Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης τη Δύση ότι δημιουργεί «πυρηνική απειλή» για τη χώρα του με τους σχεδιασμούς της να παραδώσει αμερικανικής κατασκευής μαχητικά F-16 (Lockheed Martin) στην Ουκρανία.
«Οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους στο NATO δημιουργούν κίνδυνο απευθείας στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία και αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Lenta. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει πως τα F-16, με τα οποία διάφορες χώρες έχουν αναγγείλει πως σκοπεύουν να προμηθεύσουν την ουκρανική πολεμική αεροπορία, έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικά όπλα.
Σημείωσε μάλιστα ότι «το γεγονός και μόνο ότι θα εμφανιστούν τέτοια συστήματα στα χέρια των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων θα το θεωρήσουμε πυρηνική απειλή από τη Δύση». Παραλλήλως απέρριψε σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η Μόσχα σχεδιάζει χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί η Μόσχα την εισβολή στην Ουκρανία.
Επικαλέστηκε τέλος τους όρους που θέτει το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας για τη χρήση πυρηνικών όπλων, τονίζοντας ότι είναι γνωστό πως η Μόσχα θα τα χρησιμοποιήσει μόνο σε δύο περιπτώσεις: αν δεχθεί επίθεση με πυρηνικά όπλα ή αν η Ρωσία δεχθεί επίθεση που απειλεί την ύπαρξη της χώρας.
Το θέμα της αποστολής αμερικανικών μαχητικών F-16 στο Κίεβο απασχόλησε τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, στο πλαίσιο της οποίας ανακοινώθηκε ότι η εκπαίδευση Ουκρανών χειριστών σε αυτά θα αρχίσει τον Αύγουστο. Αυτό δήλωσαν την Τρίτη αξιωματούχοι της Συμμαχίας στο περιθώριο της συνόδου στο Βίλνιους. Ωστόσο, η εκπαίδευση Ουκρανών στα F-16 δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα παραδοθούν τέτοια μαχητικά. Δεν είναι σαφές άλλωστε, ούτε πόσα F-16 θα μπορούσαν να σταλούν ούτε πότε.