο σώμα των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή το βράδυ στη Νέα Υόρκη – η Κίνα απείχε, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Πληροφορίες για πιθανή διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι πάντως η Ουκρανία και η Ρωσία διαπραγματεύονται τον χρόνο και τον τόπο των συνομιλιών, σύμφωνα. Η κυβέρνηση του Κιέβου είναι έτοιμη να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη. Από την Ουάσιγκτον εκφράζεται δυσπιστία απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η προσφορά της Ρωσίας για πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία δεν αντιπροσωπεύει μια πραγματική προσπάθεια για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση. «Αυτό δεν θα επιλύσει τη σύγκρουση. Για εβδομάδες, η Ρωσία προσποιείτο μόνο ότι θέλει να διαπραγματευτεί με τη διεθνή κοινότητα ενώ προετοιμαζόταν η εισβολή στην Ουκρανία».

ΔΝΤ: Η Ουκρανία ζήτησε έκτακτη βοήθεια

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Ουκρανία ζήτησε έκτακτη βοήθεια ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής. «Το ΔΝΤ έχει πολλές επιλογές για να στηρίξει την ουκρανική κυβέρνηση και θα συνεχίσει τις συνομιλίες με το Κίεβο για να διευκρινιστεί ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσει», δήλωσε την Παρασκευή η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Αυτό θα γίνει επίσης σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους εταίρους «για να συντονίσουμε την υποστήριξή μας και να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα ωφεληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο», είπε η Γκεοργκίεβα. Το ΔΝΤ αρχικά δεν παρείχε καμία πληροφορία σχετικά με το ποσό της επείγουσας βοήθειας, που επιθυμούσε το Κίεβο ή τις λεπτομέρειες ενός πιθανού δανείου.

Αναφερόμενη στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Γκεοργκίεβα έγραψε: «Η σύγκρουση έχει επίσης σοβαρές οικονομικές συνέπειες, οι οποίες θα επιδεινωθούν όσο περισσότερο διαρκέσει αυτός». Το ταμείο είναι επίσης διαθέσιμο εάν άλλες χώρες χρειάζονται βοήθεια λόγω πιθανών οικονομικών στρεβλώσεων ή προβλημάτων στις αγορές εμπορευμάτων ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης, είπε η Γκεοργκίεβα.

Διαβάστε ακόμα

«Ξέμεινε» στο Κίεβο ο αρχηγός των Γερμανικών Μυστικών Υπηρεσιών

Γιατί η Κίνα «κάνει πλάτες» στη Ρωσία

Γιόσκα Φίσερ: Ο Πούτιν με την εισβολή «κλέβει» το μέλλον του ρωσικού λαού

O Πούτιν πριμοδοτεί τη δεξιά

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να αναπτύξει δυνάμεις ταχείας επέμβασης στην Ανατολική Ευρώπη

Πώς ο Kίσινγκερ το 2014 είχε προφητεύσει αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανέστειλε τη συμμετοχή της Ρωσίας

Σκρέκας: Διασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια της χώρας – Συνεδρίασε η επιτροπή κρίσεων

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago