Η πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου δεν υιοθετήθηκε «λόγω φόβου» ορισμένων χωρών ότι θα πυροδοτήσει την πλήρη διακοπή τροφοδοσίας από τη Ρωσία, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός πάντως εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Γερμανία «κινείται στην κατεύθυνσή μας» στο ζήτημα, όπως και άλλες χώρες, σαν την Ολλανδία, που αρχικά ήταν «πολύ άκαμπτες». Όπως παρατήρησε, ο Β. Πούτιν ήδη έχει μειώσει την τροφοδοσία της Ε.Ε. κατά 50% αλλά εισπράττει τα ίδια έσοδα με πριν λόγω αυξημένων τιμών, ενώ η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες δυσκολίες.
Σε ερώτηση της «Καθημερινής» αν ανησυχεί για το αν θα εξακολουθήσει να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών τον προσεχή χειμώνα αν δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες αερίου, ο κ. Ντράγκι είπε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να διευκρινίσει ακριβώς τι εννοείται με την έννοια της αλληλεγγύης. Ήδη κάποιες πτυχές έχουν διευκρινιστεί: κοινές αγορές, κοινή προμήθεια, κοινά αποθέματα… Πρέπει να δούμε πώς ακριβώς θα διατυπωθούν όλα αυτά». Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι θα υπάρξει η αναγκαία αλληλεγγύη.
Σχετικά με την προοπτική το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συζητήσει τις νέες προτάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια τον Οκτώβριο (θα είναι έτοιμες ως το τέλος του καλοκαιριού), ο κ. Ντράγκι είπε ότι αυτό ίσως είναι πολύ αργά. Αν η κατάσταση επιδεινωθεί, είπε, θα συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος.
Η Ιταλός ηγέτης εκφράστηκε εκ νέου υπέρ ενός νέου γύρου κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού για την παροχή δανείων στα κράτη-μέλη για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης. Όπως υπενθύμισε, το 2020 τα spreads στο Νότο έπεσαν όταν υιοθετήθηκε το Next Generation EU,, «μία πρωτοβουλίας της δημοσιονομικής και όχι της νομισματικής πολιτικής».
Τέλος – απαντώντας σε έτερη ερώτηση της «Κ» για τις στρατιωτικές εξελίξεις στην Ουκρανία – ο κ. Ντράγκι απέφυγε να τοποθετηθεί για το αν οδεύει προς την ήττα η Ουκρανία και αν χρειάζεται περισσότερη στρατιωτική βοήθεια. «Θα δούμε», είπε, αναγνωρίζοντας ότι «η κατάσταση είναι διαφορετική από πριν έναν μήνα», όταν οι Ουκρανοί είχαν απωθήσει τους Ρώσους από το Κίεβο. «Οι Ουκρανοί πάντως έχουν την υποστήριξη ολόκληρου του κόσμου», πρόσθεσε, μνημονεύοντας την εκπεφρασμένη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «να βοηθήσει τους Ουκρανούς με κάθε δυνατό τρόπο».