Περίπατος ήταν τελικά για τον Ρίσι Σούνακ η εκλογή του στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και η αναρρίχησή του στο πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας. Ειδικά μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον, εξαιτίας της εμφανούς, κατά πολλούς, αδυναμίας του να συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές στήριξης. Η εξέλιξη αυτή κατέστησε τον πρώην υπουργό Οικονομικών κυρίαρχο του παιχνιδιού στις εσωκομματικές διαδικασίες και οδήγησε σε μια αναμέτρηση χωρίς αντίπαλο, αφού και η Πένι Μόρντοντ απέσυρε με τη σειρά της την ισχνή υποψηφιότητα της.
Ο 42χρονος Σούνακ ορίζεται νέος αρχηγός του κόμματος, αντικαθιστώντας την Λιζ Τρας, και είναι πλέον ο τρίτος πρωθυπουργός της χώρας μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες. Οι διαδοχικές παραιτήσεις των άλλων δύο υποψηφίων απο την διεκδίκηση της ηγεσίας έδωσαν στον πρώην υπουργό Οικονομικών τη νίκη από τα αποδυτήρια και δεν χρειάστηκε να γίνει online ψηφοφορία μεταξύ των χιλιάδων μελών του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος, η οποία θα κρατούσε μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής.
Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι επήλθε και εσωκομματική γαλήνη στο ταλανιζόμενο εδώ και χρόνια κόμμα των Τόρις, την ενότητα του οποίου ο Τζόνσον παραδέχθηκε εμμέσως ότι δεν θα μπορούσε να διατηρήσει. Ο ινδικής καταγωγής πολυεκατομμυριούχος και πρώην χρηματιστής Ρίσι Σούνακ, πριν λίγους μήνες, ήταν για την πλειονότητα των Συντηρητικών ο «απόλυτος προδότης». Και αυτό γιατί, τον περασμένο Ιούλιο, με την παραίτησή του προκάλεσε την πτώση του Μπόρις Τζόνσον. Ένα γεγονός που έριξε νερό στον μύλο της εσωστρέφειας στους κόλπους των Τόρις.
Οι εκτιμήσεις αυτές δεν τον εμπόδισαν, ωστόσο, να κατέλθει στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν και να διεκδικήσει την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία. Έχασε βέβαια από την Τρας, καθώς συγκέντρωσε μόλις 60.399 ψήφους έναντι 81.326 που συγκέντρωσε η ανθυποψήφιά του. Σήμερα όμως η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική και ο Σούνακ αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Βρετανίας, έχοντας αντιστρέψει διαμετρικά την εικόνα που είχε για αυτόν η πλειονότητα των Συντηρητικών. Ενδεικτικές αυτού του κλίματος είναι και οι πληροφορίες που δημοσίευσαν βρετανικά ΜΜΕ, ότι σημαίνοντα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος και πρώην συνεργάτες του Τζόνσον στράφηκαν προς τον Σούνακ.
Γιατί όμως συνέβη αυτό; Μια πειστική εξήγηση δίνει ο αναλυτής Αρνό Ντε Λα Γκρανζ, ο οποίος σε άρθρο του στην Figaro επισημαίνει ότι ο Σούνακ είχε προβλέψει, ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, «όλα τα προβλήματα που θα προκαλούσε το οικονομικό πρόγραμμα της Τρας». Σημειώνει μάλιστα ότι είχε προειδοποιήσει την απερχόμενη πρωθυπουργό, η οποία προσδοκούσε να γίνει η νέα “Σιδηρά Κυρία”, ότι «τα παραμύθια στα οποία πίστευε είναι επικίνδυνα».
Υπενθυμίζεται ότι η άποψη του πρώην υπουργού Οικονομικών ήταν τότε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει με «εντιμότητα, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα» την οικονομική κρίση και όχι να μεταβιβάσει το βάρος στις επόμενες γενιές. Η Τρας παραιτήθηκε έξι εβδομάδες αργότερα, καθώς οι αγορές γύρισαν την πλάτη στην οικονομική πολιτική της. Από την πλευρά του ο Σούνακ δεν έχει αλλάξει κατεύθυνση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης και οι εξελίξεις του έδωσαν τη δυνατότητα να πάρει την πιο “γλυκιά” ρεβάνς.
ΔΝΤ: Κακά μαντάτα για την ευρωπαϊκή οικονομία – Γερμανία και Ιταλία σε ύφεση το 2023
Παραίτηση καθηγητή από ΕΠΑΛ – Μαθητές του είπαν «εδώ μάθημα δεν κάνεις, βάλε ένα 12 και άντε…»
Σε νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα