Διεθνείς αντιδράσεις, από χώρες της Δύσης, συναντά η ρωσική απόφαση για αναστολή της συμφωνίας που επέτρεπε την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων από τα ουκρανικά λιμάνια. ΗΠΑ και ΕΕ καλούν τη Μόσχα να επιστρέψει στη συμφωνία και να μην προχωρά σε μονομερείς ενέργειες. Την ίδια ώρα πάντως, το Συντονιστικό Κέντρο στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο επιβλέπει την τήρηση της συμφωνίας επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνηση πλοίων.
Η Μόσχα προχώρησε σε αυτήν την απόφαση το απόγευμα του Σαββάτου, μετά τις επιθέσεις στην Κριμαία, για τις οποίες κατηγόρησε την Ουκρανία και έδειξε βρετανική εμπλοκή, κάτι που το Λονδίνο διέψευσε κατηγορηματικά, σε επίπεδο υπουργείου Άμυνας. Η Ρωσία είχε εκφράσει, ωστόσο, κατηγορίες για τη μη τήρηση του ανθρωπιστικού χαρακτήρα της συμφωνίας, αλλά και παράπονα για τις αδυναμίες υλοποίησης της έτερης συμφωνίας που αφορούσε τα ρωσικά προϊόντα.
Στην απόφαση της Μόσχας αντέδρασε έντονα το Κίεβο και ο πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε μια ισχυρή διεθνή απάντηση από τα Ηνωμένα Έθνη και την G-20. Ο ίδιος κατηγόρησε τη Ρωσία, ότι επιχειρεί να δημιουργήσει έναν τεχνητό λιμό στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία. Για εργαλειοποίηση των τροφίμων από τη Μόσχα μίλησε και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι τα χρησιμοποιεί ως όπλο. Στο θέμα παρενέβη και ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδη» την απόφαση της Ρωσίας. «Είναι απλώς σκανδαλώδης. Δεν υπήρχε λόγος να το κάνουν αυτό» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Από την πλευρά της η ΕΕ με δηλώσεις αξιωματούχων της εξέφρασε την υποστήριξή της στις προσπάθειες του ΟΗΕ να κρατηθεί ζωντανή η συμφωνία. «Όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά» δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Παρέμβαση έγινε και από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος προέτρεψε τη Μόσχα να ανακαλέσει την απόφασή της, τονίζοντας ότι η αναστολή της ρωσικής συμμετοχής «θέτει σε κίνδυνο την κύρια οδό εξαγωγής των τόσο απαραίτητων σιτηρών και λιπασμάτων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας».
Σημειώνεται ότι η συμφωνία, που υπογράφτηκε στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη, είναι γνωστή ως Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας και έληγε στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά ήταν σε εξέλιξη προσπάθειες του ΟΗΕ για την επέκτασή της. Ενεργό ρόλο στην επίτευξή της είχε διαδραματίσει μάλιστα ο Ερντογάν, του οποίου είναι γνωστές οι φιλικές σχέσεις με τον Πούτιν. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια αντίδραση της Άγκυρας στη ρωσική απόφαση, παρά μόνο η δήλωση ενός αξιωματούχου ασφάλειας, ο οποίος ανέφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει ενημερωθεί επισήμως από τη Μόσχα.
Πάντως το Κέντρο Κοινού Συντονισμού (JCC) που έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη της διεθνούς συμφωνίας με ανακοίνωση που εξέδωσε στη διάρκεια της περασμένης νύχτας επιβεβαιώνει ότι για σήμερα Κυριακή δεν έχει επικυρωθεί καμία κίνηση φορτηγών πλοίων για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συντονιστικού Κέντρου, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και μετέχουν σε αυτό εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ, δεν βρέθηκε κοινός τόπος των εμπλεκόμενων μερών μετά τη ρωσική απόφαση. Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι το ενημερώθηκε από τη ρωσική αντιπροσωπεία «για τις ανησυχίες της Ρωσίας σχετικά με την ασφάλεια των φορτηγών πλοίων» και τις διαβίβασε στις αντιπροσωπείες των άλλων εμπλεκόμενων χωρών.
Μάλιστα ο συντονιστής του ΟΗΕ στο Κέντρο επέστησε την προσοχή της τουρκικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις ρωσικές ανησυχίες. Ο ίδιος ανέφερε ότι το Σάββατο εννέα φορτηγά διέπλευσαν τον θαλάσσιο διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα και ότι περισσότερα από δέκα άλλα είναι έτοιμα να κινηθούν και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Πριν από λίγο αντίδραση υπήρξε και από τη Ρωσία, η οποία επέπληξε τις ΗΠΑ, για τους ψευδείς ισχυρισμούς, όπως τους χαρακτήρισε, σχετικά με την απόφαση της Μόσχας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία. Η αντίδραση ήρθε από πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, ο οποίος σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram συνέδεσε τη ρωσική απόφαση με τις επιθέσεις εναντίον του ρωσικού στόλου και επέμεινε στους ισχυρισμούς για βρετανική εμπλοκή.
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τις απευθείας αναθέσεις