Αιτήματα για άσκηση πιέσεων στο Ισραήλ προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα δέχθηκε ο Αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίνκερ κατά την επίσκεψή του στην Ιορδανία, όπου συναντήθηκε με ομολόγους του κρατών της περιοχής και με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου.
Σε αυτήν την συνάντηση στο Αμάν ο Νατζίμπ Μικάτι τόνισε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και τερματισμό της ισραηλινής επιθετικότητας στον νότιο Λίβανο. Ο Μικάτι τόνισε επίσης τη δέσμευση του Λιβάνου στη διεθνή νομιμότητα και την εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ, που ζητά από την διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τις παραβιάσεις.
Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι καταβάλει προσπάθειες για παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα για ανθρωπιστικούς λόγους και για να δοθεί λύση στο θέμα των ομήρων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεν, Μάθιου Μίλερ, ο Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου την έντονη ανησυχία του για τις ανταλλαγές πυρών στα λιβανο-ισραηλινά σύνορα και επισήμανε την αναγκαιότητα της διασφάλισης ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν θα εξαπλωθεί πέρα από τη Γάζα. Παραλλήλως, ευχαρίστησε τον Μικάτι για την ηγετική του ικανότητα στο να εμποδίσει τον Λίβανο να εμπλακεί στον πόλεμο.
Το Κατάρ, που διεξάγει τις συνομιλίες για την απελευθέρωση των ομήρων, διαμήνυσε με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ότι ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός της Λωρίδας της Γάζας περιπλέκει τις προσπάθειές του. Η ανακοίνωση είναι ουσιαστικά το σχόλιο που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Σέιχ Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Την ίδια ώρα, ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών, Αϊμάν Σαφάντι, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Αμάν μαζί με τον Άντονι Μπλίνκεν και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, είπε ακόμη ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στη Γάζα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το Ισραήλ διαπράττει “εγκλήματα πολέμου” και ότι δεν θα πρέπει να είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου.
Στην κοινή συνέντευξη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι, τόσο η Ουάσιγκτον όσο και τα αραβικά κράτη, πιστεύουν πως το status quo μιας ελεγχόμενης από τη Χαμάς Γάζας δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι συζήτησε με τους ομολόγους του αραβικών χωρών τρόπους για την χάραξη ενός καλύτερου μονοπατιού προς την λύση των δύο κρατών. Ανέφερε επίσης, ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί και για τη βία από εξτρεμιστές εποίκους στη Δυτική Όχθη.
Για την Γάζα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για «ανθρωπιστικές παύσεις», αλλά απέρριψε τις εκκλήσεις για «κατάπαυση του πυρός» που ζητούν οι αραβικές χώρες. Επανέλαβε μάλιστα το επιχείρημα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως μια κατάπαυση του πυρός θα «διατηρούσε τη Χαμάς σε ισχύ» και θα της επέτρεπε να ανασυντάξει τις δυνάμεις της, κάτι που θα της έδινε τη δυνατότητα να προχωρήσει σε νέες επιθέσεις, ανάλογες εκείνης της 7ης Οκτωβρίου.
Αύριο και τη Δευτέρα, ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία, στον απόηχο και των σημερινών εξελίξεων, με τον Ερντογάν να δηλώνει ότι διακόπτει κάθε επαφή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου. Δήλωση, η οποία συνοδεύτηκε και από την ανάκληση του Τούρκου πρέσβη στο Τελ Αβίβ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής κάποια συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Τούρκο πρόεδρο, αν και αυτή φαίνεται πιθανή. Εκτός από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συζητήσει στην Άγκυρα και για την κρίση στην Ουκρανία, όπως και για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που εδώ και καιρό μπλοκάρει η Τουρκία. Για αυτό το τελευταίο πάντως ο Ερντογάν ανέφερε σήμερα ότι είναι πλέον θέμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, η οποία αυτήν την περίοδο, όπως είπε, είναι απασχολημένη με τον προϋπολογισμό του κράτους.