Καθώς οι ημέρες περνούν και ο ρωσικός στρατός δε μοιάζει κοντά σε μια επιβλητική νίκη, όπως ίσως να είχαν υποσχεθεί οι στρατηγοί στον Βλαντίμιρ Πούτιν, τα ερωτήματα για τις σκέψεις και τις επόμενες κινήσεις του Ρώσου προέδρου πολλαπλασιάζονται.
Ο άλλοτε ευνοημένος του Κρεμλίνου ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος είχε μετατραπεί σε ορκισμένο εχθρό του Πούτιν και είχε φυλακιστεί επί μια δεκαετία, προφήτεψε τώρα από το Λονδίνο, όπου και ζει από το 2015, ότι αν ο Ρώσος ηγέτης αποτύχει στους στόχους του στην Ουκρανία, τότε το πολιτικό του μέλλον θα έχει ορίζοντα το πολύ μια ακόμα διετία.
Είναι μια πρόβλεψη που ακούγεται λογική. Μετά από ένα τόσο βάρβαρο και καταστροφικό πόλεμο, που θα αφήσει την Ρωσία πληγωμένη ηθικά, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά είναι σαφές ότι ακόμα και οι πιο πιστοί του οπαδοί θα αρχίσουν να έχουν αμφιβολίες για το πού οδηγεί τελικά τη χώρα ο άνθρωπος που ονειρεύεται να κατοχυρώσει την εξουσία του μέχρι το 2036…
Βεβαίως δεν χρειάζεται και πολύ μεγάλη διορατικότητα για να πεις αυτό που είπε ο «ολιγάρχης σε δυσμένεια». Ούτε φυσικά για να ανησυχείς για το αν ο Ρώσος εισβολέας αποφασίσει να προχωρήσει σε ακόμα σκληρότερα χτυπήματα προκειμένου να μην θεωρηθεί «ηττημένος» στο πεδίο της μάχης.
Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα άφησε να εννοηθεί σήμερα ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να διατάξει και την χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, όπως τα χημικά, αν συνειδητοποιήσει ότι έχει χάσει τον πόλεμο και δεν καταφέρνει να κυριεύσει το Κίεβο με συμβατικά μέσα. Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε πλέον να αντιδράσει και το ΝΑΤΟ και ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα ήταν γεγονός.
«Ο πρόεδρος Πούτιν είναι παγιδευμένος στον μαξιμαλισμό του», είπε σήμερα σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν, δηλώνοντας απαισιόδοξος ως προς το τι μέλλει γενέσθαι στην Ουκρανία.
Είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να εκτιμήσει κανείς αν πράγματι περνούν ακραίες σκέψεις από το μυαλό του προέδρου της Ρωσίας. Αγνωστο είναι αν υπάρχουν στη Μόσχα εκείνοι που θα μπορούσαν να τον αποτρέψουν από τέτοιες ενέργειες. Ανεπιβεβαίωτες παραμένουν και οι πληροφορίες για χρήση θερμοβαρικών βομβών ή βομβών φωσφόρου.
Το ερώτημα ωστόσο παραμένει. Μπορεί να σταματήσει ο Πούτιν ή είναι αποφασισμένος να το τραβήξει μέχρι τα άκρα συμπαρασύροντας μαζί του στον όλεθρο δύο χώρες; Τόσο δηλαδή την ήδη κατεστραμμένη σε μεγάλο βαθμό Ουκρανία, όσο και την ίδια του την πατρίδα που απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από στοιχειώδεις αρχές της δημοκρατίας.
Πολλοί θεωρούν ότι τα περιθώρια χρόνου για τις ειρηνευτικές προσπάθειες, που έχουν αναλάβει διάφορες χώρες στενεύουν επικίνδυνα. Κι ότι αν δεν καρποφορήσουν άμεσα, μπορεί ο πλανήτης να βρεθεί μπροστά σε απώλειες, που έμοιαζαν αδιανόητες πριν από μερικούς μήνες.
Κίεβο: Σκοτώθηκε δημοσιογράφος των New York Times
Κατρούγκαλος: «Να αποφύγουμε μια διχασμένη Ευρώπη»
Η CIA προσπαθεί να μπει και να διαβάσει το μυαλό του Βλαντίμιρ Πούτιν