Σχέδιο απόφασης με το οποίο καλεί να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στην Παλαιστίνη και καταδικάζει τη βία εναντίον των αμάχων και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες διένειμε την Παρασκευή η Ρωσία στα άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Το κείμενο, το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Ρόιτερς, καλεί επίσης να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι όμηροι, να υπάρξει απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και ασφαλής εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων που το έχουν ανάγκη από τον παλαιστινιακό θύλακα.
Το σχέδιο απόφασης διανεμήθηκε στα υπόλοιπα 14 κράτη μέλη κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του ΣΑ για τη σύγκρουση, ιδίως για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, που διεξήχθη χθες κεκλεισμένων των θυρών, εξήγησαν διπλωματικές πηγές.
Η κίνηση της Ρωσίας ακολουθεί τις εκκλήσεις διαφόρων χωρών στο Ισραήλ να μην προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αψήφησε τη διαταγή του ισραηλινού στρατού να φύγει προς τον νότο, προτού εξαπολυθεί έφοδος εναντίον της Χαμάς.
Το ρωσικό κείμενο, έκτασης μιας σελίδας, αναφέρεται στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους, χωρίς να συμπεριλαμβάνει ρητή αναφορά στη Χαμάς. «Δεν διαβουλεύτηκαν με όλους και δεν συμπεριλαμβάνει καν αναφορά στη Χαμάς, επομένως προφανώς δεν είναι σοβαροί ούτε ευθυγραμμίζονται με τις απόψεις των περισσοτέρων άλλων κρατών μελών» του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανέφερε διπλωμάτης στο Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, αναφερόμενος στους συντάκτες του σχεδίου.
Για να εγκριθεί οποιαδήποτε απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας χρειάζεται τουλάχιστον εννέα ψήφους υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία). Οι ΗΠΑ παραδοσιακά είναι προστάτιδα δύναμη του Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ασκούν το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτουν σε κείμενα που κρίνουν ότι στρέφονται εναντίον του.
Δεν είναι ακόμα σαφές αν και πότε η Ρωσία σκοπεύει να θέσει το σχέδιο απόφασης σε ψηφοφορία.