Με μια επισκόπηση του κυβερνητικού έργου και παράλληλη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου. «Κατά τη διάρκεια της πρώτης μας τετραετίας οι πολίτες κατάλαβαν από προσωπική εμπειρία ότι τα αποτελέσματα της διαρκούς μας προσπάθειας μετατράπηκαν τάχιστα και άμεσα σε κοινωνικό μέρισμα που τους προστάτευσε αφενός κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τις εισαγόμενες κρίσεις και αφετέρου βελτίωσε το βιοτικό τους επίπεδο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Παραλλήλως επισήμανε ότι για να υπάρξουν αυτά τα θετικά αποτελέσματα εν μέσω κρίσεων η κυβέρνηση χρειάστηκε πρώτα απ’ όλα να αναστρέψει την πορεία που είχε πάρει η χώρα την περίοδο 2015-2019. Στο σημείο αυτό ισχυρίστηκε ότι «αξίζει να θυμηθούμε ορισμένους βασικούς σταθμούς εκείνης της πορείας η οποία έφερε την Ελλάδα ένα βήμα πριν την οριστική βύθιση, υστέρηση και καθυστέρηση».
Ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι η περίοδος 2015-2018 υπήρξε -σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα- για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας μια περίοδος ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης και πρόσθεσε: «Σε ένα τόσο ευνοϊκό περιβάλλον θα περίμενε κανείς σημαντική βελτίωση στις επιδόσεις της οικονομίας της χώρας στους τομείς της ανάπτυξης, της απασχόλησης, των εισοδημάτων, της μείωσης των ανισοτήτων όπως αντίστοιχα συνέβαινε σε όλη την Ευρώπη την περίοδο εκείνη. Η χώρα μας όμως δεν επωφελήθηκε και δεν αξιοποίησε στο ελάχιστο εκείνη τη θετική συγκυρία για την Ευρώπη».
Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην περίοδο 2015-2018, τονίζοντας ότι τότε είχαμε χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, τη μικρότερη συγκριτικά αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν διαθέσιμου εισοδήματος νοικοκυριών, το άνοιγμα σε βάρος μας της οικονομικής ψαλίδας μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαϊκού μέσου όρου όσον αφορά το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα σε όρους αγοραστικής δύναμης.
Σημείωσε μάλιστα ότι «την περίοδο 2015-2018 η Ελλάδα ήταν μακράν της δεύτερης η πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στην ανεργία και το ίδιο ισχύει και για μια σειρά από άλλους δείκτες των κοινωνικών ανισοτήτων. Την ίδια περίοδο το δημόσιο χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε στο 181,2% το 2018 έναντι 178,9% το 2014. Παράλληλα το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε επίσης σημαντικά. Στο τέλος του 2018 υπολογιζόταν στην περιοχή των 230 δισεκ ευρώ. Παράλληλα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 45%».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εθισμένοι στα ψέματα και την παραπληροφόρηση θεωρούν ότι οι Έλληνες έχουν ξεχάσει την κατάσταση της οικονομίας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής τους και μπορούν να ισχυρίζονται ό,τι θέλουν». Τους καταλόγισε μάλιστα ότι από την περίοδο της διακυβέρνησής τους άλλαξαν ελάχιστα ή και καθόλου στα πρόσωπα και δεν έχει αλλάξει τίποτα στην πολιτική τους.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια σειρά νομοσχεδίων, τα οποία καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ, σημειώνοντας ότι αυτή η κυβέρνηση ψήφισε περίπου 337 νόμους, κάποιοι από τους οποίους, όπως ισχυρίστηκε, με πολύ ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. «Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει μια σειρά από αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις αποδεικνύει έμπρακτα ότι παραμένει απών από τις αγωνίες και τις ανάγκες της κοινωνίας» είπε, προσθέτοντας ότι μια εξήγηση ίσως πρέπει να αναζητηθεί στο γεγονός ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύς στα λόγια και ελάχιστος στις πράξεις».
Ανέφερε δε ενδεικτικά 21 περιπτώσεις σε πέντε τομείς πολιτικής που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε είτε ψηφίζοντας όχι είτε ψηφίζοντας «παρών». Μεταξύ αυτών την κύρωση της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Γαλλία, τη συμφωνία για την προμήθεια των έξι καινούργιων και 12 μεταχειρισμένων αεροσκαφών Ραφάλ, καθώς και την κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.
Σε αυτές τις περιπτώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενέταξε την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει το σύστημα αξιολόγησης και ανταμοιβής ανάλογα με την αποτελεσματικότητα στη δημόσια διοίκηση, την τροπολογία για έκτακτη οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ στο ένστολο προσωπικό, τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα αλλά και μια σειρά από νόμους για τον τομέα της Παιδείας και του Πολιτισμού.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Εργασίας και της Κοινωνικής Προστασίας, αναφέρθηκε στη μη-ψήφιση της πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων, το πρόγραμμα «Κυψέλη», τις διατάξεις για την προώθηση της αναδοχής και της υιοθεσίας, καθώς και τον βοηθό για άτομα με αναπηρία. Ανέφερε επίσης τον εξορθολογισμό της συνταξιοδοτικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής για τους νέους, τη στεγαστική αποκατάσταση των πυρόπληκτων στο Μάτι, καθώς και τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων.
Αναρωτήθηκε δε «ποια φιλολαϊκή αιτία ήταν εκείνη που τους ανάγκασε να μην ψηφίσουν τις επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα Ιανός, την καταβολή ποσών συντάξεων του ελληνικού δημοσίου σε συμμόρφωση με τη νομολογία του Ελεγκτικού συνεδρίου, τη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος, το market pass,… κα». Αναφέρθηκε τέλος σε μια σειρά κινήσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά το περιβάλλον την ενέργεια και την ανάπτυξη, υποστηρίζοντας ότι τα όχι και τα παρών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά απέναντι στην κοινωνία και τις ανάγκες της.
Επέκταση του Μετρό στο Ίλιον προαναγγέλλει ο Γιάννης Οικονόμου
Αλέξης Τσίπρας: Να σταματήσει η ανοχή της κυβέρνησης στην κερδοσκοπία φαρμακαποθηκών