Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε την Παρασκευή σε ανθρακωρυχείο στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Οι νεκροί από την έκρηξη έφτασαν τους 40, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.
“Έχουμε καταμετρήσει συνολικά 40 νεκρούς. Πενήντα οκτώ ανθρακωρύχοι διασώθηκαν, είτε μόνοι τους είτε χάρη στα σωστικά συνεργεία”, διευκρίνισε ο Σοϊλού, σημειώνοντας ότι οι 26 από τους 28 νεκρούς που ανακοινώθηκαν νωρίτερα έχουν αναγνωριστεί.
Δίπλα του φανερά συντετριμμένος, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι “πλησιάζουμε στο τέλος των επιχειρήσεων διάσωσης”. “Οι έρευνες συνεχίζονται για έναν μόνο άνθρωπο η τύχη του οποίου παραμένει άγνωστη”, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, “η πυρκαγιά στις στοές έχει πλέον τεθεί σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο”. “Αυτό που είναι ιδιαίτερα λυπηρό για μας είναι ότι ήμασταν εκεί πριν από μόλις τρεις εβδομάδες”, πρόσθεσε με δάκρυα στα μάτια.
Τον τόπο του δυστυχήματος αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Afad, ο τουρκικός δημόσιος οργανισμός διαχείρισης καταστροφών, είχε γνωστοποιήσει αρχικά στο Twitter ότι η έκρηξη προκλήθηκε από μετασχηματιστή που είχε υποστεί βλάβη, προτού ανακαλέσει και ανακοινώσει ότι αυτή οφείλεται στην ανάφλεξη για “άγνωστους λόγους” μεθανίου.
Συχνά εργατικά δυστυχήματα
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν εικόνες που δείχνουν μέλη των οικογενειών των παγιδευμένων ανθρακωρύχων να περιμένουν με αγωνία στην είσοδο του ανθρακωρυχείου, πολλοί με δάκρυα στα μάτια, την ώρα που μέλη των σωστικών συνεργείων παρέχουν οξυγόνο στους εργάτες που διασώθηκαν προτού αυτοί μεταφερθούν στα πιο κοντινά νοσοκομεία.
“Δεν ξέρω τι συνέβη”, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ένας ανθρακωρύχος που κατάφερε να βγει μόνος του, σώος και αβλαβής, από τις στοές. “Αισθάνθηκα ξαφνικά μια πίεση και δεν μπόρεσα να δω τίποτα”, συνέχισε.
Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τη δύση του ηλίου και οι επιχειρήσεις διάσωσης επιβραδύνθηκαν από το σκοτάδι. Η τοπική εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για το δυστύχημα.
Τα εργατικά δυστυχήματα είναι συχνά στην Τουρκία, στην οποία η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της δεκαετίας αυτής συντελέστηκε συχνά σε βάρος των κανόνων ασφάλειας, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα και αυτόν των εξορύξεων.
Το πολύνεκρο δυστύχημα στην Αμάσρα ξύπνησε μνήμες της τραγωδίας του 2014 σε ανθρακωρυχείο της πόλης Σόμα, στη δυτική Τουρκία, όπου 301 εργάτες είχαν βρει τον θάνατο έπειτα από έκρηξη και πυρκαγιά που προκάλεσαν την κατάρρευση στοάς. Η τουρκική δικαιοσύνη επέβαλε ποινές κάθειρξης έως και 22 ετών και έξι μηνών σε τρεις υπευθύνους του ορυχείου, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για αμέλεια.
Καταγγελίες για το ανθρακωρυχείο
Την ίδια ώρα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ ανάρτησαν χθες βράδυ έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Τουρκίας του 2019 που ανέφερε ότι στο συγκεκριμένο ανθρακωρυχείο είχε διαπιστωθεί υπερβολική συγκέντρωση μεθανίου στις στοές του. Ωστόσο η Υπηρεσία Σκληρού Άνθρακα της Τουρκίας (ΤΤΚ) ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται για «παραπληροφόρηση»
Σημειώνεται ότι μόλις χθες η Τουρκική Εθνοσυνέλευση πέρασε με τις ψήφους του ΑΚΡ και του εταίρου του ΜΗΡ, τον νόμο περί «Παραπληροφόρησης» που προβλέπει φυλάκιση έως 3 χρόνια για όσους «διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο». Ο νέος νόμος που ποινικοποιεί την θεωρούμενη ψευδή πληροφορία, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και πλήττει κυρίως την διαδικτυακή ενημέρωση και τα ΚΜΔ.