Η κυβέρνηση της Πολωνίας παρέτεινε χθες Τρίτη για ακόμη τρεις μήνες την απαγόρευση της πρόσβασης στην περιοχή των συνόρων με τη Λευκορωσία, που επιβλήθηκε τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας της κλιμάκωσης της μεταναστευτικής κρίσης, με την άφιξη χιλιάδων ανθρώπων.
Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν αργά χθες βράδυ από τον υπουργό Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι παρατείνουν de facto από σήμερα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην παραμεθόρια περιοχή, η ισχύς της οποίας εξέπνευσε τα μεσάνυχτα.
Δυνάμει της πολωνικής νομοθεσίας, κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί να κηρύσσεται παρά για μέχρι τρεις μήνες το μέγιστο.
Τα νέα μέτρα διατηρούν την απαγόρευση πρόσβασης στη μεθόριο σε οποιονδήποτε μη μόνιμο κάτοικό της, συμπεριλαμβανομένων μελών ΜΚΟ που βοηθούν μετανάστες.
Οι δημοσιογράφοι, που μέχρι σήμερα επίσης απαγορευόταν να κινούνται στη ζώνη, θα μπορούν πάντως να υποβάλουν αιτήσεις για να τους δίνεται ειδική άδεια από τη συνοριοφυλακή.
Τα νέα μέτρα κατέστησαν εφικτά με την υιοθέτηση από το κοινοβούλιο, που ελέγχει η κυβερνώσα εθνικιστική δεξιά, τροπολογίας του νόμου για τη φύλαξη των συνόρων, που δίνει στο υπουργείο Εσωτερικών την εξουσία να αποκλείει την πρόσβαση στη μεθόριο σε περίπτωση συμβάντων εκεί.
Το κοινοβούλιο απέρριψε εξάλλου τροπολογία της Γερουσίας η οποία προέβλεπε ότι οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να εργάζονται ελεύθερα στην περιοχή των συνόρων.
Η αντιπολίτευση και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι τα μέτρα που υιοθετήθηκαν εκχωρούν υπερβολικές εξουσίες στο υπουργείο Εσωτερικών και αντίκεινται προς το πολωνικό Σύνταγμα.
Η Δύση κατηγορεί το καθεστώς της Λευκορωσίας ότι ενορχήστρωσε την μεταναστευτική κρίση, για να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτή που αποκαλεί υβριδική απειλή. Το Μινσκ το διαψεύδει.
Αντιδρώντας στην κλιμάκωση της έντασης με τη Λευκορωσία και στη συγκέντρωση χιλιάδων μεταναστών επί θύραις, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, η Πολωνία έστησε φράκτες με αγκαθωτά συρματοπλέγματα και παρέταξε χιλιάδες στρατιώτες κατά μήκος των 400 χιλιομέτρων στα οποία εκτείνονται τα σύνορα των δύο κρατών.
Πολωνικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι πάνω από δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και στις δυο πλευρές των συνόρων στην προσπάθειά τους να περάσουν την κατάφυτη περιοχή και να μπουν στην ΕΕ.
Την περασμένη εβδομάδα, η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) έκρινε πως η Λευκορωσία δημιούργησε αυτή την κατάσταση «αδιαφορώντας για τις ανθρώπινες συνέπειες» και η Πολωνία μοιράζεται την ευθύνη «για τα δεινά στη ζώνη των συνόρων», κατηγορώντας και τις δύο κυβερνήσεις για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στα σύνορά τους (24970525).