Η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων που έχει ακολουθήσει η κινεζική ηγεσία εδώ και τρία χρόνια φαίνεται πως έφτασε τον κόμπο στο χτένι για πολλούς Κινέζους, με τις διαδηλώσεις και την αναταραχή να είναι πρωτοφανής για την περίοδο ηγεμονίας του Σι Τζινπίνγκ.
Εκατοντάδες πολίτες συγκρούστηκαν με τις αρχές τη νύχτα της Κυριακής σηματοδοτώντας την τρίτη συνεχόμενη ημέρα διαμαρτυριών, την ώρα που οι κινητοποιήσεις επεκτείνονται και σε άλλες πόλεις.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η οργή εκφράζεται με τόσο έντονο τρόπο στα δέκα χρόνια της κυριαρχίας του Σι Τζινπίνγκ στην κινεζική πολιτική σκηνή και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία το Πεκίνο βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς σκηνής είτε εξαιτίας της Ταϊβάν είτε εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
«Είμαι εδώ γιατί αγαπώ την χώρα μου, αλλά δεν αγαπώ την κυβέρνησή μου. Θέλω να κυκλοφορώ ελεύθερα, αλλά δεν μπορώ. Η πολιτική μας για τον κορονοϊό είναι ένα παιχνίδι και δεν βασίζεται ούτε στην επιστήμη ούτε στην πραγματικότητα» λέει ο Σαούν Τζιαό από τη Σανγκάη.
Διαμαρτυρίες, πάντως, σημειώθηκαν και στη Γουχάν και στην Τσενγκντού, ενώ στο Πεκίνο πραγματοποιήθηκαν μικρότερες συγκεντρώσεις, την ώρα που και οι φοιτητές μπαίνουν στον χορό των κινητοποιήσεων.
Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν μετά από πυρκαγιά την Πέμπτη σε ουρανοξύστη της πόλης Ουρούμπκι, καθώς βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι τα σκληρά μέτρα του λοκντάουν ευθύνονται για τον θάνατο δέκα ανθρώπωον.
Σήμερα στη Σανγκάη η παρουσία της αστυνομίας ήταν ιδιαίτερα ισχυρή με έναν 26χρονο διαδηλωτή να δηλώνει «θέλουμε τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά μας. Δεν μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας χωρίς τεστ. Το ατύχημα ήταν αυτό που μας έσπρωξε στα άκρα».
«Οι άνθρωποι δεν είναι βίαιοι, αλλά η αστυνομία τους συλλαμβάνει χωρίς λόγο. Προσπάθησαν να με συλλάβουν, αλλά διαδηλωτές με έπιασαν από τα χέρια και με τράβηξαν δυνατά μέχρι να μπορέσω να το σκάσω» προσθέτει.
Είναι πάντως εμφανές ότι ως ένα σημείο οι διαδηλώσεις έχουν αρχίσει και παρουσιάσουν και στοιχεία αντικυβερνητικά, γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω αντιδράσεις από τις αρχές εφόσον συνεχιστούν.
Στην μεγαλούπολη της Τσενγκντού σήμερα πλήθος διαδηλωτών βγήκε στους δρόμους κρατώντας λευκά χαρτιά και φωνάζοντας «δεν θέλουμε αιώνιους εξουσιαστές. Δεν θέλουμε αυτοκράτορες», ενώ στη Γουχάν, εκεί όπου ξεκίνησαν όλα, διαδηλωτές έσπασαν μεταλλικά φράγματα και κατέστρεψαν σκηνές που πραγματοποιούνται τεστ απαιτώντας το τέλος των λοκντάουν.
Στο Πεκίνο προς το παρόν οι διαδηλώσεις είναι ειρηνικές και μικρής κλίμακας, ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, γίνονται ολοένα και πιο συχνές.
Τουλάχιστον εκατό άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα φωνάζοντας «δεν θέλουμε μάσκες, θέλουμε ελευθερία. Δεν θέλουμε τεστ για covid. Θέλουμε ελευθερία».
Το Πεκίνο, πάντως, έχει επιχειρήσει να υπερασπιστεί την εξαιρετικά σκληρή πολιτική του υποστηρίζοντας ότι σώζει ζωές και ότι κρατά σε ασφαλή κατάσταση τη λειτουργικότητα του συστήματος υγείας.