Ο τρόπος και μόνο που αποφάσισε να ανακοινώσει τη διαδικασία αντικατάστασής του στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, αλλά και στην πρωθυπουργία της χώρας, λέει πολλά για τον Μπόρις Τζόνσον, αλλά δημιουργεί και αρκετά ερωτηματικά για τις προθέσεις του τις επόμενες εβδομάδες.
Κατ’ αρχήν ο Τζόνσον παραιτήθηκε χωρίς να πει τη μαγική λέξη «παραίτηση» και αφού προηγουμένως αυτοαποθεώθηκε για τα επιτεύγματά του και έχοντας υπενθυμίσει και τον εκλογικό του θρίαμβο του 2019. Ηταν το φυσικό επακόλουθο της πεισματικής του άρνησης να παραδώσει την κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ 10 μέχρι και την τελευταία στιιγμή.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαδοχής του. Αυτή μπορεί να διαρκέσει μήνες, αν συνυπολογιστούν και οι θερινές διακοπές. Το 2019 για την αντικατάσταση της Τερέζα Μέι είχαν χρειαστεί έξι εβδομάδες. Τώρα οι περισσότεροι υπολογίζουν ότι θα ξέρουμε τον νέο ή την νέα πρωθυπουργό τον Οκτώβριο.
Αυτό σημαίνει τρεις ακόμα μήνες στην πρωθυπουργία για ένα «κυβερνήτη», που απαξιώθηκε και απορρίφθηκε με ταπεινωτικό τρόπο από το ίδιο του το κόμμα. Μπορεί να συνεχίσει να ασκήσει τα καθήκοντά του, «υλοποιώντας απλώς το πρόγραμμά μας» όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος; Η Βρετανία διανύει μια ιδιαίτερη δύσκολη περίοδο οικονομικά ενώ παίζει κυρίαρχο ρόλο στις πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Ισως αυτός να είναι και ένας παραπάνω λόγος, που ο Τζόνσον δεν θέλει να εγκαταλείψει άμεσα τη θέση του. Μήπως έχει κάποια σχέδια ακόμα για αυτό το θέμα;
Θα πρέπει να περιμένουμε εκπλήξεις από έναν υπηρεσιακό πρωθυπουργό Τζόνσον που έτσι κι αλλιώς δεν θα ενδιαφέρεται για επανεκλογή; Μπορεί η βρετανική κοινωνία να εμπιστευτεί αυτό τον κατά συρροή ψεύτη και αποδεδειγμένα πολιτικό καιροσκόπο; Πόσο καλό είναι για την ίδια τη Βρετανία και τη διεθνή της αξιοπιστία να παραμένει στο τιμόνι της ένας ταπεινωμένος πρωθυπουργός;
Για την αντιπολίτευση κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο. Αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, πρόεδρος της περίφημης Επιτροπής 1922, που ασχολείται με τις εσωκομματικές διαδικασίες στο Συντηρητικό Κόμμα χαρακτήρισε ως «καθόλου σοφή και μη βιώσιμη» την πρόθεση του Τζόνσον να παραμείνει στο αξίωμα για τους επόμενους μήνες.
Η αλήθεια είναι ότι κανείς δε μπορεί να βασιστεί στην αξιοπιστία του γελωτοποιού αυτού της πολιτικής. Θα ήταν σίγουρα ικανός να ανάψει αρκετές φιτιλιές μέχρι να μας αδειάσει τη γωνιά. Μένει να φανεί αν τελικά αυτό θα μπορέσει να γίνει μια ώρα αρχύτερα ή αν οι Βρετανοί και μαζί τους και οι «γείτονες» Ευρωπαίοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή για τρεις ακόμα μήνες, ευχόμενοι να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Ο Τζόνσον φεύγει – Η Βρετανία ψάχνεται
Η Σκωτία διεκδικεί πάλι ανεξαρτησία
Τζόνσον, Μακρόν και τα άλλα τα παιδιά – To τέλος της ανεμελιάς και της αλαζονείας