Η Τρίτη ήταν μια ημέρα πολλαπλών διεργασιών γύρω από την κρίση στην Ουκρανία με σειρά επαφών, συναντήσεων και συνομιλιών που συνήθως τελείωναν με διακηρύξεις όλων των πλευρών ότι επιθυμούν την ειρήνη.
Την ίδια στιγμή δεν έλειπαν ωστόσο οι προετοιμασίες για τα χειρότερα, όπως η υπογραφή από τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διατάγματος που προβλέπει την αύξηση του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων της χώρας κατά 100.000 μέλη τα επόμενα τρία χρόνια και την αύξηση των μισθών των στρατιωτών. Την ίδια στιγμή ο Ζελένσκι τόνιζε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι επίκειται πόλεμος με τη Ρωσία.
Ο Τζόνσον στο Κίεβο
Στο πλευρό του βρέθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον που είχε ίσως και μια ευκαιρία να ξεφύγει για λίγο από την θύελλα των σκανδάλων στην πατρίδα του. Ο Τζόνσον υποσχέθηκε στήριξη στην Ουκρανία και δήλωσε ότι είναι έτοιμος ένας κατάλογος κυρώσεων αν η Ρωσία προχωρήσει σε επιθετική κίνηση.
Την ίδια στιγμή ωστόσο Βρετανοί διπλωμάτες υπογράμμιζαν την ανάγκη διεξαγωγής «σοβαρού διαλόγου» προκειμένου να εκτονωθεί η ουκρανική κρίση και να αποφευχθούν οι πρακτικές εκφοβισμού.
Ο Ορμπαν στη Μόσχα – Επεται ο Μακρόν;
Επίσκεψη ενός πρωθυπουργού και μάλιστα από χώρα του ΝΑΤΟ είχε και ο Βλάντιμιρ Πούτιν στη Μόσχα. Εκεί βρέθηκε ο Ούγγρος Βίκτορ Ορμπαν, για να διαβεβαιώσει ότι κανένας στην Ευρώπη δεν επιθυμεί τον πόλεμο. Πάντως το ταξίδι του αυτό μόνο με ικανοποίηση δεν καταγράφηκε από αρκετούς άλλους Ευρωπαίους. Οι Εσθονοί για παράδειγμα συνεχίζουν ακούραστα τις πολεμικές προετοιμασίες και τις αεροπορικές ασκήσεις σε συνεργασία με αμερικανικά και βέλγικα αεροσκάφη υπό το…άγρυπνο μάτι των δημοσιογράφων, οι οποίοι πρέπει να πειστούν ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αντιδράσει «αν χρειαστεί».
Από την άλλη το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του πραγματοποίησαν ασκήσεις στην αποσχισθείσα μολδαβική περιοχή της Υπερδνειστερίας στα σύνορα της Ουκρανίας. Το πρόγραμμα των ασκήσεων που περιλάμβανε μυστικές κινήσεις στρατευμάτων και εκτόξευση χειροβομβίδων
Ο Ρώσος πρόεδρος πάντως δήλωσε απογοητευμένος από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αγνόησαν τις απαιτήσεις ασφαλείας που είναι κρίσιμες για τη Ρωσία, όπως η επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και άλλες πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες, αλλά και η απόσυρση ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων από την ανατολική Ευρώπη. Ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα δεν θα υποχωρήσει από τις θέσεις της, αλλά επέμεινε ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει να επιτεθεί σε κανέναν και ότι η λύση μπορεί να βρεθεί μέσω του διαλόγου.
Νέα συνομιλία Μπλίνκεν-Λαβρόφ
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος επανέλαβε ότι η Μόσχα επιμένει «σε μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η Δύση αρνείται να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της». Αυτά φέρεται να είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της νέας τους τηλεφωνικής συνομιλίας.
Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε την προθυμία των ΗΠΑ να συνεχίσουν μια «ουσιαστική συνδιαλλαγή» με τη Ρωσία για αμοιβαία ζητήματα ασφάλειας, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ όσον αφορά την διασφάλιση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, καθώς «και το δικαίωμα της κάθε χώρας να καθορίζει την εξωτερική της πολιτική και τις συμμαχίες της».
Επαναβεβαίωσε τέλος ότι «νέα εισβολή στην Ουκρανία θα αντιμετωπιστεί με ταχείς και σοβαρές συνέπειες» και κάλεσε τη Ρωσία «να ακολουθήσει τον δρόμο της διπλωματίας».
Ο Ρώσος πρόεδρος είχε επίσης συνομιλία τη Δευτέρα, τη δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες, με το Γάλλο ομόλογο του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Μόσχα το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δυο ηγέτες συζήτησαν τη Δευτέρα για την κατάσταση στην Ουκρανία αλλά και για τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας που έχει θέσει στο τραπέζι η ρωσική πλευρά. Σύμφωνα με το Παρίσι, στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε ως ζητούμενο ο στόχος της αποκλιμάκωσης της έντασης.
Μια… εκνευριστική νευρικότητα
Εχει ξεκινήσει συνολικά μια εβδομάδα μεγάλης κινητικότητας, αλλά μη προφανών, τουλάχιστον προς ώρας, αποτελεσμάτων. Η ένταση συνεχίζεται πλέον για πολλές εβδομάδες και η νευρικότητα που προκαλεί σε όλες τις πλευρές θα μπορούσε κάποια στιγμή να οδηγήσει και σε ένα μοιραίο ατύχημα. Προς το παρόν πάντως δε διαφαίνεται άμεσα διέξοδος από την κρίση.
Το πόσο εύφλεκτη είναι η κατάσταση δείχνει η αναστάτωση, που προκάλεσε και μια πληροφορία για το θάνατο τουλάχιστον ενός στρατιώτη στο «μέτωπο» της Ανατολικής Ουκρανίας από ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η αυτοαποκαλούμενη κυβέρνηση του Ντόνμπας, που έχει αυτοανακηρυχθεί Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ. Είναι και η περιοχή που κατά την κρίση πολλών θα μπορούσε να δώσει μια αφορμή για να ανάψει η σπίθα του πολέμου.
διαβάστε ακόμα
Τζο Μπάιντεν και Ουκρανία: Μια «ειδική» σχέση που κρατάει από πολύ παλιά
Επίσκεψη Δένδια στην Ουκρανία: «Η Ελλάδα πάντα στο πλευρό των Ελλήνων ομογενών»
Οι Χειμερινοί Αγώνες στο Πεκίνο αφορμή για νέες γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις