Η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται το μεταναστευτικό, είναι απ’ ό,τι φαίνεται η πρώτη κρίση στην κυβέρνηση του νεοεκλεγέντα πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ. Η Μπράβερμαν δέχεται έντονες επικρίσεις για την εισροή παράτυπων μεταναστών στη χώρα, για την διαχείρησή τους και τις κακές συνθήκες διαβίωσής της, αλλά και για την αμφιλεγόμενη παραμονή της στο υπουργείο.
Κόρη μεταναστών που κάποιοι Βρετανοί αποκαλούν φλεγματικά «Κρουέλα», η 42χρονη υπερσυντηρητική υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι «όνειρό» της είναι να δει παράτυπους μετανάστες να απελαύνονται από τη Βρετανία στη Ρουάντα. Η ίδια είχε υποσχεθεί ότι, χάρη στο Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σε θέσει να διαχειρίζεται καλύτερα τα σύνορά της, ωστόσο, η πραγματικότητα την διαψεύδει καθημερινά.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αντιμέτωπο με μια εισροή παράτυπων μεταναστών που δεν έχει προηγούμενο, καθώς σχεδόν 40.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μάγχη. Μάλιστα, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, μόνο το Σάββατο έφτασαν στις βρετανικές ακτές 1.000 μετανάστες.
Πέρα όμως από τις εισροές που τείνουν να λάβουν έναν μαζικό χαρακτήρα, η Σουέλα Μπράβερμαν έχει να αντιμετωπίσει και την κριτική για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα. Η υπουργός Εσωτερικών δέχεται έντονη κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Μάνστον, στη νοτιοανατολική Αγγλία. Ένα κέντρο στο οποίο υπάρχει μεγάλος συνωστισμός και στο οποίο επικρατούν πολύ κακές συνθήκες υγιεινής.
Τα προβλήματα αυτά καταγγέλλονται ακόμη και από βουλευτές του συντηρητικού κόμματος, όπως για παράδειγμα ο Ρότζερ Γκέιλ, ο οποίος δήλωσε στο BBC ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση, τονίζοντας ότι στο συγκεκριμένο κέντρο «βρίσκονται πάρα πολλοί άνθρωποι και δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουμε αφήσει να συμβεί αυτό». Ο συντηρητικός βουλευτής πρόσθεσε επίσης ότι «ο υπεύθυνος, είτε πρόκειται για τον προηγούμενο υπουργό Εσωτερικών είτε τον νυν, πρέπει να λογοδοτήσει». Η Μπράβερμαν, ωστόσο, τυχαίνει να είναι και πρώην και νυν υπουργός Εσωτερικών, καθώς κατείχε το ίδιο αξίωμα και στην κυβέρνηση Τρας.
Ακόμη πιο σκληρές ήταν οι επικρίσεις του ανεξάρτητου επικεφαλής επιθεωρητή Συνόρων και Μετανάστευσης, Ντέβιντ Νιλ, ο οποίος μίλησε για «ιδιαίτερα αξιοθρήνητες» συνθήκες. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο κέντρο δημιουργήθηκε για να προσφέρει κατάλυμα σε περίπου 1.500 μετανάστες και μάλιστα μόνο για μία ημέρα. Εκεί όμως διαμένουν πλέον περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι και για διάστημα πολύ μεγαλύτερο των 24 ωρών. Αναφερόμενος δε στις συνθήκες υγιεινής, σημείωσε ότι τους τελευταίους δύο μήνες εντοπίστηκαν στο Κέντρο τέσσερα περιστατικά διφθερίτιδας.
Η κατάσταση πάντως στο Μάνστον επιδεινώθηκε, καθώς την Κυριακή μεταφέρθηκαν εκεί προσωρινά άλλοι 700 παράτυποι μετανάστες, από το Ντόβερ, αφού το εκεί Κέντρο Διαμονής έγινε στόχος επίθεσης με βόμβες μολότοφ. Δύο άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από αυτήν την επίθεση, ενώ ο ύποπτος εντοπίστηκε νεκρός και σύμφωνα με αναφορές του βρετανικού Τύπου αυτοκτόνησε.
Την ίδια ώρα, η υπουργός Εσωτερικών δίνει την εικόνα “παρατηρητή”, αφού το μοναδικό δημόσιο σχόλιο που έκανε τις τελευταίες ημέρες ήταν να γράψει στο Twitter, αναφερόμενη στην επίθεση, ότι αυτά είναι «ανησυχητικά» συμβάντα. Σημειώνεται ότι η Μπράβερμαν είχε αποχωρήσει από την κυβέρνηση της Λιζ Τρας, στις 19 Οκτωβρίου, μετά την παραδοχή της ότι έστειλε επίσημο έγγραφο από προσωπικό μέιλ της.
Ο Σούνακ, ωστόσο, με την ανάληψη της πρωθυπουργίας, της έδωσε και πάλι το χαρτοφυλάκιο, προφανώς για να στείλει το σήμα ότι θα συνεχίσει τη σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό. Το θέμα αυτό έθεσε άλλωστε στον Μακρόν και κατά την πρώτη επικοινωνία τους, τονίζοντας ότι θέλει τη Μάγχη «απροσπέλαστη» από τους παράνομους μετανάστες.
Σήμερα πάντως, περισσότερες από 120 ενώσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις κάλεσαν τη Μπράβερμαν να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να δημιουργήσει ασφαλείς οδούς για τους αιτούντες άσυλο. Την ανάγκη οι μετανάστες να αντιμετωπίζονται «με ανθρωπιά» επισήμανε και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Μαρκ Σπένσερ, εντείνοντας με τη δήλωσή του την ενδοκυβερνητική γκρίνια για τους χειρισμούς της υπουργού Εσωτερικών.
Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας – Πως θα γίνει η πληρωμή τους
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αναγνωρίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο