Η Ελλάδα υπέβαλε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες αίτημα για την αναθεώρηση των έργων τού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο οποίο επιθυμεί επίσης να προσθέσει ένα κεφάλαιο στο νέο πρόγραμμα REPowerEU για έργα που αφορούν την ενεργειακή μετάβαση.
Το ελληνικό REPowerEU, μαζί με την πρόταση για τη συνολική αναθεώρηση του «Ελλάδα 2.0», προβλέπει μεταξύ άλλων 1 δισ. ευρώ περισσότερους πόρους για ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων.
Τα νέα προγράμματα θα αρχίσουν να τρέχουν από τα μέσα του της ερχόμενης χρονιάς.
Η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να οριστικοποιήσει μετά από διαβούλευση με την Commission το πρόγραμμα που θα είναι προσάρτημα του ελληνικού Προγράμματος «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Σύμφωνα με τον Ε.Τ., σχετικά με το νέο «Εξοικονομώ», τα νέα προγράμματα μπορούν να ξεκινήσουν ανάλογα με τις συνθήκες πριν υπάρξει τελική συμφωνία για την αναθεώρηση, αφού από τον προγραμματισμό του προγράμματος το ποσό του 1 δισ. μπορεί να διατίθεται εμπροσθοβαρώς για την καλύτερη αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης κατόπιν αιτήματος κράτους-μέλους που πρέπει να υποβληθεί μαζί με το κεφάλαιο για το REPowerEU σε τροποποιημένο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Με αλλαγές στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Οι όροι του νέου «Εξοικονομώ» δεν θα διαφέρουν από τα προγράμματα που τρέχουν σήμερα. Αυτά προβλέπουν επιδότηση από 40% έως και 75% επί των εγκεκριμένων δαπανών κάθε επένδυσης με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για κάθε δικαιούχο.
Αλλά αναμένεται να σημειωθούν στο ειδικό πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου υπήρχαν πολλά παράπονα για τον μικρό αριθμό των δικαιούχων (υπολογίζονται περίπου σε 10.000).
Σε ό,τι αφορά ειδικά τα εμπορικά ακίνητα και τις επιχειρήσεις, θα δίνεται η δυνατότητα παράλληλα ή και ανεξάρτητα από την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου να υπάρχει πρόσθετη επιδότηση για παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας. Με άλλα λόγια, εξασφάλιση ενεργειακής αυτονομίας.
Μέχρι 15 Σεπτεμβρίου το «Εξοικονομώ 2023»
Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» εντάσσεται στα έργα που υποστηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και έχει ως στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω της αναβάθμισης της ενεργειακής κλάσης των νοικοκυριών, κατά τουλάχιστον 3 ενεργειακές κατηγορίες (πάνω από 30% εξοικονόμηση Πρωτογενούς Ενέργειας).
Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία – μονοκατοικίες ή διαμερίσματα – και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.
Οι παρεμβάσεις, που υποβάλλονται με την αίτηση για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και αφορούν αποκλειστικά στις ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων:
- Αντικατάσταση κουφωμάτων
- Τοποθέτηση/ αναβάθμιση θερμομόνωσης
- Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ ψύξης
- Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ZNX) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
- Λοιπές Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας (Σύστημα διαχείρισης smart home).
Οι αιτήσεις στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» υποβάλλονται ηλεκτρονικά ήδη από τον Ιούνιο και η προθεσμία λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου.
Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
- Να υφίστανται νόμιμα.
- Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.
- Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες.
- Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.
- Να μην είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb).
Αφού η αίτηση για ένταξη στο Πρόγραμμα κριθεί «Καταρχήν Επιλέξιμη», απαιτείται η έκδοση και υποβολή στο Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.
Οι παρεμβάσεις που θεωρούνται επιλέξιμες είναι οι εξής:
- Αντικατάσταση κουφωμάτων.
- Τοποθέτηση/Αναβάθμιση θερμομόνωσης.
- Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
- Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
- Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, Έξυπνα συστήματα
ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης).