Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ελβετίας ανακοίνωσε την έναρξη των Swiss Climate Scores, με βάση μια σειρά δεικτών που αποσκοπούν στην παροχή διαφάνειας στην ευθυγράμμιση των εταιρειών με τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους.
Το συμβούλιο ζητά, σε εθελοντική βάση, από τις τράπεζες, τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και τις ασφαλιστικές εταιρείες να εφαρμόσουν τις βαθμολογίες στα χαρτοφυλάκια πελατών και στα επενδυτικά προϊόντα τους, επιτρέποντας στους επενδυτές να αξιολογήσουν καλύτερα την κλιματική ευθυγράμμιση των επενδύσεών τους, να εντοπίσουν ευκαιρίες κλιματικής μετάβασης και να συναντήσουν τους δικές τους στόχους βιωσιμότητας.
Σε μια δήλωση για την ανακοίνωση της έναρξης των βαθμολογιών, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ανέφερε:
«Η εθελοντική χρήση των Swiss Climate Scores έχει ως στόχο να κάνει τις επενδυτικές αποφάσεις πιο αποτελεσματικές. Οι επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν από τις οικονομικές ευκαιρίες κατά τη μετάβαση στο καθαρό μηδέν και ταυτόχρονα να συμβάλουν καλύτερα στην επίτευξη των κλιματικών στόχων».
Τα κριτήρια που αξιολογούνται στις βαθμολογίες περιλαμβάνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την έκθεση σε ορυκτά καύσιμα, το δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη, net zero στρατηγική και δεσμεύσεις για τη διαχείριση του κλίματος.
Οι νέες βαθμολογίες προορίζονται να είναι συμβατές με τα υπάρχοντα μέτρα για το κλίμα, βασιζόμενες σε μεγάλο βαθμό σε υπάρχουσες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου της Χρηματοοικονομικής Συμμαχίας της Γλασκώβης για το NetZero (GFANZ) και της Ομάδας Εργασίας για Οικονομικές Αποκαλύψεις που σχετίζονται με το Κλίμα (TCFD).
Σύμφωνα με το συμβούλιο, οι βαθμολογίες ξεπερνούν τα τρέχοντα συστήματα, όπως η Ταξινόμηση της ΕΕ, παρέχοντας όχι μόνο ένα στιγμιότυπο του κλίματος της τρέχουσας περιβαλλοντικής κατάστασης της εταιρείας ή του χαρτοφυλακίου, αλλά συμπεριλαμβάνοντας επίσης μελλοντικές πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι εταιρείες και τα σχετικά σχέδια μετάβασης. στον παγκόσμιο κλιματικό στόχο για περιορισμό της θέρμανσης στους 1,5°C.
Οι βαθμολογίες αναπτύχθηκαν με τη συμβολή μιας ομάδας εργασίας που αποτελείται από ελβετικά ομοσπονδιακά όργανα, συμμετέχοντες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των UBS, Swiss Re και Lombard Odier, καθώς και ΜΚΟ και ακαδημαϊκά ιδρύματα.