Κόλαφος είναι για το σύνολο των τουρκικών Αρχών η έκθεση που εξέδωσε η διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση Human Rights Watch, η οποία υποστηρίζει ότι η Τουρκία δε συνιστά ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες. Η Τουρκία αντιμετωπίζεται, ωστόσο, ως ασφαλής Τρίτη χώρα και χρηματοδοτείται αδρά από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την συγκράτηση του κύματος προσφύγων, κυρίως από τη Συρία, αλλά και οικονομικών μεταναστών από την Ανατολική Ασία και τη Βόρεια και Κεντρική Αφρική.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε αυθαίρετες συλλήψεις εκατοντάδων Σύρων προσφύγων, ανδρών και αγοριών, τους οποίους απέλασαν στη Συρία, κατά το διάστημα Φεβρουαρίου – Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Μάλιστα, όπως κατάγγειλαν οι απελαθέντες Σύροι στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Τούρκοι αξιωματούχοι τους συνέλαβαν μέσα στα σπίτια τους, στους χώρους εργασίας τους και στο δρόμο.
Οι ίδιοι κατάγγειλαν ότι κρατήθηκαν από τις τουρκικές αρχές κάτω από άσχημες συνθήκες, καθώς και ότι οι περισσότεροι χτυπήθηκαν και κακοποιήθηκαν. Οι Σύροι πρόσφυγες ανέφεραν επίσης ότι αναγκάστηκαν από Τούρκους αξιωματούχους να υπογράψουν έντυπα οικειοθελούς επιστροφής και στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε συνοριακά σημεία διέλευσης, όπου και τους ανάγκασαν, υπό την απειλή όπλων, να περάσουν στη Βόρεια Συρία.
Πρόκειται για τη γνωστή τακτική των τουρκικών Αρχών, η οποία, όπως επισημαίνει η ερευνήτρια για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών στο Human Rights Watch, Νάντια Χάρντμαν, γίνεται «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου». Σύμφωνα με την ίδια, οι τουρκικές αρχές έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες Σύρους πρόσφυγες, ακόμη και ασυνόδευτα παιδιά, και τους αναγκάζουν να επιστρέψουν στη βόρεια Συρία. «Παρόλο που η Τουρκία παρείχε προσωρινή προστασία σε 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, φαίνεται τώρα ότι προσπαθεί να μετατρέψει τη βόρεια Συρία σε χωματερή προσφύγων» προσθέτει η κα. Χάρντμαν.
Όπως προκύπτει από την έκθεση, το διάστημα Φεβρουαρίου – Αυγούστου, η Human Rights Watch έκανε, τηλεφωνικά ή αυτοπροσώπως, εντός της Τουρκίας, συνεντεύξεις με 37 Σύρους άνδρες και δύο αγόρια από τη Συρία που είχαν εγγραφεί για προσωρινή προστασία στην Τουρκία. Συνεντεύξεις έγιναν και με επτά συγγενείς ανδρών από τη Συρία, καθώς και με μία γυναίκα πρόσφυγα, την οποία οι τουρκικές αρχές απέλασαν στη βόρεια Συρία.
Πολλοί από τους συνεντευξιαζόμενους είπαν ότι είδαν Τούρκους αξιωματούχους να χτυπούν πρόσφυγες που αρχικά αρνήθηκαν να υπογράψουν τα έντυπα οικειοθελούς επιστροφής. Τα υπέγραψαν, ωστόσο, στη συνέχεια, καθώς τους έγινε …κατανοητό ότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Μάλιστα, δύο άνδρες που κρατούνται σε κέντρο απομάκρυνσης στα Άδανα κατήγγειλαν ότι τους τέθηκε το δίλημμα να υπογράψουν ένα έντυπο και να επιστρέψουν στη Συρία ή να κρατηθούν για ένα χρόνο. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι επέλεξαν να φύγουν από την Τουρκία, επειδή δεν άντεχαν την ενός έτους κράτηση και επειδή έπρεπε να στηρίξουν τις οικογένειές τους.
Σχολιάζοντας τις καταγγελίες που περιέχονται στην έκθεση, η Νάντια Χάρντμαν τονίζει ότι «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα πρέπει να αναγνωρίσουν, ότι η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήριά της για μια ασφαλή τρίτη χώρα και να αναστείλουν τη χρηματοδότηση της κράτησης μεταναστών μέχρι να σταματήσουν οι αναγκαστικές απελάσεις». Η ίδια σημειώνει ότι «η κήρυξη της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» δεν συνάδει με την κλίμακα απελάσεων των Σύριων προσφύγων στη βόρεια Συρία. Προσθέτει τέλος ότι τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να λάβουν μια τέτοια απόφαση, αντιθέτως θα πρέπει να επικεντρώσουν τις ενέργειες και τις πολιτικές τους «στη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο, αυξάνοντας τον αριθμό επανεγκατάστασης».
Αλλάζει ο εκλογικός χάρτης – Σε ποιες περιφέρειες έρχονται ανατροπές
Παγουλάτος (ΕΛΙΑΜΕΠ): Είμαστε στην αρχή μιας μακράς περιόδου πληθωρισμού