Τις εξελίξεις στην περιοχή και διμερή ζητήματα, ενόψει και της έναρξης του επόμενου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, τον Φεβρουάριο στην Ουάσιγκτον, συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν.
Η κατάσταση στη Γάζα, οι εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα και οι κίνδυνοι για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, από τις επιθέσεις των Χούθι, ήταν επίσης στο μενού. Η επικοινωνία έγινε δύο εβδομάδες μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στα Χανιά, στις 6 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο περιοδείας του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Σημειώνεται ότι από σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν ξεκινά εβδομαδιαία περιοδεία στην δυτική ακτή της Αφρικής, αρχίζοντας από το Πράσινο Ακρωτήρι, πριν ταξιδέψει στην Ακτή Ελεφαντοστού, στη Νιγηρία και στην Ανγκόλα. Πρόκειται μάλιστα για το πρώτο ταξίδι του σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, σε μια περίοδο που η αστάθεια στην περιοχή είναι πιο ανησυχητική παρά ποτέ.
Η περιοδεία Μπλίνκεν σε χώρες του Σαχέλ γίνεται την ώρα που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δείχνει να οδεύει σε οριακό σημείο, με τον πόλεμο στη Γάζα να συνεχίζεται και τις συγκρούσεις να έχουν ενταθεί στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας μέχρι την Υεμένη. Γίνεται επίσης σε μια στιγμή που οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, με την ΕΕ να πιέζει το Ισραήλ για κατάπαυση και επιστροφή στις ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο τη λύση δύο κρατών και το Τελ Αβίβ να αρνείται, θέτοντας ζητήματα ασφάλειας. Την εικόνα συμπληρώνει και η απροθυμία ευρωπαϊκών χωρών να μετέχουν στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά των Χούθι, ενώ η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία προωθούν στις Βρυξέλλες μια ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.