Την πεποίθηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να σταματήσει να κρύβεται και να δώσει ο ίδιος απαντήσεις μετά την καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παρακολούθησης των επικοινωνιών του. Ιδίως από την στιγμή που φέρεται να πραγματοποιήθηκε μέσω του περίφημου λογισμικού Predator για τα οποίο ούτως ή άλλως η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις, αφού φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση δημοσιογράφων.
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η υπόθεση αυτή λειτουργεί σωρευτικά, ως ένα ακόμη δείγμα της προβληματικής λειτουργίας της Δημοκρατίας και αντιλήψεων «καθεστώτος» από τις οποίες φέρεται να εμφορείται η κυβέρνηση. Έρχεται δηλαδή να «κουμπώσει» με την αρνητική κατάσταση στην λειτουργία του τύπου που διαπιστώνουν οργανισμοί που συνεργάζονται με την Κομισιόν, τις διώξεις δημοσιογράφων για την υπόθεση Novartis αλλά και την άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί θεσμούς δημοκρατικού ελέγχου. Όπως π.χ η διακομματική επιτροπή για την λογοδοσία σχετικά με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης την οποία απέρριψε.
Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αρκείται στην δήλωση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφέροντας ότι το ζήτημα θα διερευνηθεί από την δικαιοσύνη, ζητώντας να υπάρξει πολιτική συζήτηση για το θέμα και ανάληψης πολιτικών ευθυνών. Θεωρεί δηλαδή ότι η κυβέρνηση μεταφέρει την «καυτή πατάτα» στην δικαιοσύνη για ένα ζήτημα εξόχως πολιτικό.
Τα ερωτήματα
Ο ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά μετά την καταγγελία που έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης, θέτοντας άμεσα ερωτήματα και καλώντας την κυβέρνηση να πάρει θέση. Τόσο με την ανακοίνωσή που εξέδωσε ζητώντας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί όσο και μέσω των παρεμβάσεών του στο κοινοβούλιο.
Η αξιωματική αντιπολίτευση στην ανακοίνωσή της επισήμανε ότι ο βασικός αρμόδιος να δώσει απαντήσεις δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συνδέοντας μάλιστα την όλη υπόθεση του λογισμικού Predator με την ΕΥΠ της οποίας άμεσος πολιτικός προϊστάμενος είναι ο πρωθυπουργός. Όπως ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ «αναμένουμε σοβαρές εξηγήσεις από τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη, μιας και από τις πρώτες αποφάσεις του ήταν να φέρει την ευθύνη της ΕΥΠ απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο. Τυχαίο;». Σημείωσε παράλληλα ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύεται επικίνδυνη για στοιχειώδεις αξίες του Κράτους Δικαίου και της ίδιας της Δημοκρατίας».
Θυμίζουμε ότι η ΕΥΠ υπάχθηκε στην ευθύνη του πρωθυπουργού με ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης το καλοκαίρι του 2019. Μάλιστα ο διοικητής της ΕΥΠ διορίστηκε μέσω ειδικής τροπολογίας που κατατέθηκε, προκειμένου να παρακαμφθεί το πρόβλημα της νομοθεσίας που προέβλεπε πτυχίο ΑΕΙ για τον επικεφαλής της υπηρεσίας. Η πρακτική αυτή προκάλεσε την την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκαλέσει τότε την κυβέρνηση λέγοντας πως «αναβιώνει τις πιο σκοτεινές εποχές και πρακτικές του κράτους της Δεξιάς».
Παράλληλα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσαν την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν. «Θα λάβουμε κάποια απάντηση από την Κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις;» επισήμανε μιλώντας στην Βουλή ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Σπίρτζης προσθέτοντας: «Δεν ξέρω αν το θυμάστε, είναι από τα πρώτα πράγματα που κάνατε. Η ΕΥΠ είναι στην αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού, με εκείνο το καταπληκτικό σχέδιο και τη δομή του επιτελικού κράτους.»
