Η βεβιασμένη αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν ξένισε τους συμμάχους τους, οι οποίοι όμως δεν είχαν ούτε την δύναμη, ούτε την πρόθεση να αναλάβουν κάποια «δική» τους πρωτοβουλία, για να αποτρέψουν τις τραγικές συνέπειες αυτής της απόφασης. Αυτή τη στιγμή εκατομμύρια Αφγανών έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από το σιδερένιο χέρι των Ταλιμπάν και το φάσμα της πείνας, ενώ άλυτο παραμένει και το ζήτημα των περίπου 6 εκατομμυρίων εκτοπισμένων σε γειτονικές χώρες, οι οποίοι συνεχίζουν να φυτοζωούν, χωρίς ελπίδα για άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής έκτακτης βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 45 δις ευρώ για την στήριξη τόσο των προσφύγων, όσο και των 22 εκατομμυρίων Αφγανών που δεν έχουν κανένα εισόδημα. Την ίδια στιγμή ο Επίτροπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι προειδοποιεί ότι πιθανή καταστροφή στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο κύμα εκτοπισμού δύσκολο να ελεγχθεί και με συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή.
Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ δεν είναι μόνο η έντονη ξηρασία και το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν έχουν περιορίσει τις ευκαιρίες απασχόλησης των γυναικών, οι οποίες δεν έχουν καμιά πηγή εισοδήματος. Από τον περασμένο Αύγουστο πολλές κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο μείωσαν τη βοήθεια προς τη χώρα και πάγωσαν τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας που βρίσκονταν στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των ΗΕ, ο μισός πληθυσμός ζούσε ήδη σε συνθήκες φτώχειας πριν ακόμα έρθουν στην εξουσία οι Ταλιμπάν. Μέσα στο 2022 το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να φτάσει στο 97% των κατοίκων. Αγρότες, εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί, εργαζόμενοι στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης έχουν χάσει το εισόδημά τους μετά την επιβολή κυρώσεων, επειδή πληρώνονταν από τη διεθνή κοινότητα. Η ξένη βοήθεια αντιπροσώπευε πριν την αποχώρηση των συμμάχων το 40% του ΑΕΠ και τα τρία τέταρτα των αφγανικών δημοσίων δαπανών. Η βοήθεια αυτή δεν υφίσταται πια, επειδή η διεθνής κοινότητα δεν θέλει να δώσει χρήματα στους νέους κυβερνώντες.
Οι τράπεζες έχουν ξεμείνει από χρήματα, εκατομμύρια έμειναν άνεργοι ή δεν παίρνουν πια τον μισθό τους, το νόμισμα έχει χάσει εντελώς την αξία του και οι τιμές εκτινάχθηκαν σε απλησίαστα επίπεδα για την πλειοψηφία του πληθυσμού.
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ η Διεθνής Ομάδα Κρίσης με έδρα τις Βρυξέλλες προειδοποιεί ότι η πείνα είναι πιθανόν να σκοτώσει περισσοτέρους Αφγανούς από ό,τι οι βόμβες και οι σφαίρες την τελευταία εικοσαετία. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έδωσε τον Δεκέμβριο τοπράσινο φως αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς να παραβιάζεται το καθεστώς κυρώσεων εναντίον του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Αλλά Αυτό αποτελεί μια σταγόνα στον ωκεανό.
Τα Ηνωμένα Έθνη, παρακάμπτοντας το υπουργείο Υγείας του Αφγανιστάν, έχουν κατορθώσει να καταβάλουν τους μισθούς χιλιάδων Αφγανών εργαζομένων στον τομέα της υγείας, έχουν δημιουργήσει ένα ταμείο δανείων για μικρές επιχειρήσεις και για έργα υποδομής. Αλλά αυτό δεν φέρνει ριζική βελτίωση της κατάστασης.
Η Διεθνής Ομάδα Κρίσης καλεί τη διεθνή κοινότητα να απελευθερώσει τα παγωμένα αφγανικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, να χαλαρώσει τις κυρώσεις και να διαπραγματευτεί με τους Ταλιμπάν προκειμένου να επαναφέρει τα βασικά αγαθά στον πληθυσμό. Αλλά οι δυτικές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και εκείνες της ΕΕ είναι πολύ επιφυλακτικές απέναντι στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης και το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων κρέμεται από μια κλωστή.
Με πληροφορίες από τη Deutsche Welle
Διαβάστε ακόμα
Στα όρια του λιμού 45 εκατομμύρια άνθρωποι σε 43 χώρες!
New York Times: Χιλιάδες οι άμαχοι θύματα των αεροπορικών επιθέσεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή