Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει νέες ταξιδιωτικές συστάσεις για την COVID19 για ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ, τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη, προσπαθώντας να δώσει μια εικόνα διασφάλισης της ελευθερίας μετακίνησης, αλλά με περισσότερο ατομικό έλεγχο της υγειονομικής κατάστασης των πολιτών της ΕΕ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες το σχετικό κείμενο θα ονομάζεται «σύσταση για την ελεύθερη κυκλοφορία» και θα υπόσχεται την διατήρηση των ταξιδιωτικών μετακινήσεων ενόψει και των Χριστουγέννων, όσο το δυνατόν πιο ομαλά και με ασφάλεια. Πάντως σε μια σειρά χώρες που παραδοσιακά «ζουν» από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές υπάρχει μεγάλη απαισιοδοξία για το τι θα συμβεί φέτος.
Η λογική της νέας οδηγίας θα είναι να αποφευχθούν οι οριζόντιες απαγορεύσεις μετακίνησης μεταξύ των χωρών, κάτι που είχε συμβεί κατά κόρον σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Ετσι όσοι διαθέτουν «πράσινο» ψηφιακό πάσο θα μπορούν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν περιορισμοί για τους ήδη εμβολιασμένους, στο πνεύμα και των πρόσφατων δηλώσεων της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία παρά τις αντίθετες απόψεις πολλών επιστημόνων συνεχίζει να κάνει λόγο για «πανδημία των μη εμβολιασμένων».
Η ΕΕ θα απευθύνει για μια ακόμα φορά έκκληση υπέρ του εμβολιασμού, αν και αυτή τη στιγμή σε πολλές χώρες της Ενωσης δεν υπάρχουν αποθέματα εμβολίων, που θα μπορούσαν να καλύψουν μια πιθανή μαζική προσέλευση των πολιτών για μια τρίτη «ενισχυτική» δόση. Δεν θα αποκλείσει πάντως εντελώς από το δικαίωμα να ταξιδέψουν τους ακόμα ανεμβολίαστους.
Υπάρχουν πάντως αντιρρήσεις από ορισμένες χώρες, που θα ήθελαν να διατηρήσουν το δικαίωμά τους να κλείσουν τα σύνορά τους, αν το κρίνουν σκόπιμο λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης.
Αλλωστε αξιωματούχοι της Επιτροπής επιμένουν ότι δεν θα υπάρχει διάκριση μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων και εκείνων που επέλεξαν να μην κάνουν το εμβόλιο, αλλά έχουν ένα πρόσφατο αρνητικό τεστ COVID που έχει ανέβει στο ψηφιακό τους πιστοποιητικό. Μένει να διευκρινιστεί πόσο «επίκαιρο» θα πρέπει να είναι αυτό το τεστ και αν θα αρκεί ένα rapid test ή αν θα απαιτείται και ο μοριακός έλεγχος.
Υπάρχουν πάντως αντιρρήσεις και για αυτό το ζήτημα, αφού σε αρκετές χώρες έχουν αναφερθεί κυκλώματα χορήγησης πλαστών πιστοποιητικών. Το σύστημα με τον χρωματικό χάρτη των χωρών μελών, αναλόγως με τους δείκτες της πανδημίας θα διατηρηθεί, αλλά θα αλλάξει ο τρόπος διαμόρφωσής του, λαμβάνοντας υπόψη περισσότερα δεδομένα, όπως τα ποσοστά εμβολιασμού και όχι μόνο τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων ή το ποσοστό θετικότητας, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα.
Θα ληφθούν επίσης υπόψη επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την φθίνουσα ανοσία από τα εμβόλια, από τη στιγμή που οι μελέτες δείχνουν σημαντική μείωση της προστασίας μετά από έξι μήνες. Με βάση αυτό το δεδομένο, οι Βρυξέλλες αναμένεται να εισηγηθούν κριτήρια για το πώς θα γίνεται η ενημέρωση του ψηφιακού πάσου και κυρίως μετά από πόσο χρονικό διάστημα θα απαιτείται η ενισχυτική δόση για την ανανέωσή του, ή μετά από πόσο καιρό θα «λήγει» η περίοδος ανοσίας για όσους έχουν ήδη ασθενήσει.