Ο Χρήστος Σπίρτζης αναρωτήθηκε αν θα δοθούν απαντήσει «ή θα το θάψετε, όπως θάβετε όλα τα ζητήματα που δεν εξυπηρετούν το σχέδιο προπαγάνδας σας και που σας στριμώχνουν; Θα απαντήσετε ή θα αποφύγετε όπως κάνατε στην παρακολούθηση του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη; Θα μας απαντήσετε γιατί αλλάξατε τον νόμο της ΑΔΑΕ για ενημέρωση αυτών που παρακολουθούνται;». Σημείωσε επίσης πως «δεν απαντάτε σε αποκαλύψεις ούτε στις αποκαλύψεις για τα σήματα της ΕΥΠ, που ζητούσαν το πολιτικό υπόβαθρο πολιτών και ήθελαν να τα παρακολουθήσουν».
Η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη επισήμανε σε δική της παρέμβαση, πως τίθεται θέμα προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών που απορρέουν από το Σύνταγμα. Όπως τόνισε για την υπόθεση της χρήσης του λογισμικού Predator επισημαίνοντας πως «είχαμε δει το θέμα και όταν καταγγέλθηκε από δημοσιογράφους.
Όλη η Αντιπολίτευση ρώτησε τότε τι συμβαίνει και η απάντηση ήταν ότι δεν έχει αγοραστεί τέτοιο σύστημα από την πλευρά της ελληνικής Κυβέρνησης. Κατανοούμε αυτή την απάντηση, αλλά ξέρετε αυτό δεν είναι αρκετό πια. Δηλαδή, οι καταγγελίες του κ. Ανδρουλάκη έγιναν μέσω της υπηρεσίας που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να ελέγξει τι και πώς συνέβη. Η χώρα θα έχει ένα σύστημα το οποίο θα φροντίσει να μην καταστρατηγείται ολόκληρο το Σύνταγμα; Πώς θα προστατευτούν οι πολίτες, οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί, οι Αρχηγοί κομμάτων, εσείς, κύριοι Υπουργοί; Δεν ξέρω, τα δικά σας τηλέφωνα παρακολουθούνται;».
Στην Κουμουνδούρου δεν πέρασε απαρατήρητο το ότι για μία ακόμη φορά οι κυβερνητικές πρακτικές βρέθηκαν – αντικειμενικά- στο στόχαστρο των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν «αυτονόητη» τη στάση που τηρήθηκε μετά τις καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη αφού αφορά ζητήματα δημοκρατίας. Ενώ ανάλογη στάση είχαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αριστεράς, αφού τις παρακολουθήσεις κατήγγειλε τόσο το ΚΚΕ όσο και το Μέρα 25.
Με οσμή «Γουότεργκεΐτ»
Η καταγγελία του Ν. Ανδρουλάκη για προσπάθεια παγίδευσης του κινητού του εγείρει εκ των πραγμάτων θέμα δημοκρατίας. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάποιο μη πολιτικό κίνητρο πίσω από την υπόθεση αυτή που θυμίζει τόσο έντονα το σκάνδαλο «Γουότεργκεΐτ».
Στις 17 Ιουνίου 1972 μια ομάδα πέντε ατόμων συλλαμβάνεται κατά τη διάρκεια διάρρηξης στα γραφεία της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών στο κτίριο Γουότεργκεϊτ της Ουάσιγκτον. Με τη σύλληψη των διαρρηκτών θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι μιας συνωμοσίας που θα οδηγήσει στην Επιτροπή Επανεκλογής του Προέδρου Νίξον και εντέλει τον ίδιο τον Λευκό Οίκο. Τα συγκλονιστικά στοιχεία που θα αποκαλυφθούν, θα φέρουν στο φως έναν παράνομο μηχανισμό υποκλοπών και χειραγώγησης της αμερικανικής πολιτικής ζωής, τον οποίο είχε στήσει το επιτελείο του Νίξον.
Οι πληροφορίες που συνέλεγε ο παράνομος μηχανισμός (παράλληλος με αυτούς των μυστικών υπηρεσιών) έδιναν την ευκαιρία στους Ρεπουμπλικάνους να βρίσκονται πάντοτε ένα βήμα μπροστά από τους Δημοκρατικούς. Υπό το βάρος του πρωτοφανούς σκανδάλου και για να αποφύγει τη δίωξή του, ο Νίξον αναγκάζεται να παραιτηθεί στις 9 Αυγούστου 1974. Το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ θα αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία.
