Η αντιπαράθεση για την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa), κάποιοι εργαζόμενοι της οποίας κατηγορούνται από το Ισραήλ ότι εμπλέκονται στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, «εκτρέπει την προσοχή» από την ανθρωπιστική κρίση και τους σχεδόν 27.000 νεκρούς στη Γάζα, κατήγγειλε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
«Οι εγκληματικές ενέργειες δεν θα πρέπει ποτέ να μένουν ατιμώρητες. Όμως η τρέχουσα συζήτηση απλώς εκτρέπει την προσοχή από αυτό που πραγματικά συμβαίνει κάθε ημέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό στη Γάζα» δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντμαϊερ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου ΣΤΗ Γενεύη. «Ας μην ξεχνάμε ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα επί του πεδίου», τόνισε.
Δώδεκα χώρες ανακοίνωσαν ήδη ότι αναστέλλουν τη χρηματοδότηση στην Unrwa μετά τις ισραηλινές κατηγορίες, θέτοντας σε κίνδυνο την παροχή βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, η οποία έχει καταστραφεί έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες πολέμου και είναι αντιμέτωπη με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.
Ο Λίντμαϊερ υπενθύμισε ότι ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ζήτησε από τους δωρητές «να μην αναστείλουν τη χρηματοδότηση της Unrwa αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή», καθώς μια τέτοια ενέργεια «απλώς θα έβλαπτε τον πληθυσμό της Γάζας που έχει απελπιστικά ανάγκη από βοήθεια». Εκτίμησε επίσης ότι αυτή η συζήτηση για την Unrwa, «όσο σημαντική κι αν είναι, εκτρέπει την προσοχή από τους σχεδόν 27.000 νεκρούς, το 70% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά».
Αγανακτισμένες δεκάδες ΜΚΟ
Το Ισραήλ κατηγόρησε 12 από τους 30.000 εργαζόμενους της Unrwa στην περιοχή, ότι εμπλέκονται στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα, περισσότερες από είκοσι διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις δηλώνουν «αγανακτισμένες» για την απόφαση των δώδεκα χωρών να αναστείλουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ. Η Unrwa είναι άλλωστε «η βασική πάροχος βοήθειας» στη Γάζα και στην περιοχή και η διακοπή της χρηματοδότησής της «θα έχει επιπτώσεις στη ζωτικής σημασίας βοήθεια που παρέχεται σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια αμάχους, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς είναι παιδιά, που εξαρτώνται όλοι από τη βοήθειά της» επισήμαναν 21 ΜΚΟ, ανάμεσά τους η Oxfam, οι Γιατροί του Κόσμου, η Save the Children και το Danish Refugee Council σε κοινή τους ανακοίνωση.
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιαπωνία είναι μεταξύ των χωρών που ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας, παρά την έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας. Από την πλευρά του, το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θέλει η υπηρεσία «να σταματήσει» κάθε δραστηριότητα στη Γάζα, ενώ η Unrwa απέλυσε τους 12 εργαζόμενούς της, που κατηγορούνται από το Τελ Αβίβ, και δεσμεύθηκε ότι θα διεξαγάγει έρευνα σε βάθος για τις καταγγελίες.
Οι 21 ΜΚΟ χαιρέτισαν αυτήν την απόφαση, δηλώνουν ωστόσο σοκαρισμένες από την «ανεύθυνη», όπως την χαρακτηρίζουν, απόφαση των δωρητών «να διακόψουν τα προς το ζην ενός ολόκληρου πληθυσμού», όταν «οι ίδιες χώρες ζητούσαν την ενίσχυση της βοήθειας στη Γάζα». Οι ΜΚΟ υπενθυμίζουν επίσης ότι η Unrwa έχει χάσει 152 εργαζόμενούς της, που έχουν σκοτωθεί μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ενώ 141 εγκαταστάσεις της έχουν υποστεί ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Εκτίμησαν επίσης ότι περίπου «ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει γύρω ή μέσα σε 154 καταφύγια της Unrwa», η οποία συνεχίζει το έργο της «σε σχεδόν αδύνατες συνθήκες» προκειμένου να προσφέρει τρόφιμα, πόσιμο νερό και εμβόλια στους κατοίκους της Γάζας. Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή τους, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) κατήγγειλαν χθες Δευτέρα «τις περικοπές στον προϋπολογισμό» που «θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση εκατομμυρίων Παλαιστινίων».
Νέες επαφές Γκουτέρες
Σοκαρισμένος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, είναι και ο γγ του ΟΗΕ, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη με τους «βασικούς δωρητές» της Unrwa. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι «το μήνυμά του ΓΓ στους δωρητές, κυρίως προς αυτούς που ανέστειλαν τις συνεισφορές τους, είναι να διασφαλιστεί τουλάχιστον η συνέχιση των δραστηριοτήτων της υπηρεσίας, την ώρα που έχουμε δεκάδες χιλιάδες αφοσιωμένα μέλη προσωπικού τα οποία εργάζονται στην περιοχή».
Ο Γκουτέρες συναντήθηκε χθες, Δευτέρα, «με τη μόνιμη εκπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ», την πρεσβεύτρια Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ, σημείωσε ο Ντιζαρίκ. Πρόσθεσε επίσης ότι ο κ. Γκουτέρες «είχε ήδη επαφές με τη διοίκηση και δωρητές της Unrwa καθώς και με ηγέτες της περιοχής, όπως ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι». Από την πλευρά της, η ΕΕ ζήτησε χθες από την Unrwa να δεχθεί «έλεγχο από ανεξάρτητους ειδικούς τους οποίους θα επιλέξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ίσραελ Κατς, ακύρωσε προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη, συνάντησή του με τον επικεφαλής της Unrwa, Φιλίπ Λαζαρινί, του οποίου ζήτησε την παραίτηση.
Επιμένει το Ισραήλ
Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών να εκτιμούν ότι το εύρος των δεσμών μεταξύ της UNRWA και της Χαμάς είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι ήταν γνωστό μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, που αναφέρει ότι εξέτασε «εκθέσεις» για το ζήτημα, εκτιμάται πως περίπου το 10% των κατά προσέγγιση 12.000 εργαζομένων της UNRWA στη Λωρίδα της Γάζας έχει σχέσεις με τη Χαμάς ή με τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ενημερωθεί για τα ευρήματα της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ.
Από τους 12 εργαζομένους της UNRWA, οι οποίοι κατά τις καταγγελίες του Ισραήλ ενεπλάκησαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, επτά φέρονται να είναι εκπαιδευτικοί που εργάζονταν σε πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια σχολεία, αναφέρει το δημοσίευμα.
Σημειώνεται ότι ο ΟΗΕ ίδρυσε την υπηρεσία το 1949 και ότι αυτή παρέχει σήμερα βοήθεια σε περίπου 5,9 εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς. Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει ανθρώπους που εκδιώχθηκαν ή εγκατέλειψαν τα εδάφη τους, καθώς και απογόνους τους. Συνολικά, το UNRWA απασχολεί πάνω από 30.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους Παλαιστίνιους, τους 13.000 από τους οποίους στη Λωρίδα της Γάζας. Παρέχει επίσης υπηρεσίες σε παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Ιορδανία και στον Λίβανο.