Σε μια κίνηση «καλής θέλησης» για αποκλιμάκωση της έντασης εν μεσω διαπραγματεύσεων, απέδωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών την οπισθοχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων απο την ευρύτερη περιοχή του Κιέβου και του Τσερνίκωφ προς τα σύνορα με την Λευκορωσία, σε συνέντευξή του στο βρετανικό Sky News, με αρκετή δόση ειρωνίας.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι η Ρωσία έχει «σημαντικές» απώλειες ρωσικών στρατευμάτων από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τον θάνατό τους «τραγωδία».
Μάλιστα στην πρώτη νύξη ότι η Μόσχα επιθυμεί να μπει τέλος στον πόλεμο δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να τερματίσει αυτή την «επιχείρηση». «Και ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες, στο άμεσο μέλλον, αυτή η επιχείρηση θα επιτύχει τους στόχους της ή θα την ολοκληρώσει με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Πεσκόφ συνεχίζει να επιμένει ότι δεν επρόκειτο για πόλεμο, αλλά για μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που ήταν απαραίτητη επειδή, όπως είπε, η Ουκρανία έχει γίνει «αντιρωσικό κέντρο» από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία.
Σχολιάζοντας τις εικόνες με πτώματα αμάχων στις ουκρανικές πόλεις από όπου αποχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις, ο Πεσκόφ επανάλαβε ότι πρόκειται για ψευδή στοιχεία, απορρίπτοντας ακόμη τη γνησιότητα των δορυφορικών εικόνων που φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι τα πώματα αμάχων στη Μπούτσα βρίσκονταν στους δρόμους της πόλης για εβδομάδες αντικρούοντας έτσι το επιχείρημα της Μόσχας ότι τοποθετήθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων ώστε να ενοχοποιηθούν.
«Αρνούμαστε ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί να έχει κάτι κοινό με αυτές τις φρικαλεότητες και ότι πτώματα εμφανίστηκαν στους δρόμους της Μπούτσα», είπε, προσθέτοντας ότι οι σφαγές αμάχων αποτελούν ένα «καλά σκηνοθετημένο υπαινιγμό, τίποτα άλλο».
Αμφισβήτησε επίσης για άλλη μια φορά τον βομβαρδισμό στο νοσοκομείο της Μαριούπολης. «Έχουμε πολύ σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε ότι ήταν ψεύτικο και επιμένουμε σε αυτό», είπε.
Ερωτηθείς να αποκαλύψει πόσοι άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, ο Πεσκόφ δεν θέλησε να απαντήσει, καθώς οι αριθμοί δεν διασταυρώνονται κι απο τις δύο πλευρές.
Αναφερόμενος επίσης στο ρόλο του ΝΑΤΟ, ο Πεσκόφ σημείωσε ότι το Κρεμλίνο ανησυχεί για την επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εδώ και χρόνια και είναι ένας από τους λόγους που εισέβαλε.
Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι το ΝΑΤΟ είναι τώρα ισχυρότερο και όχι πιο αδύναμο λόγω της εισβολής, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε: «Πρέπει να εξισορροπήσουμε ξανά την κατάσταση και πρέπει να λάβουμε πρόσθετα μέτρα για να διασφαλίσουμε τη δική μας ασφάλεια γιατί είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι το ΝΑΤΟ είναι μια μηχανή αντιπαράθεσης, δεν είναι μια ειρηνική συμμαχία». «Φτιάχτηκε για αντιπαράθεση και ο κύριος σκοπός της ύπαρξής του είναι να αντιμετωπίσει τη χώρα μας», τόνισε.
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο η Φινλανδία και η Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, είπε ότι η Ρωσία θα έπρεπε «να κάνει τη δυτική μας πλευρά πιο εξελιγμένη όσον αφορά τη διασφάλιση της ασφάλειάς μας». «Τα πάντα αφορούν την αμοιβαία αποτροπή και εάν η μία πλευρά -και θεωρούμε ότι το ΝΑΤΟ είναι η μία πλευρά- είναι πιο ισχυρή από την άλλη, ειδικά όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα, τότε θα θεωρηθεί απειλή για ολόκληρη την αρχιτεκτονική της ασφάλειας και θα αναγκαστούμε να λάβουμε πρόσθετα μέτρα», ανέφερε.
Την ίδια ώρα, μετά την περιοχή της Μπούτσα, το Κίεβο μετράει τις πληγές του και στην Μποροντιάνκα.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η κατάσταση στη Μποροντιάνκα είναι «πολύ χειρότερη» από ό,τι στην κοντινή Μπούτσα. Και οι δύο πόλεις είναι προάστια του Κιέβου και φιλοξένησαν σκληρές μάχες στη μάχη για την πρωτεύουσα.
Οι ουκρανικές αρχές πιστεύουν ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις στη Μπούτσα, η οποία 35 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Κιέβου. Εκτιμούν ότι περίπου 50 από αυτούς εκτελέστηκαν.
«Οι εργασίες για την απομάκρυνση των συντριμμιών στη Μποροντιάνκα ξεκίνησαν… Είναι φριχτά εκεί», είπε ο Ζελένσκι σε μήνυμα του αργά το βράδυ. Η Μποροντιάνκα απέχει περίπου 25 χλμ. από τη Μπούτσα. Ο Ζελένσκι δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες ή στοιχεία ότι η Ρωσία ευθύνεται για τους θανάτους αμάχων στην πόλη.
Διαβάστε επίσης:
Αποβλήθηκε η Ρωσία από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
«Η Ουκρανία είναι αυτή που θα αποφασίσει αλλά… υπάρχουν και όρια»