Η μήνυση
Την Τρίτη το πρωί ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε μήνυση για απόπειρα υποκλοπής του κινητού του μέσω της εγκατάστασης του κακόβουλου λογισμικού Predator. Το γεγονός διαπιστώθηκε μετά από έρευνα που έκανε η Ειδική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η απόπειρα εγκατάστασης ηλεκτρονικού κοριού στο κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θέτει αντικειμενικά μείζον πολιτικό ζήτημα. Κι αυτό γιατί:
-Η προσπάθεια υποκλοπής σε βάρος του αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος παραπέμπει αυτόματα σε σκοτεινές πολιτικές στοχεύσεις.
-Το λογισμικό Predator κοστίζει εκατομμύρια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να το προμηθευτούν μόνο κυβερνήσεις και πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
-Ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να έχει σημαίνουσα θέση στο πολιτικό σύστημα, εντούτοις, δεν έχει λόγο για την ανάθεση κρατικών προμηθειών και δεν διεκδικεί την πρωθυπουργία. Χωρίς να αποκλείεται τίποτα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάποιο μη πολιτικό κίνητρο πίσω από την προσπάθεια παγίδευσης του κινητού του.
-Η απόπειρα εμφύτευσης του Predator έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου του 2021, λίγο πριν από την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών του ΚΙΝΑΛ.
-Το κινητό του κ Ανδρουλάκη ήταν το μόνο μεταξύ των 200 κινητών ευρωβουλευτών που ελέγχθηκαν, στο οποίο διαπιστώθηκε απόπειρα υποκλοπής.
-Στις 13 Απριλίου ρεπορτάζ των Ελίζα Τριανταφύλλου και Τάσου Τέλογλου στο Inside Story αποκαλύπτει ότι είχε τοποθετηθεί το λογισμικό Predator στο κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
-Στις 15 Απριλίου οι Νικόλας Λεοντόπουλος και Θεόδωρος Χρονδρογιάννης γράφουν στους Reporters United ότι την 1η Ιουνίου του 2020, με τη διάταξη υπ’ αριθμ. Ε2402/2020, η ΕΥΠ κατέθεσε στην Cosmote αίτημα για άρση του απορρήτου σε αριθμό κινητού του Κουκάκη, επικαλούμενη “εθνικούς λόγους” – για ποιους “εθνικούς λόγους” θα μπορούσε να παρακολουθείται ο Κουκάκης;
-Από το βήμα της Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης υπενθύμισε ότι όταν ο κ. Κουκάκης απηύθυνε ερώτημα στην ΑΑΔΕ για να μάθει αν κάποια κρατική υπηρεσία παρακολουθεί το κινητό του, η κυβέρνηση έφερε άρον άρον αναδρομική τροπολογία (δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου 2021) η οποία υποχρεώνει την ΑΑΔΕ να μην δίνει καμία σχετική πληροφορία όταν η παρακολούθηση γίνεται για “εθνικούς λόγους.
-Στις 28 Απριλίου 2022 το ΚΚΕ κατήγγειλε κρούσμα συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Τα 9 σημεία, δεν συνιστούν προφανώς κάποιου είδους απόδειξη. Είναι αρκετά όμως για να καταστήσουν πιθανό και άξιο ενδελεχούς διερεύνησης το σενάριο της υποκλοπής με πολιτικό πρόσημο. Το να επιχειρούν κάποιοι να παρακολουθήσουν τον αρχηγό πολιτικού κόμματος εγείρει εκ των πραγμάτων θέμα δημοκρατίας. Και φέρει, όπως και να το κάνουμε, μια οσμή “Γουότεργκεΐτ”.
Παπανδρέου για την καταγγελία Ανδρουλάκη – «Αποτελεί ευθεία υπονόμευση της δημοκρατίας»
Πυρκαγιά στο Μάτι: Υπόμνημα για κακούργημα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταθέτουν οι κάτοικοι
Φωτιά στον Έβρο: Μαίνεται η μάχη με τις φλόγες στην Δαδιά – Συνολικά 89 πυρκαγιές σε 48 ώρες