Ξεχωριστά όρια του δημόσιου χρέους για το κάθε κράτος μέλος προτείνει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας, την οποία σκοπεύει να παρουσιάσει στα μέσα του 2022. Οπως υποστηρίζει ο Ιταλός Επίτροπος δεν μπορεί όλες οι οικονομίες της Ευρωζώνης να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Επίσης απορρίπτει την πρόταση του Κλάους Ρέγκλινγκ για «οριζόντια» αύξηση του «αποδεκτού» ορίου του δημόσιου χρέους στο 100% του ΑΕΠ για όλα τα κράτη μέλη.
«Δεν μπορούμε να πακετάρουμε όλες τις χώρες μαζί. Οι διαφορές στο ύψος του χρέους είναι πολύ μεγάλες για κάτι τέτοιο» υποστήριξε ο Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Franfkurter Allgemeine Zeitung», σε μια χρονική στιγμή, που η πανδημία έχει εκτινάξει τα επίπεδα του χρέους των περισσότερων κρατών μελών, πολύ πάνω του 60% που προβλεπόταν στην συνθήκη του Μααστρίχτ, ενώ γίνεται σαφές ότι και το 2022 θα είναι μία δύσκολη χρονιά, που θα απαιτήσει αυξημένες δαπάνες από τα περισσότερα κράτη-μέλη.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση που προτείνει θα θέτει μεμονωμένους στόχους για την κάθε χώρα, προσθέτοντας παράλληλα ότι θα πρέπει επίσης να δωθούν πιο αποτελεσματικά εργαλεία στην Κομισιόν για την επιβολή των δημοσιονομικών κανόνων. Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε: «Αυτό απλώς δεν ανταποκρίνεται στην ιδέα μου για μια διαφοροποιημένη αντιμετώπιση για τα κράτη».
Οι Μάριο Ντράγκι και Εμμανουέλ Μακρόν επέλεξαν την παραμονή των Χριστουγέννων να δώσουν στη δημοσιότητα, το κοινό μανιφέστο τους για τη μεταρρύθμιση των κανόνων που διέπουν τη δημοσιονομική πολιτική των κρατών μελών. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας παραδέχονται ότι αυτοί οι κανόνες που ίσχυαν μέχρι τώρα «κατέπνιξαν την ανάπτυξη μέσω μη πρακτικών προσαρμογών του προϋπολογισμού» και υποστηρίζουν ότι οι προκλήσεις των επόμενων ετών στην ΕΕ, απαιτούν νέους στόχους και νέα εργαλεία.
«Όπως δεν επιτρέψαμε στους κανόνες να εμποδίσουν την απάντησή μας στην πανδημία-γράφουν-, έτσι δεν πρέπει να μας εμποδίσουν να κάνουμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις τώρα».
Ο Ιταλός οικονομολόγος, Τζουζέπε Λιτούρι σχολίασε πολύ εύστοχα ότι οι δύο ηγέτες «αναγκάζονται να αναγνωρίσουν ότι για παράδειγμα, η «πράσινη μετάβαση» δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με σαγιονάρες, με κουβάδες και φτυάρια. Οι επενδύσεις που απαιτούνται είναι τεράστιες και απαιτούν προσπάθεια, αλλά όχι με εργαλεία 20 ετών».
Διαβάστε ακόμα:
Σολτς – Ντράγκι συμφώνησαν στα γενικά, αλλά άφησαν τα δημοσιονομικά εκτός συζήτησης
Τσίπρας στο PES: Τέσσερις αλλαγές για το Σύμφωνο Σταθερότητας