Εκτόξευση των κρουσμάτων παγκοσμίως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς ένα νέο κύμα έξαρσης κορονοϊού φαίνεται να συμπίπτει χρονικά με την σημαντική χαλάρωση των μέτρων από την πλειονότητα των κρατών.
Μόνο την τελευταία βδομάδα, οι ημερήσιες μολύνσεις από Covid-19 παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 7%, με βασική εστία αναζωπύρωσης τις χώρες του Δυτικού Ειρηνικού λέει ο ΠΟΥ. Ειδικά, στην περιοχή αυτή τα περιστατικά σημειώνουν ραγδαία αύξηση κατά 21%, σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα.
Παρόλο που ο αριθμός των καθημερινών θανάτων από κορονοϊό έχει σημειώσει αισθητή μείωση, κατά 23%, εξαιτίας του στελέχους της Όμικρον (και της Ο.2), που είναι μεν εξαιρετικά μεταδοτικό, προκαλεί δε ηπιότερη λοίμωξη, την τελευταία βδομάδα καταγράφηκαν 12 εκατομμύρια κρούσματα. Από την άλλη, λιγότεροι από 33.000 ασθενείς κατέληξαν από τον ιό, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΠΟΥ.
Σε ότι αφορά στην Ευρώπη, τα ποσοστά μολύνσεων παραμένουν σε σταθερά υψηλά επίπεδα χωρίς αισθητή κλιμάκωση, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο σημειώνουν μικρή πτώση, σημειώνει ο ΠΟΥ.
Καθώς πολλές χώρες έχουν περιορίσει τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων για κορονοϊό, πολλά περιστατικά ενδέχεται να μην καταγράφονται παρόλο που κυκλοφορούν ανάμεσα στην κοινότητα επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Δρ. Χανς Κλούγκε, τόνισε ότι πληθώρα χωρών στην ευρωπαϊκή ήπειρο προχώρησε σε σημαντική άρση των μέτρων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μην εκτιμώντας τις συνέπειες που αυτό μπορεί να προκαλέσει. Χαρακτηριστικά, επικαλέστηκε την έκρηξη κρουσμάτων σε Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.
Παράλληλα, οι υγειονομικές Αρχές της Κίνας κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο από κορονοϊό, μετά από ένα χρόνο περιορισμού του ιού στην ασιατική χώρα, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη με το σφοδρότερο κύμα από τότε που ξέσπασε η πανδημία στη Γουχάν.
Σε παρόμοια κατάσταση, βρίσκεται και το Χονγκ Κονγκ το οποίο καταγράφει καθημερινά ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό παρά τα αυστηρά μέτρα που έχει επιβάλλει εδώ και πάνω από ένα μήνα.