Μια σειρά από σημαντικές συναντήσεις θα έχει αύριο στη Σαουδική Αραβία ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος την Παρασκευή θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον Παλαιστίνιο ομόλογό του. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκινά έναν νέο γύρο συναντήσεων και επαφών στον αραβικό κόσμο.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε στην ΕΡΤ ότι δυστυχώς η κρίση στη Μέση Ανατολή παραμένει και πλέον περνά «στο επίπεδο της ανθρωπιστικής κρίσης» για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στάθηκε σε επίπεδο αρχών με το Διεθνές Δίκαιο, με την ανάγκη να υπάρξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, με την ανάγκη να μην υπάρξουν απώλειες στον άμαχο πληθυσμό».
«Η Ελλάδα και σήμερα θα προσφέρει τις υπηρεσίες της. Και θα τις προσφέρει επειδή χάρη στην αξιόπιστη εξωτερική πολιτική, την οποία έχει αναπτύξει, σήμερα μπορούμε να συνομιλούμε με κύρος και αξιοπιστία με όλους τους διεθνείς παίκτες και επίσης, με τα εμπλεκόμενα μέρη» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.
Σημείωσε επίσης ότι σε αυτό το πλαίσιο θα επισκεφθεί αύριο τη Σαουδική Αραβία και την επόμενη εβδομάδα χώρες της ευρύτερης περιοχής, σύμμαχες και φίλες, όπως είπε. Παραλλήλως ανέφερε ότι την Παρασκευή θα υποδεχθεί στην Αθήνα, τον Παλαιστίνιο Υπουργό Εξωτερικών, «σε μία από τις πρώτες, αν όχι την πρώτη επίσκεψή του στην Ευρώπη μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου».
«Θέλω να επισημάνω, με έμφαση, ότι η Μέση Ανατολή, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μία φλεγόμενη κατάσταση, με κίνδυνο να υπάρχουν και αναζωπυρώσεις σε άλλες περιοχές, πέραν του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, θα πρέπει να αποτελέσει την πρώτη μας προτεραιότητα. Και προτεραιότητα, η οποία θα καταλήξει σε μία λύση, η οποία θα είναι δίκαιη και βιώσιμη. Μία λύση, η οποία θα εδράζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και η οποία θα εξασφαλίζει την ευημερία όλων των λαών της περιοχής» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.
Σε ό,τι αφορά την επίσκεψή του στην Αρμενία ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Νικόλ Πασινιάν, τον αρμένιο ομόλογό του και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, αλλά και να επισκεφθεί την ελληνική διπλωματική αποστολή στο Ερεβάν. «Η Ελλάδα έχει ιστορικούς δεσμούς με την Αρμενία και στο πλαίσιο αυτό μεριμνά, ώστε να της παρέχει την αναγκαία αλληλεγγύη και ασφάλεια, ιδιαίτερα σήμερα, σε μια εποχή, κατά την οποία η εδαφική ακεραιότητα είναι υπό σοβαρή πίεση εξαιτίας των γεγονότων στον Νότιο Καύκασο» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, και ως συμβολισμός, αλλά και ως παροχή καλών υπηρεσιών εκ μέρους της Ελλάδας προς την Αρμενία, να βοηθήσουμε τη φίλη και σύμμαχο χώρα σε όλα τα διεθνή fora. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την UNESCO για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, και οπουδήποτε αλλού απαιτηθεί, έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση, η οποία θα είναι δίκαιη και βιώσιμη, θα απηχεί τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την εδαφική ακεραιότητα, για το απαραβίαστο των συνόρων και για την αποφυγή οποιασδήποτε εχθροπαθούς πράξης. Για την ελληνική κυβέρνηση, για την ελληνική πολιτεία, είναι ζήτημα αρχής να παρέχει αλληλεγγύη σε οποιονδήποτε είναι αμυνόμενος, σε οποιονδήποτε θίγεται από επιθετικότητα οποιασδήποτε μορφής» κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.