Διατάγματα για τον περιορισμό της οπλοκατοχής και την ενίσχυση της προστασίας του τροπικού δάσους του Αμαζονίου υπέγραψε ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, ο κεντροαριστερός Λούλα, κάνοντας εμφανή την πολιτική αλλαγή στη χώρα. Πρόκειται άλλωστε για πολιτικές που βρίσκονται στον αντίποδα εκείνων που εφάρμοσε ο ακροδεξιός προκάτοχός του Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο Λούλα ανέστειλε για δύο μήνες τη χορήγηση νέων αδειών οπλοφορίας και αγοράς πυρομαχικών. Το μέτρο αφορά κυνηγούς, συλλέκτες και όσους ασχολούνται με το άθλημα της σκοποβολής, κατηγορίες που αναφέρονται μαζί συχνά με το ακρώνυμο CAC. Παραλλήλως, ο Λούλα δημιούργησε μια ομάδα εργασίας, έργο της οποίας είναι να προτείνει νέα ρύθμιση, παρόμοια με το πρόγραμμα αφοπλισμού των πολιτών που είχε τεθεί σε ισχύ, στην πρώτη του θητεία, το 2003.
Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας υπέγραψε και μια σειρά διαταγμάτων με σκοπό να ενισχυθεί η προστασία του Αμαζονίου, καθώς, την τελευταία δεκαετία, η αποψίλωση του τροπικού δάσους σημείωση αύξηση 75% σε ετήσια βάση. Στο πλαίσιο αυτό εγκαθίδρυσε «διαρκή διυπουργική επιτροπή για την προστασία και τον έλεγχο της αποψίλωσης του δάσους», ενώ ενεργοποίησε εκ νέου το Ταμείο για τον Αμαζόνιο. Πρόκειται για το Ταμείο που είχε δημιουργηθεί το 2008 και είχε ως έργο τη συγκέντρωση δωρεών προορισμένων για επενδύσεις που αποσκοπούσαν στην προστασία του τροπικού δάσους.
Σημειώνεται ότι η δράση του Ταμείου είχε ανασταλεί το 2019, εξαιτίας των τεράστιων διαφορών για τον προορισμό των κεφαλαίων, που είχαν προκύψει ανάμεσα στους κύριους χρηματοδότες, τη Νορβηγία και τη Γερμανία, και την κυβέρνηση Μπολσονάρου. Ωστόσο, μετά την πολιτική αλλαγή στη Μπραζίλια, τόσο το Όσλο όσο και το Βερολίνο εξέφρασαν εκ νέου την πρόθεσή τους να το επαναχρηματοδοτήσουν. Με τις ίδιες αποφάσεις, ο Λούλα ανακάλεσε την ισχύ διατάγματος που επέτρεπε την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πολύτιμων μετάλλων σε περιοχές των αυτοχθόνων και περιοχές υπό προστασία για περιβαλλοντικούς λόγους.
Τέλος σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική υπέγραψε ήδη από την Κυριακή, ημέρα της ορκωμοσίας του, διάταγμα με το οποίο παρατείνεται το δημοφιλές πρόγραμμα «Bolsa Familia» («Οικογενειακό Επίδομα»), που φθάνει ως και τα 600 reais (110 ευρώ) τον μήνα για τις φτωχότερες οικογένειες. Παραλλήλως, σταμάτησε τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης οκτώ δημόσιων επιχειρήσεων, οι οποίες είχαν ξεκινήσει από την προεδρία του Μπολσονάρου. Ανάμεσά τους είναι η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου, Petrobras, και τα ταχυδρομεία.
Φωτιές άναψε η κυβερνητική απουσία από την ορκωμοσία Λούλα – Ποιους ηγέτες συνάντησε ο Τσίπρας