Η κραυγή αγωνίας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και η ηχηρή απουσία των ηγετών των ΗΠΑ και της Κίνας δίνουν μέχρι στιγμής το στίγμα της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα COP27 που διεξάγεται στην Αίγυπτο. Στη Διάσκεψη, σήμερα και αύριο, αναμένεται να πάρουν τον λόγο περισσότεροι από 110 ηγέτες από όλο τον κόσμο για το πρωτεύον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Και αυτό σε μία συγκυρία, όπου που η κρίση στην Ουκρανία οδηγεί ξανά τις περισσότερες οικονομίες του πλανήτη στα ορυκτά καύσιμα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες περιέγραψε την περιβαλλοντική κατάσταση του πλανήτη με τα πιο μελανά χρώματα και έστειλε το σαφέστατο μήνυμα «συνεργαστείτε ή εξαφανιστείτε» προς όλους τους ηγέτες, κυρίως στους Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, οι οποίοι είναι απόντες, αν και αντιπροσωπεύουν τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, αλλά και τους δύο μεγαλύτερους ρυπαντές.
Ή συνεργάζεστε τώρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων ή καταδικάζετε τις επόμενες σε μια κλιματική καταστροφή ήταν το μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος τόνισε ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο που μπορεί «να καταστήσει το κλιματικό χάος μη αναστρέψιμο». «Βρισκόμαστε σε έναν αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση την κλιματική κόλαση και έχουμε το πόδι μας στο γκάζι» είπε χαρακτηριστικά ο Γκουτέρες.
Επισήμανε παραλλήλως ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα «έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να συμμετάσχουν στις προσπάθειες για να κάνουν αυτή τη συμφωνία πραγματικότητα», ενώ κάλεσε όλες τις χώρες να συμφωνήσουν στην κατάργηση της χρήσης του άνθρακα, παγκοσμίως, μέχρι το 2040, προκειμένου να ανασχεθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Σημειώνεται ότι οι χώρες που υπέγραψαν το 2015 τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα δεσμεύτηκαν στον μακροπρόθεσμο στόχο της διατήρησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας όχι πάνω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Για να γίνει όμως αυτός ο στόχος πραγματικότητα οι επιστήμονες λένε ότι θα πρέπει να έχουμε μηδενικές εκπομπές αερίων έως το 2050.
Επιμένοντας στον τραγικό τόνο, ο ΓΓ του ΟΗΕ έβαλε το δίλημμα «Συμφωνία Αλληλεγγύης ή Συμφωνία Ομαδικής Αυτοκτονίας» και απηύθυνε έκκληση για μια συμφωνία ανάμεσα στις πλουσιότερες και τις φτωχότερες χώρες, προκειμένου οι δεύτερες να μπορέσουν να επιταχύνουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Το θέμα της παροχής βοήθειας στις φτωχές χώρες, οι οποίες αν και συμβάλλουν λιγότερο στην κλιματική αλλαγή είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις επιπτώσεις της μπαίνει για πρώτη φορά στην ατζέντα της COP27.
Ωστόσο, αν και οι περισσότερες χώρες τάχθηκαν υπέρ της συζήτησής του δεν αναμένεται κάποια απόφαση σε αυτήν την Διάσκεψη. Ειδικά, όταν απουσιάζουν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας. Ο Μπάιντεν, πάντως, ο οποίος επανέφερε τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Συμφωνία του Παρισιού θα κάνει ένα σύντομο πέρασμα από το Σαρμ ελ Σέιχ, όπου γίνεται η Διάσκεψη, στις 11 Νοεμβρίου. Για την ώρα εκπροσωπείται από τον Αλ Γκορ.
«Θα πρέπει να κάνουμε τις ΗΠΑ και την Κίνα να τηρήσουν όντως το ραντεβού» δήλωσε στο περιθώριο της Διάσκεψης ο Μακρόν, ενώ προτροπή προς όλους τους ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να κάνει στην ομιλία του και ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ.
O ιδρυτής της Wagner παραδέχεται ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές
Τι κρύβουν η «επίθεση» Μαρινάκη και οι αναφορές στον Δημητριάδη