Περισσότερο από το 60% των ψηφοφόρων του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύουν ότι το Brexit είτε κατέληξε άσχημα, είτε χειρότερα από το αναμενόμενο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας της εφημερίδας «The Observer» λίγο πριν την συμπλήρωση ενός έτους από την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.
Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου έρευνας κοινής γνώμης Opinium έδειξε επίσης ότι το 42% των Βρετανών που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης το 2016 είχαν αρνητική γνώμη για την μέχρι τώρα πορεία του Brexit. Το 26% των υποστηρικτών του Brexit είπε ότι τα πράγματα πήγαν χειρότερα από το αναμενόμενο, ενώ το 16% όσων ψήφισαν υπέρ του Brexit δήλωσαν ότι περίμεναν τα πράγματα να πάνε άσχημα και είχαν δίκιο.
Από αυτούς που ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, το 86% είπε ότι οι εξελίξεις ήταν χειρότερες από ό,τι περίμεναν. Συνολικά, μόνο το 14% όσων ψήφισαν υπέρ του «Remain» είπε ότι το Brexit πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο.
Σε προηγούμενη σφυγμομέτρηση, όταν ρωτήθηκαν εάν η διαδικασία του Brexit πήγαινε καλά, οι περισσότεροι υποστηρικτές του Brexit είπαν «ναι» και οι περισσότεροι αντίπαλοι του Brexit «όχι». Αλλά τώρα, όλο και περισσότεροι υποστηρικτές του Brexit λένε επίσης ότι τα πράγματα βαίνουν άσχημα ή τουλάχιστον χειρότερα από ό,τι περίμεναν.
Το 59% όσων ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ είπε: «Περίμενα ότι τα πράγματα θα πάνε άσχημα και νομίζω ότι είναι», ενώ μόνο το 17% των υποστηρικτών του Brexit είπε «Περίμενα ότι θα ήταν καλή πορεία και νομίζω ότι είναι».
Μόνο το 7% των αντιπάλων του Brexit πιστεύουν ότι το Brexit πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο, ενώ το 26% των υποστηρικτών του Brexit λέει ότι το Brexit πήγε χειρότερα από το αναμενόμενο. Αντί για δύο ομοιόμορφα αντίθετα στρατόπεδα, το στρατόπεδο των αντιπάλων του Brexit εξακολουθεί να συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό ότι το Brexit είναι κακό, ενώ το στρατόπεδο των υποστηρικτών είναι πλέον πιο διχασμένο. Στο δημοψήφισμα για το Brexit στις 23 Ιουνίου 2016, αποφασίστηκε η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με περίπου 52 τοις εκατό των ψήφων. Αυτό έκανε τους Βρετανούς την πρώτη χώρα που αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από περισσότερα από 40 χρόνια ένταξης.
Η πραγματική έξοδος πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2020 μετά την υπογραφή της συμφωνίας αποχώρησης από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον μια εβδομάδα νωρίτερα. Υπάρχουν ακόμα ωστόσο κάποια ανοικτά ζητήματα όπως η κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ πριν από μερικές μέρες παραιτήθηκε ο σκληροπυρηνικός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Φροστ, διαφωνώντας με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για τα ζητήματα της πανδημίας. Τα καθήκοντά του έχει αναλάβει Υπουργός Εξωτερικών Λίζα Τρας, η οποία θεωρείται από τα ανερχόμενα στελέχη των Βρετανών Συντηρητικών.
Διαβάστε ακόμα
Πέθανε ο Ντέσμοντ Τούτου, ο αρχιεπίσκοπος που έδωσε αγώνα κατά του απαρτχάιντ