Ανέτοιμη για την αντιμετώπιση της επέλασης της μετάλλαξης «Όμικρον» εμφανίζεται η κυβέρνηση καθώς το σύστημα ελέγχων κυρίως με μοριακά τεστ (PCR) που είναι και τα πλέον αξιόπιστα για τον εντοπισμό των κρουσμάτων παρουσιάζεται ανεπαρκές, ενώ καταγράφεται και αμηχανία ως προς το δέον γενέσθαι σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.
Παρά την υγειονομική πίεση τα φροντιστήρια ανοίγουν κανονικά από σήμερα, ενώ η κυβέρνηση δείχνει να επιμένει στο άνοιγμα των σχολείων κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι ειδικοί (Νίκος Τζανάκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης) εισηγούνται το αντίθετο.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πάντως ότι ετοιμάζονται νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για το χώρο της εκπαίδευσης αλλά και αυξημένα τεστ.
Σχεδιάζεται δηλαδή η επιστροφή στις τάξεις είτε με την αύξηση των self test από δύο σε τρία την εβδομάδα για τους μαθητές ή με ένα rapid test για μαθητές και εκπαιδευτικούς.Στο θέμα της αυστηροποίησης του πρωτοκόλλου εξετάζεται η μείωση του ορίου των κρουσμάτων στο 40+1 για να κλείσει μία σχολική τάξη.
Οι πολίτες σχηματίζουν ουρές για την διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων τις τελευταίες ημέρες, ενώ μόλις προχθές η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα προέτρεπε τους εμβολιασμένους πολίτες που βρίσκονται θετικοί στο ράπιντ τεστ να μην κάνουν και μοριακό. H εξήγηση που έδωσε η κυρία Γκάγκα είναι ότι ήθελε να αποτρέψει το συνωστισμό στις ουρές των πολιτών οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει και ανησυχία για το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν ελλείψεις σε PCR και δυσκολία προμήθειας ακόμα και για το σύστημα υγείας.
Διαβάστε επίσης:
Πανδημία: 17.633 νέα κρούσματα, έκρηξη θετικότητας στο 22,41% – 20.910 νεκροί
Κορωνοϊός: «Πάρτυ» μεταλλάξεων – Μετά τη Florona έρχεται η Delmicron
Ελπίδα για την «Όμικρον» στην Ευρώπη: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων αλλά όχι και των θανάτων