Την ώρα που οι κινητοποιήσεις των Γάλλων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης εισέρχονται σε νέα κλιμάκωση με αποκορύφωμα την αυριανή γενική απεργία, ο Μακρόν περνά στην αντεπίθεση, έχοντας ξεπεράσει τις προτάσεις μομφής όχι όμως και την κρίση.
«Αυτή η μεταρρύθμιση δεν είναι πολυτέλεια. Δεν είναι ευχαρίστηση. Είναι ανάγκη», είπε και επέμεινε ότι το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι το «τέλος του χρόνου». Η αναφορά αυτή, ενδεικτική της πρόθεσης του Μακρόν να επιβάλει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη θεωρήθηκε προκλητική από τα γαλλικά ΜΜΕ, καθώς γίνεται ενόψει των νέων διαδηλώσεων που προγραμματίζονται σε όλη τη Γαλλία και μόλις δύο ημέρες μετά από ισάριθμες ψηφοφορίες μομφής.
Οι προκλήσεις του Μακρόν δεν σταματούν όμως εδώ. Παρότι ο ίδιος αποφάσισε να περάσει τον νόμο για την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση παρακάμπτοντας τη Βουλή, μια απόφαση που εξόργισε τους Γάλλους και προκάλεσε πολιτική κρίση (μόλις για εννέα ψήφους δεν έπεσε η κυβέρνηση), ο ίδιος είπε σήμερα σε συνέντευξή του στην τηλεόραση ότι το νομοσχέδιο «θα συνεχίσει τη δημοκρατική του πορεία».
Σε αυτήν την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την καταψήφιση των προτάσεων δυσπιστίας, ο Γάλλος πρόεδρος είπε αρκετές φορές ότι ήταν πεπεισμένος πως το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας έπρεπε να τροποποιηθεί για να διατηρήσει τη χρηματοδότησή του. «Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο περισσότερο [το έλλειμμα] θα επιδεινώνεται» είπε, προσθέτοντας ότι είναι ώρα να προχωρήσει η Γαλλία και δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος για μια επανεκκίνηση του διαλόγου με τα συνδικάτα και όλες τις πολιτικές δυνάμεις που είναι έτοιμες για αυτό.
Παραλλήλως καταδίκασε τη βία σε ορισμένες διαδηλώσεις και μάλιστα με αναφορές στην εισβολή ταραχοποιών στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ το 2021 και στα κορυφαία κυβερνητικά κτίρια της Βραζιλίας φέτος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο κίνημα των κίτρινων γιλέκων το 2018, υποστηρίζοντας ότι οδήγησε σε βίαιες συγκρούσεις και βανδαλισμούς στους δρόμους του Παρισιού.
«Πρέπει να πούμε ότι σεβόμαστε (ειρηνικούς διαδηλωτές), ακούμε, προσπαθούμε να πάμε τη χώρα μπροστά… αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε διχαστικούς ανθρώπους ή φατρίες» είπε ο Μακρόν, συμπληρώνοντας ότι σέβεται τα συνδικάτα και τις συγκεντρώσεις που οργανώνονται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το συνταξιοδοτικό. «Πρέπει να τους ακούσουμε, να ακούσουμε τον θυμό τους και να ανταποκριθούμε σε αυτόν» πρόσθεσε, σε μια προσπάθεια να διαχωρίσει τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων από τους ταραχοποιούς.
Τα συνδικάτα βέβαια το μόνο που ζητούν από τον Μακρόν είναι να αποσύρει το νομοσχέδιο για τις συνταξιοδοτήσεις και γι αυτό κατέρχονται αύριο Πέμπτη σε γενική απεργία, κατά την οποία τα τρένα υψηλής ταχύτητας, τα περιφερειακά τρένα, το μετρό του Παρισιού και άλλες δημόσιες συγκοινωνίες στις μεγάλες πόλεις αναμένεται να ακινητοποιηθούν. Πρόκειται ουσιαστικά για τον ένατο γύρο απεργιών και διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο, με την απεργία να έρχεται ως επιστέγασμα των συγκεντρώσεων που γίνονται εδώ και έξι νύχτες, στη διάρκεια των οποίων έχουν γίνει εκατοντάδες συλλήψεις σε πολλές πόλεις της Γαλλίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε ότι η πλειονότητα των Γάλλων δεν συμφωνεί με την μεταρρύθμιση, είπε, ωστόσο, ότι ο ίδιος «ανάμεσα στις δημοσκοπήσεις και το γενικό συμφέρον» επιλέγει το δεύτερο, παρότι γίνεται «αντιδημοφιλής», και εξέφρασε την στήριξή του στην πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν.
Οι Γάλλοι όμως έχουν άλλη άποψη και οι λιμενεργάτες στη Μασσαλία απέκλεισαν την πρόσβαση στο εμπορικό λιμάνι της πόλης, το οποίο είναι το μεγαλύτερο της Γαλλίας, και εμπόδισαν την κυκλοφορία φορτηγών και αυτοκινήτων. Την ίδια ώρα, στο Παρίσι, τα σκουπίδια συσσωρεύονται σε πολλούς δρόμους του Παρισιού και οι αρχές εξέδωσαν εντολή, απαιτώντας από ορισμένους υπαλλήλους να εξασφαλίσουν μια «ελάχιστη εξυπηρέτηση» για λόγους υγείας. Προβλήματα καταγράφονται και στην αγορά καυσίμων, με το 13% των πρατηρίων να εμφανίζει έλλειψη, λόγω των αποκλεισμών στα διυλιστήρια πετρελαίου.
«Πρωταγωνιστής» στην υποκρισία ο Μητσοτάκης σχολιάζει το ΜέΡΑ25