Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί σήμερα Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου, η ακροδεξιά Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών και να διασκεδάσει τις ανησυχίες που έχουν προκληθεί από την άνοδό της στην εξουσία.
Η Μελόνι καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες να εμφανιστεί ως μια μετριοπαθής και αξιόπιστη εταίρος στα διεθνή και ευρωπαϊκά πράγματα, βάζοντας σε δεύτερο πλάνο την μέχρι τώρα αντιευρωπαϊκή της στάση. Βέβαια, καθώς μέχρι τώρα αυτές οι προσπάθειες δεν έχουν ευοδωθεί στον βαθμό που θα ήθελε, το ταξίδι αυτό έρχεται να τις ενισχύσει.
Όπως σημειώνει το Politico η ακροδεξιά πολιτικός αντί να επισκεφθεί την Ουγγαρία ή άλλη χώρα με ακροδεξιό επικεφαλής, κατευθύνεται στις Βρυξέλλες, σε μια επίσκεψη που οι σύμμαχοί της πιστεύουν ότι στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα καλής θέλησης στα υψηλά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι συναντήσεις που θα έχει η Μελόνι με την πρόεδρο της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, πρόκειται να περιστραφούν γύρω από τα θέματα της ενεργειακής κρίσης, της ανάκαμψης από την πανδημία και του πολέμου στην Ουκρανία.
Επιπλέον, σημαντικό μέρος της ατζέντας δείχνει να κατέχει η οικονομική κατάσταση της Ιταλίας καθώς είναι ανοιχτό το ζήτημα μείωσης του ελλείμματος της χώρας, καθώς και το τι δημοσιονομικό χώρο θα δώσουν οι Βρυξέλλες στην ακροδεξιά πρωθυπουργό να υλοποιήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις.
Το Politico πάντως υπενθυμίζει ότι η Μελόνι στο παρελθόν, και ειδικά κατά την προεκλογική της εκστρατεία, δεν μιλούσε και με τόσο κολακευτικά λόγια για την Ευρώπη και καταψήφισε την έναρξη νομικών διαδικασιών εναντίον των συμμάχων της Ουγγαρίας και Πολωνίας από τις Βρυξέλλες. Επιπλέον, δεν ήταν λίγες οι φορές που είχες δηλώσει έτοιμη να συγκρουστεί με το ευρωπαϊκό κατεστημένο προκειμένου να υπερασπιστεί τα Ιταλικά συμφέροντα.
Ωστόσο, είναι μεγάλη η πιθανότητα να υπάρχει περισσότερο έδαφος συνεργασίας από όσο φαίνεται. Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία η Ιταλίδα ακροδεξιά πρωθυπουργός έχει ταχθεί υπέρ των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Ε.Ε. στη Ρωσία, ενώ παραμένει ακλόνητη η υποστήριξή της προς το Κίεβο.
Πετρελαϊκοί κολοσσοί: Οι νικητές του πολέμου στην Ουκρανία
Ζελένσκι: Ευχαριστίες σε Ερντογάν για τις εξαγωγές σιτηρών
ΝΑΤΟ: Η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο επίκεντρο της επίσκεψης Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία