Η Ανναλένα Μπέρμποκ, ΥΠΕΞ της Γερμανίας το παραδέχτηκε την περασμένη Κυριακή. Σουηδία και Φινλανδία είναι σα να είναι ήδη μέλη απλώς δεν έχουν πάρει ακόμα την κάρτα μέλους του ΝΑΤΟ.
Στην πραγματικότητα οι δύο χώρες συνεργάζονται ήδη εδώ και χρόνια σε πολλά επίπεδα με τη Συμμαχία, μια τάση που είχε σημαντικά ενισχυθεί και μετά το 2014 και τον πόλεμο της Κριμαίας. Με την ένταξη όμως η συνεργασία αυτή θα ανέβει πλέον σε άλλο επίπεδο και όπως έλεγε στο περιοδικό «DER SPIEGEL» o Γιάκομπ Βέστμπεργκ, καθηγητής στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Άμυνας στη Στοκχόλμη, η Συμμαχία θα ωφεληθεί τώρα πολλαπλάσια από το βήμα αυτό των δύο σκανδιναβικών χωρών.
Η Ρωσία υπό πλήρη «επιτήρηση»
Οπως υποστηρίζει τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία θα βελτιώσουν τις επιλογές επιτήρησης του ΝΑΤΟ στη θάλασσα και στον αέρα – και έτσι θα εξασφαλίζουν μια καλύτερη αξιολόγηση της κατάστασης. Η στρατιωτική συμμαχία θα επωφεληθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών Σουηδίας και Φινλανδίας. Οι δύο χώρες γνωρίζουν καλά τη Ρωσία και κάποιες πληροφορίες ανταλλάσσονται ήδη μυστικά. Επίσης όπως συμβαίνει με τη Δανία και τη Νορβηγία, η Σουηδία πιθανότατα θα υποστήριζε και τα κράτη της Βαλτικής στην αεροπορική επιτήρηση. Η ένταξη της Σουηδίας θα ενισχύσει σημαντικά την αεροπορία του ΝΑΤΟ στη βόρεια Ευρώπη. Η χώρα διαθέτει περίπου 100 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη.
Για τη Φινλανδία έχουμε ξαναγράψει. Η περίπτωση της Σουηδίας είναι ωστόσο σημαντική, επειδή αν και παραδοσιακά ουδέτερη, η Σουηδία διαθέτει ένα ιδιαίτερα ισχυρό στρατό, γνωρίζοντας άλλωστε και τη σημασία της γεωστρατηγικής της θέσης.
Η Σουηδία ως σοβαρή στρατιωτική δύναμη
Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι Σουηδοί πίστεψαν ότι οι εποχές των βίαιων συγκρούσεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο είχαν τελειώσει. Η χώρα μείωσε τις στρατιωτικές δαπάνες. Ομως το αργότερο μετά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η Στοκχόλμη άρχισε να αναθεωρεί αυτή την προσέγγιση. Ο αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας αυξάνεται σταθερά εδώ και αρκετά χρόνια. Από το 0,9% του ΑΕΠ που αποτέλεσε το 2015, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 1,3% φέτος. Για τα επόμενα χρόνια σχεδιάζεται μια αύξηση στο 2%, όπως είναι άλλωστε ο δεδηλωμένος στόχος του ΝΑΤΟ για τα κράτη μέλη. Επιπλέον, οι Σουηδοί σκοπεύουν να αυξήσουν τη δύναμη των στρατευμάτων τους. Περίπου 60.000 στρατιώτες υπηρετούν αυτή τη στιγμή στον στρατό. Μέχρι το 2030, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά ένα τρίτο.
Η Σουηδία είναι επίσης μια θαλάσσια δύναμη. Διαθέτει πέντε υπερσύγχρονα υποβρύχια που αναπτύχθηκαν ειδικά για τις συνθήκες στη Βαλτική Θάλασσα. Εχει εντυπωσιάσει κατά καιρούς σε γυμνάσια και με τις «αόρατες» κορβέτες της (φωτογραφία). Εχει δηλώσει την πρόθεσή της να επενδύσει σε νέα υποβρύχια και μαχητικά αεροσκάφη τα επόμενα χρόνια. Διαθέτει μια σύγχρονη βιομηχανία εξοπλισμών, από την οποία επωφελείται και ο εγχώριος στρατός.
Εκτός από τη στρατιωτική ικανότητα της Σουηδίας, το ΝΑΤΟ ωφελείται στρατηγικά από την ένταξη της χώρας, δημιουργώντας ένα ενιαίο μπλοκ της συμμαχίας στο Βορρά, κλείνοντας τα «κενά» της στην περιοχή και στηρίζοντας πλέον σημαντικά και την άμυνα των χωρών της Βαλτικής.
Με άλλα λόγια, ο Βλαντίμιρ Πούτιν με την επίθεσή του εναντίον της Ουκρανίας έδωσε ένα σοβαρό χέρι βοηθείας σε όσους μπορεί να σχεδίαζαν την περικύκλωση της χώρας του. Με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών δημιουργείται ένα εντελώς νέο δεδομένο για την αρχιτεκτονική ασφάλειας (ή μήπως ανασφάλειας;) της ευρωπαϊκής ηπείρου, το οποίο φυσικά δεν θα μπορεί να αναιρεθεί πλέον και θα δεσμεύει τις μελλοντικές γενιές, σε δύο χώρες που ως τώρα αποτελούσαν «πρότυπο», για όσους πίστευαν ότι η διαίρεση σε στρατόπεδα δε μπορούσε να είναι η προοπτική για την Ευρώπη.
«Συμπληρωματική» του ΝΑΤΟ η νέα αμυντική στρατηγική που αποφάσισε η ΕΕ