Μπαρούτι μυρίζει η ατμόσφαιρα στη Βραζιλία, ενώ αυξάνονται οι πιέσεις προς τον ηττημένο των εκλογών Ζαΐρ Μπολσονάρο να κάνει δήλωση αναγνώρισης του αποτελέσματος και να καλέσει τους οπαδούς του να φύγουν από τους δρόμους. Ο Μπολσονάρο θα πρέπει να παραδώσει την εξουσία στον Λούλα ντα Σίλβα την 1η Ιανουαρίου και τότε, καθώς θα χάσει την ασυλία του, είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.
Δεκάδες δρόμοι και κεντρικές αρτηρίες παραμένουν κλειστές από τα μπλόκα που έχουν δημιουργήσει φορτηγά και νταλίκες, οι οδηγοί των οποίων είναι οπαδοί του απερχόμενου προέδρου, ενώ σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Βραζιλίας συγκεντρώσεις οπαδών του γίνονται σε πολλές περιοχές, ακόμη και έξω από στρατώνες.
Εξαιτίας των μπλόκων οι ουρές των εγκλωβισμένων αυτοκινήτων είναι πολλά χιλιόμετρα -σε μια περίπτωση αναφέρεται ουρά 145 χιλιομέτρων. Επικρατεί μεγάλη ένταση, εξαιτίας της οποίας έχασε τη ζωή του σε ένα μπλόκο ένας επιχειρηματίας και εκφράζονται φόβοι ότι η κατάσταση μπορεί να εκτροχιαστεί.
Η αστυνομία, έπειτα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, έχει εντολή να διαλύσει τα μπλόκα και τις συγκεντρώσεις ανά πάσα στιγμή, αλλά και να μπλοκάρει λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καλούν σε πραξικόπημα ώστε να μην αναλάβει την εξουσία ο Λούλα ντα Σίλβα.
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εκδόθηκε με πλειοψηφία και καταγγέλλει την Τροχαία για «παραλείψεις και αδράνεια». Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στις πολιτείες Σάο Πάολο και Γκόιας δήλωσαν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες για τους αποκλεισμούς των εθνικών και περιφερειακών οδών.
Ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας χαρακτήρισε σε συνέντευξη Τύπου όσους έχουν κλείσει τους δρόμους «εγκληματική οργάνωση», ενώ όρισε πρόστιμο της τάξης των 1000 ρεάλ για όσους παρακωλύουν την κυκλοφορία.
Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, η Τροχαία εθνικών οδών ανακοίνωσε είχε διαλύσει 306 αποκλεισμούς, αλλά περισσότερα από 260 μπλόκα εξακολουθούσαν να βρίσκονται στη θέση τους. Στο Σάο Πάολο -την πολυπληθέστερη πολιτεία και τη ισχυρότερη οικονομικά στη χώρα- η κυκλοφοριακή συμφόρηση γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο οδήγησε σε δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων, με βίντεο στα social media που δείχνουν ταξιδιώτες να κυλούν τις βαλίτσες τους κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου στο σκοτάδι προσπαθώντας να προλάβουν τις πτήσεις τους. Οι αυτοκινητόδρομοι είχαν καθαριστεί μέχρι το πρωί της Τρίτης, αλλά οι αξιωματούχοι του αεροδρομίου δήλωσαν ότι η πρόσβαση παρέμεινε δύσκολη καθώς η κυκλοφορία εξακολουθούσε να είναι ενισχυμένη.
Σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο
Στο μεταξύ, ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, που παραμένει άφαντος από την ώρα που ανακοινώθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα έχει συγκαλέσει σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο, στην οποία μετέχουν ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο πρώην υπουργός Άμυνας, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας και άλλοι πρώην και νυν κρατικοί αξιωματούχοι.
Ο Μπολσονάρο δεν έχει μιλήσει δημόσια ούτε τηλεφώνησε στον αντίπαλό του για να τον συγχαρεί, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει την κατάσταση σε εκτόνωση. Πιθανώς, να εξετάζει πώς θα πρέπει να κινηθεί, καθώς μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη.
Μιλώντας στο Associated Press, o καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Ζανέιρο, Γουίλιαμς Γκονσάλβες, επισήμανε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, παρόλο που μπορεί να μην είναι άμεσα υπεύθυνος γι’ αυτές τις ενέργειες (σ.σ. τα μπλόκα και τις συγκεντρώσεις), όλα όσα έκανε ως πρόεδρος τις πυροδότησαν, ειδικά όταν αμφισβήτησε την εκλογική διαδικασία και τα ψηφοδέλτια».
Όπως και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ο Μπολσονάρο δεν κρύβει ότι θαυμάζει, ο ακροδεξιός απερχόμενος πρόεδρος έχει αμφισβητήσει επανειλημμένα την αξιοπιστία του εκλογικού συστήματος της χώρας, υποστηρίζοντας ότι οι ηλεκτρονικές μηχανές ψηφοφορίας είναι επιρρεπείς σε νοθεία, χωρίς φυσικά να προσκομίσει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του, ακόμη και όταν τον διέταξε το εκλογοδικείο.
«Ο Μπολσονάρο είναι εντελώς απομονωμένος. Όλοι οι επικεφαλής των κρατικών θεσμών έχουν ήδη αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών», είπε ο Γκονσάλβες.