Και ξαφνικά το politico «ανακάλυψε» ότι πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί «ανακάλυψαν» αυτό που πολλοί μη ΝΑΤΟ-βαμμένοι αναλυτές επεσήμαναν από την πρώτη στιγμή του πολέμου. Δεν ήθελε άλλωστε και μεγάλη σοφία για να το σκεφτείς: Η Ευρώπη με την απόφασή της να δεθεί με κοντό λουρί σαν το σκυλάκι πίσω από την πολιτική των ΗΠΑ, το μόνο που κατάφερε είναι να ενισχύσει την αμερικανική οικονομία και γεωπολιτική θέση, να περιορίσει τις δικές της δυνατότητες παρέμβασης και να πυροβολήσει οικονομικά τα δικά της πόδια, χωρίς να διαθέτει σοβαρές εναλλακτικές για μια διέξοδο.
Αν υπήρχε κάτι που με σιγουριά θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί αυτούς τους τελευταίους εννέα μήνες, αυτό ήταν η έλευση του χειμώνα. Εδώ δεν χωράει η ευρωπαϊκή τακτική να βαφτίζουμε τις επιθυμίες μας πραγματικότητα. Οσο και αν το απεύχονταν οι «ηγέτες μας» ο χειμώνας θα ερχόταν. Ξαφνικά οι ηγέτες της ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ζοφερή πραγματικότητα στην Ουκρανία, που δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αποστολή μερικών ακόμα βλημάτων και την εταμίευση μερικών εκατοντάδων ακόμα εκατομμυρίων για ενίσχυση προς τους χειμαζόμενους.
Ενώ λοιπόν στις Βρυξέλλες αναρωτιούνται αν θα υπάρξει νέο προσφυγικό κύμα από την παγωμένη και βυθισμένη στο σκοτάδι Ουκρανία, οι ΗΠΑ προχωρούν σε ένα ακόμα πισώπλατο χτύπημα προς την Ευρώπη, που τόσο υπάκουα τους ακολούθησε. Το σχέδιο ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας με μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια (369 για την ακρίβεια), ουσιαστικά στρέφεται και ενάντια στην Ευρώπη, που είναι υποχρεωμένη να αγοράζει αμερικανική ενέργεια, πολύ ακριβότερα από ότι είχε συνηθίσει και έχει να αντιμετωπίσει και μια σειρά από δασμολογικά εμπόδια.
Γερμανοί και Γάλλοι πολιτικοί ξύπνησαν αργά και συνεδιδητοποίησαν τώρα ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν, που μέχρι πριν λίγες μέρες τόσο πολύ εκθείαζαν τον «φιλοευρωπαϊκό» του προσανατολισμό, τελικά δεν ακολουθεί τίποτα άλλο παρά το σχέδιο «πρώτα η Αμερική», που είχε γίνει σλόγκαν στα χείλη του Τραμπ. Απλώς το κάνει πιο έξυπνα και χωρίς τα σχετικά ψευτοπρατιωτικά φληναφήματα. Αφού «έδεσε» για τα καλά τους Ευρωπαίους και κυρίως τους Γερμανούς στο άρμα του, αφού έκοψε τις ενεργειακές γέφυρες με τη Μόσχα, αφού τους έβαλε να ξοδευτούν για χάρη του ΝΑΤΟ, αφού τους προειδοποίησε να μην «ξανοίγονται» και πολύ με την Κίνα, τώρα προωθεί και έναν κραυγαλέο προστατευτισμό, που πολλοί φοβούνται ότι θα επιδεινώσει τις συνθήκες της κρίσης στην Ευρώπη.
Ποιες είναι οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων; Σπασμωδικές δηλώσεις και λεονταρισμοί πολιτικών, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν για να προχωρήσει και η Ευρώπη σε αντίστοιχα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας της και το αίτημα προς την Ουάσιγκτον να κάνει κάποιες εκπτώσεις στις τιμές του LNG που στέλνει στην Ευρώπη. Αλήθεια όταν έκανε τα deals για το αμερικάνικο φυσικό αέριο, πέρσι τέτοια εποχή η κυρία φον ντερ Λάιεν στην Ουάσιγκτον κανείς από τους ευγνώμονες αρχηγούς κυβερνήσεων δεν την ρώτησε για τις τιμές; Και πιστεύει κανείς ότι μετά τα εθνικοκεντρικά μέτρα, που έχουμε δει να λαμβάνουν εσχάτως μια σειρά από χώρες, με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία υπάρχει περίπτωση η ΕΕ να μπορέσει να επεξεργαστεί και μάλιστα ταχέως το δικό της ανάλογο «πανευρωπαϊκό» πρόγραμμα ως αντίδοτο στο αμερικάνικο;
Αλλωστε δεν είναι και η πρώτη φορά που μια απόφαση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού πιάνει στον ύπνο τους Ευρωπαίους. Την έκπληξη συνήθως διαδέχεται η οργή, ακολουθούν μεγαλοστομίες για «αντίποινα» και τελικά το σκυλάκι, επειδή αισθάνεται το κοντό λουρί να του σφίγγει το λαιμό, βάζει πάλι την ουρά στα σκέλια.
Politico: «Οι ΗΠΑ πλουτίζουν στην Ουκρανία, ενώ η Ευρώπη υποφέρει»
Η Ευρώπη «εκτός πρίζας» – Τα 3 σενάρια του Economist
Χαλάρωση κυρώσεων στο πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα ανακοίνωσε ο Μπάιντεν