Τα τρία κόμματα του συνασπισμού ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες έγκρισης του προγράμματος της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης και την Τετάρτη ξεκινά στη Βουλή η περιπέτεια του «φαναριού» με την ορκωμοσία των υπουργών. Η διαδικασία αυτή δεν ήταν πάντως και τόσο ανέμελη, ειδικά για τους Πράσινους, αφού μόλις το 57% των μελών τους πήρε μέρος στη σχετική ψηφοφορία της βάσης, κάτι που πιστοποιεί και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει σε μεγάλο μέρος της παραδοσιακής της πελατείας. Aπό αυτούς το 86% ψήφισε ΝΑΙ.
Ο νέος καγκελάριος Ολαφ Σολτς, παρουσίασε στο Βερολίνο τη δική του «ομάδα» τους υπουργούς δηλαδή του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Τέσσερις γυναίκες και δύο άντρες, έτσι ώστε να τηρηθεί η υπόσχεση για ισορροπία στην «ποσόστωση», με τελική αναλογία εντός του υπουργικού συμβουλίου συνολικά το 8/8. Σημαντικό ότι τόσο την ηγεσία του στρατού αναλαμβάνει μια γυναίκα, η νέα υπουργός Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, όσο και της… αστυνομίας η υπουργός Εσωτερικών Νάνσυ Φέζερ. Γυναίκες και στα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικοδομών ενώ το υπουργείο Εργασίας θα είναι το μοναδικό που θα παραμείνει σε γνωστά χέρια, αυτά του Χουμπέρτους Χάιλ, ο οποίος βρισκόταν σε αυτή τη θέση και στην τελευταία κυβέρνηση Μέρκελ.
Την τελευταία στιγμή λύθηκε και ο γρίφος του υπουργού Υγείας. Ο ιολόγος και γνωστός από τις δημόσιες εμφανίσεις του Καρλ Λάουτερμπαχ πήρε τελικά το χρίσμα, αν και όλες οι πληροφορίες έλεγαν ότι ο Ολαφ Σολτς δεν τον θεωρούσε ως την καλύτερη λύση, λόγω της φήμης που έχει ως ξεροκέφαλος. Αλλά ο διάσημος γιατρός και μέχρι τώρα εκπρόσωπος του κόμματος για ζητήματα δημόσιας υγείας παραμένει δημοφιλής και θεωρείται ικανός και αξιόπιστος, οπότε ο Σολτς προτίμησε να μην προκαλέσει αναταράξεις με μια άλλη επιλογή. Ο ίδιος ο Λάουτερμπαχ προειδοποίησε ότι μπορεί να νικηθεί η πανδημία, προειδοποίησε όμως ότι το τέλος είναι ακόμα μακριά και υποσχέθηκε περαιτέρω ενίσχυση της δημόσιας υγείας.
Σίγουρα το μέτωπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ενόψει και των Χριστουγέννων, θα είναι η πρώτη δοκιμασία για μια κυβέρνηση που αποτελεί προϊόν συμβιβασμών και από τα τρία κόμματα που τη συγκροτούν, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και Φιλελεύθερους και θα πρέπει πάντα να φροντίζει να μην διαταράσσει λεπτές και ευαίσθητες ισορροπίες.