Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για ειρήνευση στη Γάζα αρχίζει σήμερα στο Κάιρο υπό την αιγίδα της Αιγύπτου και του Κατάρ, με στόχο να εξασφαλιστεί η αποκατάσταση «της ηρεμίας στη Λωρίδα της Γάζας» και η ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές. Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν στον απόηχο της απόρριψης της πρότασης της Χαμάς από τον Νετανιάχου και της δήλωσης του Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος περιοδεύει στη Μέση Ανατολή, ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας.
Σύμφωνα με αιγύπτιο αξιωματούχο, το Κάιρο προτρέπει τις δύο πλευρές «να επιδείξουν την απαραίτητη ευελιξία», για να επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα. Από την πλευρά της, καλά ενημερωμένη πηγή της Χαμάς επιβεβαίωσε ότι το παλαιστινιακό κίνημα δέχθηκε αυτόν τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, με στόχο «μια εκεχειρία, το τέλος του πολέμου και μια ανταλλαγή κρατουμένων».
Την περασμένη εβδομάδα, η Χαμάς είχε δηλώσει ότι η προτεινόμενη, από τους μεσολαβητές, νέα συμφωνία προβλέπει παύση πυρός για έξι εβδομάδες, ανταλλαγή ομήρων και φυλακισμένων, καθώς και αύξηση της βοήθειας στη Γάζα. Έκτοτε, οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, ενώ την Τρίτη, ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι, δήλωσε ότι έλαβε μια «συνολικά θετική» απάντηση από τη Χαμάς σε ό,τι αφορά «το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους». Από την πλευρά του, το γραφείο του Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι η Μοσάντ μελετά αυτήν την απάντηση της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Χθες, Τετάρτη, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Χαμάς πρότεινε ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός για τεσσερισήμισι μήνες, στη διάρκεια των οποίων θα αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι όμηροι, το Ισραήλ θα αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας και θα επιτευχθεί συμφωνία για ένα τέλος στον πόλεμο. Η πρόταση αυτή ήταν μια απάντηση της προσφοράς που έγινε την περασμένη εβδομάδα από την Αίγυπτο και το Κατάρ, η οποία απορρίφθηκε από τον Νετανιάχου, γεγονός που προκάλεσε νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στη παλαιστινιακή οργάνωση και την ισραηλινή κυβέρνηση.
Σχολιάζοντας την απόρριψη του σχεδίου εκεχειρίας από το Ισραήλ, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζίχρι, υποστήριξε ότι είναι ενδεικτική της πρόθεσης του Νεντανιάχου να επιδιώξει τη σύγκρουση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο ίδιος κατηγόρησε τον ισραηλινό πρωθυπουργό για «πολιτικό λεονταρισμό», προσθέτοντας ότι το κίνημα της Χαμάς είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα.
Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο Νετανιάχου, εξηγώντας την απόφαση της κυβέρνησής του, είχε δηλώσει ότι μια συνθηκολόγηση με τους όρους του παλαιστινιακού κινήματος θα οδηγούσε σε «νέα σφαγή» ανάλογη με εκείνη της 7ης Οκτωβρίου. Παραλλήλως, ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στη στρατιωτική ηγεσία να «προετοιμάσει» επιχείρηση στη Ράφα και εκτίμησε ότι η τελική νίκη επί της Χαμάς είναι «θέμα μηνών».